Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Pirandello – proef een stukje Italië in Zuid-Limburg

Op zoek naar een vleugje Italië in Nederland? Saskia neemt je vandaag mee naar haar geboortegrond, het Limburgse heuvelland, voor een culinair avontuur met Pirandello als welbespraakte Italiaanse gastheer.

Saskia: ’Na terugkomst uit Toscaanse heuvels zie ik weer wie sjoen os Limburg is. De heuvels zijn er net zo frisgroen en langs de weg staan overal ietwat verzakte Maria-altaartjes – met verse bloemen. In de Limburgse grond wortelen hier en daar zelfs weelderig tierende wijnranken.

Ook de sfeer is bijna Italiaans: mensen groeten elkaar hartelijk en nemen de tijd voor een praatje, het dialect klinkt net zo zangerig als het Italiaans en in winkels en restaurants staat gastvrijheid nog hoog in het vaandel.

Zeker bij Landgoed Winselerhof, een zestiende-eeuwse herenboerderij in de buurt van Landgraaf. De hoeve dankt zijn naam aan het Duitse woord Winzer, ‘wijnmaker’, een aanwijzing voor het vermoeden dat hier al in de zeventiende eeuw druiven werden verbouwd en wijn werd gemaakt.

Nog altijd is er op het terrein van Winselerhof een kleine wijngaard te vinden, maar de bijbehorende boerderij en stallen zijn inmiddels omgetoverd tot een sfeervol hotel, dat ook het thuis is van Italiaans restaurant Pirandello.

Samen met mijn jongste broer schuif ik hier op een frisse zomeravond aan tafel om te proeven van deze Limburgs-Italiaanse combinatie. We worden verwelkomd met een aperitivo uit de eigen wijngaard, die we vanaf onze tafel mooi kunnen zien liggen: Bollicine di Pirandello (gemaakt van honderd procent Müller Thurgau-druiven). Bij deze sprankelende bollicine wordt als amuse een kleine focaccia geserveerd, met mozzarella en groene tomatencrème.

Op tafel komt ook goed zuurdesembrood, met zachtgele roomboter uit de buurt, olijfolie en aceto balsamico. Hiermee laat chef-kok Raoul Goovaerts meteen zien waar Pirandello voor staat: de beste mix van Italiaanse ingrediënten en Limburgse streekproducten.

Verse, veelal biologische (seizoens)producten vormen de basis van de Italiaanse gerechten, met hier en daar een Limburgse touch. Sommige ingrediënten, zoals de druiven voor de bollicine, worden zelfs geteeld op het landgoed van Winselerhof.

We duiken in het menu, met een mooie mix van Italiaanse en Limburgse hoogstandjes. In een eerste oogopslag ontwaar ik artisjok en burrata, kalfswang en langoustine, truffel en Taleggio, mosselen en Marsala.

Op de wijnkaart veel van mijn favoriete Italianen: van een frisse Pinot Grigio van Alois Lageder tot een Soave Classico van Pieropan, van een mooie Vernaccia di San Gimignano van Le Calcinaie tot een heerlijk mineralige Catarratto van Donnafugata.

Zowel mijn broer als ik laten de keuze van zowel de gerechten als de wijnen echter graag over aan de experts; we laten ons verrassen door het dagelijks wisselende viergangenmenu met een bijpassend wijnarrangement.

Maar eerst krijgen we nog twee amuses: een cakeje van olijven met een crème van zwarte olijven en een panna cotta van geitenkaas met meloen en munt gemarineerd in prosecco. Allebei heerlijk, maar met name deze laatste amuse laat onze smaakpapillen jubelen. Deze smaakvolle variatie op de caprese mag wat ons betreft de klassieke tricolore combinatie van de troon stoten. Alleen al voor deze amuse zou ik zo weer van Toscane naar Limburg reizen…

Na de drie amuses is het tijd voor de eerste echte portata, gang: zeeduivel met doperwtjes, kruidenquinoa, prosciutto, zeekraal, gele peer en zoetzuur van komkommer. Onze gastvrouw schenkt er een Müller Thurgau van Antonio Facchin bij, die onze neus kietelt met venkel, appel, perzik en een vleugje witte peper. Een perfecte begeleider voor de vis, die overigens in een zo prachtige compositie wordt geserveerd dat het bijna zonde is om er mes en vork in te zetten.

De gebrande kabeljauw komt op een bedje van saffraanrisotto, met mosseltjes, tuinbonen, venkel en proseccoschuim. Qua wijn blijven we in Noord-Italië, met de Castel Firmian Chardonnay Riserva van cantina Mezzacorona. Een fruitige witte wijn die dankzij zijn verblijf in eikenhouten vaten licht naar vanille, amandel en hazelnoot smaakt. Een nieuwe favoriet voor op mijn wijnlijstje!

Na deze Noord-Italiaanse verrassing komt er rood op tafel, een Fiulot Barbera d’Asti van wijnhuis Prunotto in Piemonte, gemaakt met honderd procent Barbera-druiven. Zijn intens robijnrode kleur en fruitige geur (met een zweem van kersen en pruimen) zijn een warm welkom voor de ossenhaas die op tafel komt, in gezelschap van truffel en zwezerik.

Erbij een samenspel van pompoen, asperge, broccoli en truffelpolenta, dat aan tafel wordt afgemaakt met een truffeljus. Samen met de slokjes Barbera goed voor een intense stilte aan tafel, die na de laatste hap wordt doorbroken met een diepe zucht van genot. Gelukkig is er nog een slokje Barbera over om lekker lang van te genieten.

Voor het dessert komt er zo mogelijk echter een nog smakelijkere wijn op tafel. Geen goudgekleurde dessertwijn dit keer, maar een sprankelend rode Brachetto d’Acqui Il Furetto Vite Colte van Azienda Terredavino. Dankzij de bubbels is het niet té zoet of te zwaar, wat ik persoonlijk wel prettig vind na zo’n uitgebreid diner. De hint van aardbei en framboos past perfect bij de basilicumcake met aardbei en witte chocolade-ijs. Dat wordt een reisje naar Piemonte, om meer van Azienda Terredavino te proeven en in te slaan!

Terwijl we nog nagenieten van deze verrassende ontdekking, krijgen we ter afsluiting nog een bordje vol lekkers voor bij onze espresso: een kwartet met hazelnootbonbons, amaretti (amandelkoekjes), makarons en koffielolly’s met witte chocolade.

Bij vertrek wacht ons nog een stukje verse pepermunt, net als alle voorgaande lekkernijen uit eigen keuken. In dit soort details schuilt de Limburgse gastvrijheid, waar ik me na mijn volgende reis naar Italië graag weer even aan kom laven. A presto, Pirandello!

Ook genieten van een stukje Italië in Zuid-Limburg? Restaurant Pirandello is dagelijks geopend, van 18.00 tot 21.00 uur. Wil je na het diner blijven overnachten op Winselerhof? Dat kan, in een van de sfeervol ingerichte kamers of suites die zich rondom de binnenplaats bevinden.

Italiaans lunchen kan ook bij Winselerhof, in Luigi’s Lunchrestaurant in de schitterende gewelven van de voormalige boerderij (geopend van 12.00 tot 15.00 uur). Voor een aperitivo is Luigi’s geopend tot 21.30 uur.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

2 reacties

  1. Probeer ook eens ” de Schatull” in Vaals. Jaren op rij het ‘beste italiaanse restaurant van Nederland’!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *