Home » Italiaans eten » Proef de panforte van Manola!
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Proef de panforte van Manola!

Je kunt geen banketbakker in Siena voorbijlopen of je ziet ze liggen, de heerlijke panfortes. De panforte heeft een lange geschiedenis. De lekkernij zoals we die vandaag de dag kennen, dateert uit 1879. In dat jaar bezocht koningin Margherita, echtgenote van de tweede koning van het Koninkrijk Italië, Umberto I Siena om de Palio bij te wonen. De bakkers wilden voor die gelegenheid een unieke panforte maken die ze de naam Panforte Margherita gaven. Het grote verschil met de daarvoor bestaande versie was een ander kruidenmengsel en de versiering met een dikke laag poedersuiker. Hierdoor leek de panforte meer op een taart dan op ‘sterk, stevig brood’.

Panforte (3)

De panforte kun je het hele jaar door kopen én eten , vooral in Siena en omgeving. Zeker in de kerstperiode is deze specialiteit populair, geurende panfortes sieren in heel het land de kerstdis.

In Siena prijken de panforte en andere delizie senesi vaak op de menukaart van vooral de traditionele restaurants. In plaats van ijs of tiramisù krijg je dan als dolce een heerlijk bordje met cantucci, ricciarelli en panforte. De panforte wordt dan meestal in zeer dunne plakjes gesneden, waardoor de smaak beter tot zijn recht komt. Een mooi glaasje vin santo of dessertwijn vervolmaken dit geheel als afsluiter van een heerlijke maaltijd!

koekjes-Siena

De panforte is uiteraard bij alle bakkers in Siena te koop. meestal worden ze nog volledig artisanaal gemaakt, hoewel er inmiddels ook goede, meer industrieel vervaardigde merken te koop zijn. Wanneer we het hebben over pasticcerie in Siena, dan mag een bezoek aan Nannini natuurlijk niet ontbreken, evenmin als aan Savini.

Gaan we echter de provincie in, dan komen we onherroepelijk steeds weer terecht bij Manola, in Castelnuovo Berardenga (een Slow Food-gemeente). Deze bevlogen banketbakster heeft daar in 2004 Pasticceria Lodipasini overgenomen en sindsdien is deze pasticciera dag en nacht met haar beroep bezig. Om vijf uur ’s ochtends vind je haar al aan het werk om de bars, agriturismi en hotels in de omgeving van verse cornetti en andere lekkernijen te voorzien.

cantuccini ManolaManola-pasticceria

Liliane Berendsen van Specialitalia kent Manola al jaren en heeft de bevlogen bakster bereid gevonden om dit jaar een extra lading van haar bijzonder smakelijke panfortes te bakken, voor alle Nederlandse en Vlaamse Italiëliefhebbers die er ook graag van zouden proeven. Allemaal door Manola gebakken, met de hand ingepakt en beschreven – 100% authentiek dus.

Panforte (4)

Deze bijzondere Panforte di Manola is niet alleen een heerlijk (kerst)cadeau voor buren, vrienden en familie (of gewoon voor jezelf), het is tevens een van de meest authentieke kerstdesserts uit Toscane. Wie komende weken nog in Toscane komt, rijdt dus zeker even langs Pasticceria Lodipasini voor een paar panfortes!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *