Download gratis de Ciao tutti app

Bianconero – Italiaanse sferen in ’t Zuid (Antwerpen)

Op het moment dat je de lente begint te ruiken, maar de kou van de winter nog in de lucht zit, is het verlangen naar de Italiaanse zon en de bijbehorende smaken het meest aanwezig. Om deze Italiaanse honger te stillen, ging Carry op zoek naar de echte Italiaanse smaak in het prachtige Antwerpen.

Zeker geen straf, omdat Antwerpen veel moois te bieden heeft en dan vooral Antwerpen-Zuid – of ‘t Zuid zoals de Antwerpenaren het zelf noemen. Een gebied met het modemuseum, unieke boetieks van succesvolle Belgische ontwerpers, een keur aan winkels van Italiaanse merken en gezellige koffiebarretjes.

Carry: ‘Na een dag mode-inspiratie in Antwerpen, gaan mijn vriend en ik in ’t Zuid op zoek naar een authentiek Italiaans restaurant. Zoals in iedere grote metropool zijn de pareltjes meestal buiten het grote centrumgebied te vinden, dus het advies van de Antwerpenaren om in ’t Zuid te gaan eten, volgen we graag op. Uiteraard had ik wat voorwerk verricht en gids ik mijn vriend naar restaurant Bianconero.

De keuken van Bianconero wordt gerund door eigenaar Giuseppe Pizzolo, een echte Siciliaan, die vanwege een Belgische liefde in Antwerpen terecht is gekomen. Hij heeft al meer dan dertig jaar ervaring in de Italiaanse keuken, maar pas drie jaar geleden maakte hij de overstap naar een kleinschalig restaurant met authentieke keuken.

Bij binnenkomst worden we vriendelijk welkom geheten door gastvrouw Goedele van Oevelen. Ze is zeer gastvrij en hierdoor ontstaat er direct een gemoedelijke en rustige sfeer. Het restaurant is niet heel groot, met zo’n dertig gasten is de ruimte goed gevuld. In de zomer kun je ook aanschuiven op het kleine terras aan de voorzijde van het pand, maar dat is nu echt nog te fris.

We kiezen snel een tafel, achter in het restaurant, dicht bij de open keuken, die in grote koperen letters wordt aangeduid met cucina. In die cucina is Giuseppe druk in de weer. Het restaurant is vrij sober, maar stijlvol ingericht met een zwart/wit foto van een Italiaans tafereel aan de wand. Op een andere muur zijn geschreven recensies van tevreden gasten te vinden.

Naast de keuken hangt een groot krijtbord met de specialiteiten van die avond. Goedele komt deze gerechten en eventuele andere mogelijkheden nog uitgebreid toelichten aan de tafel. Na het doornemen van de menukaart en vooral goed geluisterd te hebben naar de aanbevelingen van Goedele, is het maken van een keuze geen lastige taak. De millefoglie di melanzane wordt mijn keuze voor de primi; mijn vriend kiest voor carpaccio.

We hebben vanavond niet voor een aperitivo gekozen, maar voor een heerlijke fles rode wijn uit Puglia. Genietend van onze wijn, komt Goedele ons alvast wat bruschetta brengen en nog wel mijn favoriet met verse tomaat en olijfolie.

De carpaccio is precies goed op temperatuur en heeft hierdoor een heerlijke smaak heeft. De millefoglie di melanzane is heel zacht; de smaak van de aubergine wordt niet overheerst door tomatensaus of kaas. Het is een heerlijk en puur gerecht.

Voor de secondi kiezen we voor de costolette di agnello alla griglia en de orata al forno. We zijn zeker vis- en vleesliefhebbers, maar dan vooral van de grill en geen overdadige porties. Beide gerechten zijn mooi gegrild en goed gekruid. Ze worden opgediend met knapperige verse groenten.

Normaliter slaan we de dolci over (ja ik weet het, een beetje vreemd voor Italiëliefhebbers), maar om een volledig artikel te kunnen schrijven, moet het diner natuurlijk wel compleet zijn en dus kiezen we voor een semifreddo met koffiesmaak. De semifreddo is wat aan de koude kant, maar dit wordt direct duidelijk door de gastvrouw aangegeven. Aangezien we nog aan het genieten zijn van een goed glas wijn, laten we de dolci even op temperatuur komen, zodat hij écht semifreddo is en heerlijk weghapt.

We sluiten deze culinaire avond af met een stevige ristretto, een glaasje grappa en een praatje met Goedele. Ook Giuseppe komt zich nog even voorstellen aan tafel. Je merkt al snel hoe bescheiden hij is, want na een kort gesprek begeeft hij zich weer naar zijn domein, de cucina.

Daar komt hij dan ook meer dan benissimo tot zijn recht. Bianconero heeft ons op een koude avond een warm gevoel gegeven, door ons de authentieke Italiaanse keuken te laten proeven in hartje Antwerpen. Een aanrader!’

Ook proeven van Giuseppes kookkunsten? Je vindt Bianconero aan de Kronenburgstraat 35 in Antwerpen. Reserveren is wel aan te bevelen (en kan via 0032-(0)32370316).

Bianconero is geopend van maandag tot en met zaterdag van 12.00 tot  14.30 uur en van 18.00 tot 22.30 uur. Op zondag kun je er alleen terecht voor het diner, van 18.00 tot 22.30 uur. Op woensdag is Bianconero gesloten, op dinsdagavond kun je reserveren voor een speciaal pastadiner!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *