Naar hoofdinhoud Naar navigatie
28 oktober 2015

Alberto Alessi en zijn Signora Eugenia

Keukengadgets waar je mondhoeken van omhoog krullen, dat is voor ons, en we denken voor velen met ons, waar Alessi voor staat.

Kleurrijk, innovatief en uitblinkend in functionaliteit. Naast kekke kookwekkers, toffe theepotten en feestelijke fruitpersen wordt er sinds enkele jaren ook wijn gemaakt in huize Alessi – een wijn waar de hele familie Alessi haar steentje aan bijdraagt.

Alberto Alessi

In 2000 werden de eerste wijnstokken geplant aan het Lago d’Orta, in 2008 waren er voor het eerst enkele flessen te verkrijgen op de Italiaanse markt en begin oktober 2015 werden de wijnen op de Nederlandse markt gelanceerd, als eerste land na Italië. Ciao tutti’s Joke was bij de lancering aanwezig en proefde van de wijnen van Alessi.

Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (6a)

Joke: ‘Volledig in Italiaanse stijl stap ik fashionably late om iets over achten het pand van Kunst en Kitsch aan de Rotte in Rotterdam binnen. Hier, in het Designshops Experience Center, vindt vanavond de presentatie plaats van de wijnen van Cascina Eugenia 1641, het wijndomein van de enige echte Alberto Alessi, CEO van het gelijknamige designmerk.

In de bewonderenswaardige lifestyle-wereld zijn details tot in de perfectie uitgevoerd, maar als ware ‘wijn-nerd’ moet ik even met mijn ogen knipperen. Kaarsen wijzen me de weg naar de ruimte waar Signor Alessi zijn opwachting zal maken.

Onderweg geniet ik van dit ‘stijltje stijl’ dat Joris de Raadt met zijn Experience Center heeft neergezet. De prachtigste meubels voorzien van volledig in harmonie zijnde accessoires, strak ingedekte tafels met het mooiste tafelgerei waar je instant hebberig van wordt. Geen vergaderzaal vanavond, maar een ware huiskamer waar een energieke vibe heerst dankzij kunstenaars en lifestyle goeroe’s.

Terwijl Joris vol enthousiasme en trots het designicoon Alessi aankondigt, lees ik de eerste zin van de brochure van het wijndomein die me in handen is gedrukt: ‘It happened that our idea was to produce the best Burgundy out of France!

Een koddig vogeltje illustreert deze nieuwsgierig-makende slogan. Op de andere zijde prijkt een foto, die, voor Italiaanse begrippen, strak ogende, bijna te perfect afgewerkte witte gebouwen met oranje daken toont, te midden van waterpas-strakke rijen wijngaarden. Op de achtergrond ligt een helderblauw meer, het Lago d’Orta, omgeven door groene bossen.

Cascina-Eugenia (1)

‘Zodra ik hoorde dat Cascina Eugenia te koop stond, wist ik dat het moment gekomen was om mijn droom te realiseren,’ zo vangt Alberto gepassioneerd aan. Cascina Eugenia is gelegen in Pratolungo, aan het Lago d’Orta, in het noorden van regio Piemonte, ten westen van het welbekende Lago Maggiore.

Cascina-Eugenia (2) Cascina-Eugenia (3)

Het is een naam die je niet of nauwelijks op een wijnkaart aantreft, hoewel er al sinds de oudheid wijn wordt gemaakt. De eerste verslaglegging daarvan komt uit de eerste eeuw na Christus, in de Naturalis Historia XVI van Plinius, wiens werken van zeer groot belang zijn voor de geschiedenis van de wijnbouw, zo legt Alberto bevlogen uit. Juist dit geschiedkundige feit was voor hem een van de belangrijkste beweegredenen om in 2000, uitgerekend op deze plek, aan de voet van het meer, de wijngaarden te saneren en een nieuwe aanwas te planten.

La Signora Eugenia e il passero solitario (Mevrouw Eugenia en de eenzame mus – naar een gedicht van Giacomo Leopardi), zo luidt de naam van het project en van de gelijknamige wijnen. Signora Eugenia, zo noemt Alessi zijn Cascina Eugenia bijna liefkozend.

Alberto Alessi Alberto Alessi

In de brochure wordt per oogstjaar prachtig geïllustreerd hoe de omstandigheden waren. Was er sprake van een nat seizoen, dan heeft Eugenia een paraplu in haar hand. Bij een warm seizoen draagt ze een zonnebril.

Kalm en met een zweem van trots vertelt Alberto over zijn drie wijnen: een witte wijn van honderd procent Chardonnay-druiven, een rode wijn van honderd procent Pinot Noir-druiven (Pinot Nero in het Italiaans) en een vino tardivo (late oogst-wijn) van de onbekendere Petit Manseng-druif. Het zijn verre van massaproducten, met kleine oplages. Van de circa drieduizend flessen die gebotteld worden, is slechts een deel beschikbaar voor de Nederlandse markt. Kortom: deze wijn is een collectors item.

