Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Superbonusregeling – gratis geld voor een verbouwing?

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dan ook niet waar? Want hoe kun je nu honderdtien procent subsidie geven op een verbouwing? Zou het journalisten Laura en Robbert, inmiddels begonnen aan hun Italiaanse droomproject B&B Nido Visone, lukken om dit ‘gratis geld’ te krijgen?

Robbert: ‘We hadden het helemaal voor elkaar. Via onze makelaar vonden we immers al een geometra (onmisbaar bij verbouwingen), tevens architect, plus een hypotheek. De verhoogde bouwsubsidies en de omhoogschietende huizenprijzen in Nederland zouden ons investeringsbudget alleen maar doen toenemen.

We waren alleen niet de enigen die wilden verbouwen en restaureren. Mensen en materialen in Italië raakten in rap tempo op, ongetwijfeld aangewakkerd vanwege de nieuwe superbonusregeling voor bouwsubsidies.

In juni 2021 moesten we met spoed naar ons huis in Fossombrone, voor topoverleg met het bouwteam. Iedereen was present. Onze bouwkundig adviseur Marieke Boot, ingenieur Dante Olivieri, architect annex bouwmeester annex geometra Giannetto Clini en wijzelf uiteraard. Het enige agendapunt: hoe komen we aan een aannemer? Zonder bouwer geen verbouwing en zonder verbouwing geen superbonus.

Bliksembezoek

Alle neuzen stonden na dit bliksembezoek weer dezelfde kant op. Iedereen zou onverkort zijn netwerk inzetten in de hoop een aannemer te vinden die niet omkwam in het werk. Wij plaatsten een noodkreet op Facebook die ons wel compassie opleverde, maar geen bouwer.

Maanden bleef het stil. Tot onze Giannetto zich ineens meldde. Hij had iemand gevonden. Een kleine zelfstandige, die zijn bedrijfje met zijn zonen runt. We hadden inmiddels een volledig uitgewerkt bouwplan met benodigde financiering. Stefano Guidi, want zo heette deze aannemer, tekende ervoor.

Zo gaat dat doorgaans in Italië. Een Italiaans bouwplan is geen Nederlands bouwplan. Een computo metrico, zoals Giannetto Clini die voor ons opstelde, is een tot achtentwintig cijfers achter de komma uitgewerkt project, dat precies beschrijft wat er wordt gedaan, hoe het wordt gedaan en waarmee, en wat het mag kosten. Meerwerk? Ingecalculeerd – in principe.

De projectleider, geometra of hoofdaannemer gaat met zijn plannen de boer op en vraagt offertes bij bouwers, leveranciers en technici (zoals loodgieters en elektriciens). In ons geval was er dus maar één bouwer.

Stefano kon binnen afzienbare tijd aan de slag. Deadlines voor de superbonus die akelig dichtbij leken te komen, bleven zo weer ver weg. In juni 2022 maakten we kennis. Kort daarvoor was hij al begonnen, en met grote voortvarendheid, kan ik wel zeggen.

Oude toren

Deel één van onze grote droom is de renovatie van het hoofdhuis. Het worden twee appartementen, waarbij we zelf in het grotere appartement willen gaan wonen. In de oude toren, scherts ik altijd als ik aan anderen vertel waar we in hemelsnaam aan begonnen zijn, komen onze privévertrekken.

Tussen beide huizen in komt ‘de natte groep’, de keuken en badkamer van het kleine appartement plus onze tweede badkamer. De oude stal op de begane grond, waar Stefano en zijn team nog per ongeluk de oude voederbakken weg sloegen, wordt de ‘technische ruimte’.

Hier komen allemaal installaties die belangrijke dingen voor ons moeten gaan doen, gevoed door de zonnecollectoren op het dak, de warmtepomp aan de achterzijde en de warmwatervoorziening, ook op het dak. Dankzij de superbonus kunnen we duurzaam gaan bouwen.

We kiezen voor een constructie waarbij we het leeuwendeel van de verbouwing voorfinancieren. Ons recht op subsidie willen we gaan verkopen aan een bank of een andere financiële instelling.

Eigenlijk is de superbonus een enorm opgetuigde vorm van (jarenlange) belastingaftrek. Met de verkoop van ons recht daarop aan een bank kunnen wij de superbonus in één keer krijgen. Met de provisie die de banken daarvoor in 2022 rekenden, zouden we alsnog zo’n honderdtwee procent overhouden. Maar nadat eerst de mensen en de materialen waren opgeraakt in Italië, raakte nu ook het geld bij de banken op, zoveel voorschotten moesten er uitgekeerd worden.

Compleet vastgelopen

Als een van de eerste sloot onze eigen (hypotheek)bank. Daarna gingen ook de loketten bij de andere banken dicht. Het werd een race tegen de klok. Poste Italiane hield het nog het langste vol. Maar je moest wel klant zijn. Een rekening openen bleek een enorme (bureaucratische) opgave. Toen het Laura eindelijk lukte, was Poste Italiane net een dag eerder gestopt met kredieten kopen.

Politiek is de subsidieregeling ook compleet vastgelopen. De Italiaanse regering heeft hem resoluut stilgelegd. Alleen lopende projecten – zoals dat van ons – moeten worden ontzien. Duizenden schrijnende situaties doen zich voor. Zo erg is het bij ons niet. Alleen: hoe lang kunnen wij nog verbouwen?’

Eerdere blogs van Laura en Robbert lees je hier. Hun toekomstige bed & breakfast vind je hier alvast op Facebook.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *