Download gratis de Ciao tutti app!

Bocca Lupo – pizza gastronomica in Maastricht

In hartje Maastricht, in het rustigste hoekje van ‘de huiskamer van de stad’ (het Vrijthof, voor niet-Maastrichtenaren), prijkt een bijzondere pizzeria: Bocca Lupo. Terwijl de prachtige pizzaoven wordt opgestookt, watertanden wij bij de kaart – vol met klassiekers zoals margherita en marinara – en bij het krijtbord waarop de specialiteiten worden vermeld.

Het valt nog niet mee een keuze te maken. Gaan we voor een pittige pizza met ‘nduja (een goed gepeperde Calabrese specialiteit) of voor onze all time favourite, de pizza met salsiccia e friarelli (die hier wordt gemaakt met lekker verse raapsteeltjes, het noordelijke broertje van de Napolitaanse friarelli)?

Ook de pizza met zoete aardappel, spinazie, gorgonzola en pancetta klinkt aantrekkelijk. Je proeft als het ware al de perfecte smaakcombinatie die over de vers gebakken pizzabodem danst. Om het nog moeilijker te maken, is er ook nog een specialiteit buiten menu en krijtbord om.

Aangezien tijdens ons bezoek aan de hoofdstad van Limburg het aspergeseizoen net is losgebarsten, is er namelijk ook een pizza met een bijzondere aspergecombinatie: één derde wordt belegd met witte asperges met ham, één derde met witte asperges met zalm en één derde met groene asperges met truffeltapenade.

De naam pizza gastronomica is dan ook meer dan terecht gekozen. Want hoewel de hand van de pizzabakker zich manifesteert in een perfecte pizza margherita, onderscheidt Bocca Lupo zich ook met de meer dan smakelijke variaties op deze Napolitaanse klassieker. Zo stond tijdens de TEFAF de Pizza d’Oro op de kaart, een pizza met truffel en een beetje bladgoud.

Maar goed, terug naar onze twijfel. Na lang wikken en wegen bestellen we een pizza friarelli e salsiccia én een pizza met zoete aardappel. Erbij geen birra, zoals het eigenlijk hoort, maar een goed glas rode wijn.

Als de pizza’s op tafel komen, hebben we even alleen maar oog voor ons bord. Pas als de laatste kruimels zijn verorberd, maken we ook kennis met de pizzaiola, de pizzabakster. De pizzaschieter wordt gehanteerd door Juliette Wolfs, die als jong meisje al viel voor de charme van de Italiaanse keuken – mede dankzij de lange vakanties die ze samen met haar ouders en broer in de laars doorbracht.

Favoriet was hun ‘tweede thuis’ in Toscane, waar ze zo vaak terugkeerden dat de eigenaren al snel een soort familie waren. Aan hen heeft Juliette veel Italiaanse inspiratie te danken – en deels ook de naam van haar pizzeria. Haar vader werd vanwege zijn achternaam – Wolfs – namelijk meteen omgedoopt tot Lupo. Een mooiere naam voor een eigen zaak dan Bocca Lupo (in bocca al lupo is een veel gebruikte Italiaanse succeswens – in deze blog lees je er meer over) is er dan ook niet.

Maar met alleen een naam en een hoofd vol heerlijke combinaties voor op een knapperige pizzabodem was Juliette er nog niet. Ze volgde een pittige opleiding tot pizzaiola in Italië en legde talloze contacten om ervoor te zorgen dat alleen de beste Italiaanse ingrediënten op je pizza belanden: sappige San Marzano-tomaten, romige fior di latte, de allerbeste olijfolie en zijdezachte vleeswaren.

Maar ook aan de pizzabodem wordt alle aandacht besteed, zodat elke pizza een lekker luchtige rand krijgt, met een knapperige korst. Hoe ze dat precies doet, is een geheim dat deze Maastrichtse pizzaiola alleen verklapt aan de Italiaanse pizzabakker die het team van Bocca Lupo is komen versterken, zodat Juliette zich weer wat meer kan wijden aan haar grote kracht: het bedenken van de perfecte smaakcombinaties én het vertellen hierover. Net als Italianen kan Juliette heerlijk uitweiden over de smaakvolste tomaten, de beste basilicumleverancier en de allerlekkerste olijfolie.

Bij Bocca Lupo klopt een op en top Italiaans hart, dat wordt aangewakkerd door het vuur van de Napolitaanse pizzaoven en de passie van de Maastrichtse pizzaiola. Tel hier de zuidelijke gastvrijheid bij op en je gaat een heerlijke avond tegemoet!

Je vindt Bocca Lupo aan het Vrijthof 34 in Maastricht. Bocca Lupo is geopend van woensdag tot en met zondag van 17.00 tot 22.00 uur (op zondag tot 21.00 uur). Reserveren kan vanaf 4 personen. Hiervoor kun je een e-mail sturen of vanaf 15.00 uur bellen naar 0031-437370079.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.