Alberto Alessi Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-oogst (1)

Na deze korte inleiding kan ik niet wachten tot we gaan proeven. Gelukkig is Signor Alessi in tegenstelling tot de naam van zijn project overduidelijk niet graag lang van stof. Na zijn introductie neemt hij plaats in een van de enorme, modieuze fauteuils in de ruimte en leunt tevreden op de brede armleuningen. Hij geeft het woord aan wijnmaakster en oenologe Monica Rossetti, terwijl hij nippend van zijn glas toekijkt en de korte en bondige Engelse vertaling geeft van Monica’s gepassioneerde en diepzinnige verhaal over de wijnen van het landgoed.

wijn-proeverij-Alessi-Rotterdam (3) wijn-proeverij-Alessi-Rotterdam (6)

Dan is het tijd om te proeven. Het glinsterende glaswerk wordt, met bijpassende eetbare kunstwerkjes, uitgedeeld aan de aanwezigen. Allereerst proeven we de Chardonnay uit 2011: diepgoud van kleur en geurend naar noten en abrikozen. De wijn is rijk in smaak, met tonen variërend van rijpe appels tot vers brood maar ook kruidigheid zoals rozemarijn, aangevuld met notige tonen en mineraliteit. Fred Mustert van Restaurant Fred zorgt met een bijpassend hapje van krab voor een unieke smaaksensatie.

wijn-proeverij-Alessi-Rotterdam (2) wijn-proeverij-Alessi-Rotterdam (4) wijn-proeverij-Alessi-Rotterdam (9)

De Pinot Nero staat bekend als een moeilijk te verbouwen druif. Toch laat deze wijn zien dat de eigenschappen van deze druif aan het Lago d’Orta subliem tot uiting komen. We proeven ook nu de jaargang 2011. Eugenia draagt een zonnebrilletje op het etiket. Dankzij de vele zonneschijn kon de familie Alessi rijpere druiven oogsten, die meer kleur hebben afgegeven. Voor een Pinot Noir is het een vrij donder gekleurd glas. De wijn geurt en smaakt heerlijk naar zure kersen, zoete rijpe pruimen en een tikje salie, een beetje vanille en een vleugje munt.

Het maken van vino tardivo (late oogst-wijn) is een risico voor de wijnmaker. Zoals de naam al zegt, laat men de druiven langer dan gebruikelijk aan de wijnranken hangen. Soms zelfs zo lang dat de druiven gaan verschrompelen. De druif ontdoet zich van het vocht, waardoor er een geconcentreerde, zoetere wijn kan worden gemaakt. Het resultaat bij Signora Eugenia is een sensatie van aroma’s: van rijpe perziken en amandelen tot sinaasappelschil en bergamot.

Alberto Alessi Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (5)

Alle drie de wijnen zijn puur en karakteristiek maar toch ook verassend. Ze worden bovendien geheel biologisch/biodynamisch geproduceerd, volgens het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Ik ben verrast door de bijzondere wijnen, gemaakt op een unieke plek – met een verhaal en verpakking zoals het een designer betaamt.

Want als designgoeroe heeft Alessi natuurlijk niet gekozen voor een ‘gewone’ wijnfles. Geïnspireerd door Leonardo da Vinci ontwierp hij een bijzondere fles, die je kunt hergebruiken als karaf. De etiketten zijn ontworpen door illustrator Martí Giuxé. In elk etiket zit verstopt wat de weersomstandigheden waren in het oogstjaar.

Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (10)Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (1) Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (2)

De wijnen zijn allemaal genummerd, zodat je de oogstdatum en andere productiegegevens op de website van Cascina Eugenia 1641 kan opzoeken.

De geringe oplage van deze bijzondere wijnen betekent wel dat er een behoorlijk prijskaartje aan de wijnen hangt. Waar de Pinot Nero ‘slechts’ € 110 per fles kost, betaal je voor de zeer bewerkelijke vino tardivo het dubbele.

Cascina-Eugenia-Alessi-wijn-flessen (3)

De flessen zijn te bestellen via de website van Cascina Eugenia. Als je online bestelt, worden de wijnen direct vanaf het landgoed naar je adres in Nederland verzonden of, als het een cadeau is, naar de geadresseerde. Een deel van de flessen zal ook verkocht worden in de betere restaurants, zoals Fred ** in Rotterdam.

2 reacties

  1. Wim schreef:

    Dat domein zou ik volgende week wel willen bezoeken . Is het opgegeven adres een winkeltje ? Want het adres dat hier gegeven wordt, ligt aan Lago Maggiore…

  2. Saskia schreef:

    Ciao Wim, geen idee of je er zomaar terecht kan volgende week, maar via de website die we onder aan het artikel noemen vind je het mailadres van Cascina Eugenia, dan kun je zelf vragen of een bezoek mogelijk is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen