Home » Italiaans eten » Italiaanse restaurants » Back to Basics – echte pizza uit Napels in Haarlem
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Back to Basics – echte pizza uit Napels in Haarlem

Na ons bezoek aan de tentoonstelling Groeten uit Rome! In het Teylers Museum in Haarlem, waar schitterende prenten te zien zijn van Piranesi, wilden we de dag in stijl afsluiten met een Italiaans etentje. Sinds kort kun je daarvoor terecht bij Back to Basics aan de Zijlstraat, waar échte Napolitaanse pizza’s worden gebakken.

Back-to-Basics-Haarlem (5)

De glansrol in het gezellige restaurant is dan ook weggelegd voor een heuse houtoven, waarin het vuur al goed knettert. Pizzabakker Francesco is met opgestroopte mouwen vier flinke bollen deeg aan het uitrollen tot pizzabodems, die vervolgens bestreken worden met tomatensaus en belegd met allerlei lekkers.

Back-to-Basics-Haarlem (1) Back-to-Basics-Haarlem (3) Back-to-Basics-Haarlem (4) Back-to-Basics-Haarlem (7) Back-to-Basics-Haarlem (8)

Daar hebben we ook wel trek in! Na een warm welkom van gastvrouw Cathleen en India duiken we dan ook meteen in de kaart. Eigenlijk willen we alleen een pizza eten, maar als we de uitgebreide antipasti zien, besluiten we ook daar iets van te proeven.

Het wordt een bord antipasti misti, met onder andere bruschetta al pomodoro, Parmaham, gegrilde courgette, aubergine en focaccia. Ook kiezen we voor de tris di montanare, een trio Napolitaanse deegbolletjes met verschillende toppings. We hebben dit nog nooit geproefd, maar één aanblik op het bord maakt ons meteen hongerig.

Back-to-Basics-Haarlem (9) Back-to-Basics-Haarlem (12)

Het is een perfecte combinatie van deeg en garnering. De versie met tomaat en Parmezaanse kaas is bijna een mini-pizza, die met courgette is heerlijk maar de favoriet is toch wel de versie met pistachepesto. Alleen al daarvoor komen we terug!

We vragen naar het geheim van de montanare, maar net als met veel Italiaanse gerechten is er eigenlijk niet één recept. In Napels worden er verschillende versies gemaakt, soms zelfs met iets plattere deegbolletjes als resultaat, zodat het eigenlijk mini-pizza’s zijn. Het recept van Back to Basics is van de oma van India en wat ons betreft moet dit recept van generatie op generatie door worden blijven gegeven.

Back-to-Basics-Haarlem (10) Back-to-Basics-Haarlem (11) Back-to-Basics-Haarlem (13)

Na India’s oma is Francesco aan de beurt om ons te verrassen, met een pizza salsiccia e broccoli. Gezien de spreuk op de wand achter de pizzabakker heeft hij vandaag een stralend humeur, want de pizza is meer dan heerlijk. We hebben er bijna spijt van dat we na de uitgebreide antipasti hebben besloten de pizza te delen, zo lekker is elke hap.

Back-to-Basics-Haarlem (14) Back-to-Basics-Haarlem (17)

Gelukkig blijkt het een verstandige keuze, want ook de dessertkaart is te lekker om niet even van te proeven. We kiezen voor één bord voor twee, met panna cotta, superlekkere babà (speciale Napolitaanse cake gedrenkt in rum), flensjes met romige vulling en een bolletje ijs.

Back-to-Basics-Haarlem (18)

De keuken van Back to Basics mag dan voor Napolitaanse begrippen basic zijn, voor ons steekt deze pizzeria-plus met kop en schouders boven veel andere Italiaanse restaurants uit. Puur, biologisch Italiaans eten, met naast pizza’s ook regelmatig wisselende antipasti, pasta’s en desserts, vers bereid en met échte Napolitaanse gerechten en combinaties op de kaart. En niet te vergeten een keur aan biologische wijnen, die we nog niet geproefd hebben. Wij gaan dus presto terug naar dit stukje Napels in Haarlem!

♥♥♥♥♥

Ook genieten van alle Napolitaanse lekkers van Back to Basics? Je vindt dit restaurant van Francesco, Cathleen en India – en van Brunella en Gianmaria, die wij niet hebben ontmoet – aan de Zijlstraat 35 te Haarlem. Je kunt er van dinsdag tot en met zondag terecht tussen 17.00 en 23.00 uur.

Back-to-Basics-Haarlem-pizza

Goed om te weten: alle pizza’s zijn glutenvrij verkrijgbaar indien je dit 24 uur van tevoren reserveert (in verband met het maken van het pizzadeeg, dat goed moet kunnen rijzen en rusten).

Geen tijd voor een uitgebreid etentje? Hoewel de pizza’s het beste smaken op het moment dat ze uit de houtoven komen, kun je bij Back to Basics ook pizza afhalen. Leuk: Francesco maakt op bestelling ook pizza’s per meter, zoals we al eens zagen in Vico Equense, ten zuiden van Napels.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *