Ter ere van World Pasta Day, dat op 25 oktober wereldwijd gevierd wordt, delen we vandaag onze lievelingsrecepten voor pastaklassiekers. Voor een weekend vol pasta!
Spaghetti alle vongole
Het áller-, állerlekkerst! We bestellen het natuurlijk het liefst op een terrasje aan zee, maar ook thuis maken we het geregeld. Makkelijk, snel en superlekker!
Voor zes personen heb je nodig: 500 gram spaghetti | 1,5 kilo vongole (venusschelpen) | 1 teentje knoflook | 1 rood pepertje | peterselie | droge witte wijn | extra vergine olijfolieDeze link opent in een nieuw tabblad | zout
Doe de vongole in een bak met koud water en laat ze even goed weken. Gooi na deze tijd de geopende schelpen weg. Schenk de witte wijn in een grote pan, voeg een eetlepel olijfolie en een beetje fijngehakte peterselie toe en stoom de vongole in korte tijd op hoog vuur tot ze opengaan.
Gooi de dichte schelpen weg. Haal de meeste vongole uit hun schelp, maar bewaar een paar mooie, gevulde schelpen voor de garnering. Filter het kookvocht en bewaar dit.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de fijngehakte knoflook en de rode peper. Voeg dan ook de vongole en een paar eetlepels van het kookvocht toe. Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente.
Giet de spaghetti af en roer de vongole erdoorheen. Garneer met de apart gehouden schelpen en de overgebleven fijngehakte peterselie.
Ravioli di zucca
Een van de lekkerste gevulde pasta’s, waar je ons altijd voor mag wakker maken: ravioli gevuld met ietwat zoete pompoen, in een saus van gesmolten boter en salie.
Voor zes personen heb je nodig: 1 kilo pompoen | 300 gram Parmezaanse kaasDeze link opent in een nieuw tabblad | 1 ei | nootmuskaat | zout | voor de pasta: 500 gram bloem (type 00) en 5 eieren | voor de saus: 120 gram boter en tijm
Meng voor het pastadeeg de bloem met de eieren tot een soepel deeg. Dek af met plasticfolie en laat circa twintig minuten rusten. Snijd in de tussentijd de pompoen in grote stukken, haal de zaden eruit en verwijder de schil.
Stoom de pompoenstukken in dertig minuten gaar (of laat ze zacht en gaar worden in de oven). Laat de pompoenstukken goed afkoelen en pureer ze met 200 gram van de geraspte Parmezaanse kaas, het ei en een beetje nootmuskaat en zout naar smaak tot een dikke mousse. Laat dit mengsel voor de vulling minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een dunne lap. Snijd het deeg in vierkantjes van circa zes bij zes centimeter of in rondjes. Verdeel de vulling in kleine hoopjes over de helft van de vierkantjes (of rondjes). Dek af met de andere helft. Druk het deeg rondom elk hoopje vulling goed met je handen aan en zorg dat de randjes goed dicht zitten.
Leg de ravioli op een met bloem bestoven blad ongeveer een uur te drogen. Kook ze in een ruime hoeveelheid water met zout in enkele minuten gaar. Smelt ondertussen de boter en warm de salieblaadjes hierin kort mee. Giet de ravioli af en serveer ze met de gesmolten boter, wat verse tijm en de rest van de vers geraspte Parmezaanse kaas.
Orecchiette con le cime di rapa
Orecchiette, oftewel ‘oortjes’, zijn een symbool van de keuken van Puglia. Orecchiette maken is een echt ambacht en voordat je jezelf een echte vakman kunt noemen, zul je (veel meer dan bij de meeste Italiaanse pastasoorten) jaren van ervaring moeten hebben opgebouwd.
Een van de lekkerste recepten voor de ‘oortjes’ is de combinatie met cime di rapa, een bladgroente die lijkt op een combinatie van wilde raapstelen en broccoli.
Voor vier personen heb je nodig: 400 gram orecchiette | 600 gram cime di rapa, schoongemaakt (gebruik eventueel als alternatief raapsteeltjes of broccoli) | 3 ansjovisfilets | 5 eetlepels olijfolie | peper en zout
Kook de raapstelen in ruim gezouten water. Voeg na circa vijf minuten de orecchiette toe en kook de oortjes al dente. Pak ondertussen een koekenpan en verhit de olijfolie. Voeg de ansjovis toe en bak ze totdat ze smelten in de olie.
Giet de orecchiette en raapsteeltjes af en verdeel ze over vier borden. Verdeel de ansjovissaus over de porties en breng op smaak met een beetje peper.
Spaghetti aglio olio peperoncino
Simpel maar altijd lekker, ook als snelle lunch of als je ‘s avonds heel laat thuis komt!
Voor zes personen heb je nodig: 500 gram spaghetti | 4 teentjes knoflook | 1 rode peper | peterselie | extra vergine olijfolie | zout
Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een koekenpan en bak de fijngehakte knoflook en de in ringetjes gesneden peper op hoog vuur aan.
Kook in de tussentijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in voldoende water met zout al dente. Giet de spaghetti af en schenk er de warme olijfolie met de knoflook en de rode peper overheen. Garneer met de fijngehakte peterselie.
Pasta met pistachepesto
Pistachenootjes staan bij ons altijd in het keukenkastje. Heerlijk door een insalata caprese (al vinden Italianen dat dat niet hoort), lekker in risotto met gegrilde groene asperges erbij of in een simpele pasta met geroosterde tomaatjes. Ze zijn echter ook meer dan goed geschikt om er pesto van te maken.
Voor een potje pistachepesto heb je nodig: 100 gram gepelde pistachenootjes, ongezouten | 60 gram Parmezaanse kaas | 50 gram basilicumblaadjes, fijngehakt | 2 teentjes knoflook, fijngehakt | 125 ml extra vergine olijfolie | zout en peper naar smaak
Rooster de pistachenootjes kort, hak ze fijn en meng ze met de Parmezaanse kaas, de basilicum, de knoflook en de olijfolie. Roer goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Kook pasta naar keuze al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking, roer er een flinke lepel pistachepesto door en garneer met wat gehakte (ongezouten) pistachenootjes en wat Parmezaanse kaas.
Wat is jouw favoriete pastagerecht?
Nu zijn we natuurlijk benieuwd welke pastagerechten (klassiekers of niet) er bij jullie vaak op tafel staan. Welk pastarecept is jouw favoriet? Laat het ons in een reactie op dit bericht (daarvoor moet je even verder naar beneden scrollen) weten. Wie weet kunnen we ons pasta-oeuvre dan eens flink uitbreiden!
Ik vind deze pasta heerlijk door zijn zoete smaak van de pompoen!
Ook Pasta alla Fiorentine vind ik heerlijk!
Deze lekkere saus is gemengd met spinazie.
Pasta met gamba’s en peperoncino.. het liefst op het terrasje bij Il Peccato in Piombino met een goed glas witte wijn.
maar het is super simpel te maken met verse gamba’s, knoflook, peperoncino, verse pasta en natuurlijk met een gulle scheut Italiaanse olijfolie. Bij het opdienen nog even scheutje olijfolie, parmezaanse kaas en peterselie… Hoe puur en hoe lekker..
Heerlijke winterse pasta: Pizzoccheri. Boekweitpasta met aardappel (!), savooiekool Valtellina-kaas (hoewel met gorgonzola ook heerlijk is) knoflook en/of salie. Antonio Carluccio heeft een mooi recept https://www.youtube.com/watch?v=Qz6I8xHTGFY
Het Romeinse gerecht Spaghetti cacio e pepe.
Ingrediënten Spaghetti, pecorino romano, zwarte peper en olijfolie.
In 10 minuten een heerlijk bord pasta ☺️
http://youtu.be/ilkkoHIu17A