Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carlo Petrini (Slow Food) wint Johannes van Damprijs

De Italiaan Carlo Petrini, oprichter van de internationale Slow Food-beweging, ontving op vrijdag 16 januari in Amsterdam de Johannes van Damprijs 2014. De prijs wordt door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een auteur die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

CarloPetrini©AlbertoPerolifoto: Alberto Peroli

Carlo Petrini houdt zich daar al bijna zijn hele leven mee bezig. Hij begon met een protestactie tegen de opening van een filiaal van fastfoodketen McDonald’s in Rome, hetgeen uitgroeide tot een wereldwijde beweging die zich hard maakt voor puur, lokaal en echt eten. Vanuit Bra, de geboorteplaats van Petrini, veroverde Slow Food langzaam de hele wereld, met als motto: buono, pulito, e giusto, ‘lekker, schoon en goed’ eten.

Slow-Food-2 Slow-Food

In de oprichtingsverklaring van de Slow Food-beweging lezen we: ‘We moeten ons verdedigen tegen de algehele waanzin van fast life door rustig te genieten van de dingen des levens. Aan wie een gejaagd bestaan aanziet voor efficiëntie, en dat zijn de meesten, stellen we een vaccin voor, bestaande uit een juiste dosis gegarandeerd zinnelijk genot, langzaam te consumeren om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. We beginnen aan tafel met het slow food. Als reactie op de vervlakking van fastfood herontdekken we de rijkdom en de aroma’s van de lokale keuken. Als fast life in naam van de productiviteit ons leven verandert en ons landschap en milieu bedreigt, dan is Slow Food vandaag de dag het revolutionaire antwoord daarop.’

Petrini vatte de fundamenten van zijn werk grotendeels samen in het boek Slow Food. Le ragioni del gusto. Ter gelegenheid van de toekenning van de Johannes van Damprijs aan Petrini verschijnt bij Uitgeverij Fontaine een speciale, nieuwe editie van dit boek:

Slow-Food-over-het-belang-van-smaak-Carlo-Petrini

Slow Food staat voor puur, smakelijk en gevarieerd eten, en is het tegenovergestelde van fast food – gemaakt om haastig en gedachteloos te consumeren. De Slow Food-beweging, opgericht in 1989, telt inmiddels wereldwijd zo’n honderdduizend leden en groeit nog steeds. Aan de basis staat de overtuiging dat voeding een essentieel onderdeel is van ons bestaan en dat daarom de kwaliteit van het leven onvermijdelijk verbonden is met goed eten.

Slow Food wil laten zien hoe belangrijk voedsel is door te pleiten voor diversiteit in smaak, het leren kennen van de verschillende productiegebieden en producenten, het respecteren van de verschillende seizoenen en door aandacht te vragen voor de sociale functie van eten. In Petrini’s boek komen de belangrijkste uitgangspunten en de ontwikkelingsfasen van de Slow Food-beweging aan de orde, waarmee het een mooi overzicht geeft van ruim 25 jaar Slow Food.

Slow-Food-over-het-belang-van-smaak-Carlo-Petrini

Slow Food – over het belang van smaak | Carlo Petrini | vertaald door Andrea Vreede | ISBN 9789059566132 | € 19,95 | Fontaine Uitgevers | bestel Slow Food via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *