Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Fiordifrutta – Italiaans fruit op je boterham (of in de taart)

Er gaat weinig boven een verse cornetto met jam bij de eerste cappuccino van de dag. Als je ’s ochtends vroeg een willekeurige koffiebar binnenloopt, ruik je vaak de verse cornetti al zodra je een voet over de drempel zet.

Terwijl je je tanden zet in de krakend verse goudbruine buitenkant, bereidt de barista een cappuccino of caffè, die je met kleverige vingers opdrinkt terwijl je je best doet om de gulle hoeveelheid jam waarmee je croissantje is gevuld niet te verspillen. Na zo’n ontbijt kun je er weer even tegen. Met zo’n zoete start ligt een nieuwe Italiaanse dag aan je voeten, klaar om je te verleiden.

Eenmaal weer thuis hebben we, zeker de eerste dagen, heimwee naar zo’n Italiaanse start van de dag. In plaats van verse cornetti krijgt onze eerste cappuccino van de dag gezelschap van een volkoren boterham met hagelslag. Ook lekker, maar het mist de veelbelovende zoete start van een dag dolce vita.

Gelukkig ontdekten we laatst bij EkoPlaza het assortiment van Fiordifrutta: kleurrijke potjes vol biologische fruitspread uit Asiago, een plaats in de provincie Vicenza. Hier maakt het Italiaanse familiebedrijf Rigoni di Asiago al bijna honderd jaar natuurlijk broodbeleg, zonder conserveermiddelen en kleurstoffen.

Van biologische honing tot blozend fruit
Het begon allemaal met honing. Het was Elisa Rigoni die in 1923 op de hoogvlakte van Asiago van de bijenteelt haar werk maakte en het hele gezin hierin betrok. Inmiddels runt Elisa’s kleinzoon Andrea Rigoni het bedrijf, met dezelfde passie als zijn nonna, oma. De liefde voor de natuur en de nauwe band met de plaats van herkomst zijn nog steeds voelbaar in alles wat Rigoni di Asiago doet.

Het bedrijf werkt sinds dag één uitsluitend met biologische grondstoffen van de hoogste kwaliteit en maakt producten die eerlijk zijn voor mens en milieu. Naast de traditionele honingproductie, onder de naam Mielbio, is in de loop der jaren Fiordifrutta ontstaan, een biologische fruitspread.

Inmiddels staan er meer dan twintig soorten Fiordifrutta in het schap, allemaal gemaakt van het allerbeste fruit, honderd procent biologisch en gezoet met biologisch appelsap. Omdat het fruit tijdens de bereiding niet verwarmd wordt, blijven de kwaliteit, smaak en positieve eigenschappen optimaal behouden – of je nu kiest voor smaken als citroen, peren, pruimen, vijgen, frambozen kersen, bramen of rode bessen.

Elke fruitspread is heerlijk op brood, maar op een croissantje smaakt het nóg lekkerder – alsof je weer even in Italië bent. Ook op een pannenkoek, door de yoghurt of in een smoothie zijn de fruitspreads lekker – en het is de ideale basis voor een crostata (Italiaanse fruittaart) of een fruitige cake.

Frangipanetaart met Fiordifrutta
Deze zomer voegt Fiordifrutta twee innovatieve fruitspreads aan het assortiment toe: aardbeien & wilde aardbeien met munt en abrikozen en perziken met basilicum. Om dat te vieren, maakte de bekende Italiaanse culinaire schrijfster Sonia Peronaci een frangipanetaart met de nieuwe aardbeienjam van Fiordifrutta, waarvan ze het recept graag deelt.

foto: Sonia Peronaci

Ingrediënten:
*zanddeeg: 180 gram bloem | 110 gram boter | 1 eidooier | 50 gram poedersuiker | 1 theelepel vanille-extract | 1 snufje zout
*voor de frangipane (amandelvulling): 30 gram bloem | 90 gram amandelmeel | 100 gram boter | 2 middelgrote eieren | 120 gram kristalsuiker | geraspte schil van 1 citroen | 1 snufje zout
*voor de vulling: 130 gram Fiordifrutta Aardbeien & wilde aardbeien met munt
*voor de versiering: 180 gram verse aardbeien | 100 gram Fiordifrutta Aardbeien & wilde aardbeien met munt | amandelschaafsel | muntblaadjes
*een rechthoekige taartvorm van 35 bij 11 centimeter of voor een ronde taartvorm met een diameter van 20 centimeter

Meng voor het zanddeeg de bloem, de poedersuiker en het zout en voeg dan de boter, vanille en dooier toe. Plaats het deeg op het werkblad en kneed het snel.

Verdeel het tussen twee vellen bakpapier en rol met een deegroller uit tot een dikte van drie tot vier millimeter. Laat het deeg minimaal twintig minuten in de koelkast rusten.

Gebruik voor de frangipane een elektrische mixer om de boter met de suiker en de citroenschil tot een luchtig en schuimig mengsel te kloppen.

Voeg het amandelmeel en het zout toe en tot slot het meel, zodat je een glad en romig mengsel krijgt. Doe in een spuitzak en leg opzij op kamertemperatuur.

Haal het zanddeeg uit de koelkast, doe het in de vorm en prik er met een vork gaatjes in. Verdeel de Fiordifrutta voor de vulling over het deeg, spuit de frangipane over de fruitspread tot aan de rand en strijk glad met een spatel.

Bak ongeveer 30 tot 35 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C. Als de taart gaar is, laat je hem afkoelen. Versier hem vervolgens met 100 gram Fiordifrutta, de verse aardbeien in plakjes, het amandelschaafsel en de muntblaadjes.

Nocciolata – nog meer lekkers uit Asiago
Rigoni di Asiago maakt ook Nocciolata, romige choco-hazelnootpasta zonder palmolie, bereid volgens traditioneel Italiaans recept. Deze pasta wordt gemaakt van de allerbeste biologische ingrediënten: hazelnoten van de Tonda Romana-variëteit, honderd procent Trinitario-cacao, vanille uit Madagascar en koudgeperste zonnebloemolie. Nocciolata is glutenvrij en bevat geen kleurstoffen, conserveringsmiddelen of kunstmatige smaakstoffen. Puur natuur dus!

Fiordifrutta, Nocciolata en Mielbio (de honing waar het allemaal mee begon) zijn verkrijgbaar bij Ekoplaza, Odin, G&W GezondheidsWinkel, speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en -drogisterijen. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op de website van Rigoni di Asiago, waar je ook nog allerlei recepten vindt met deze lekkernijen.

foto’s: Fiordifrutta | Rigoni di Asiago

Steun Ciao tutti & onze Italiaanse partners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *