Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn van Kleyn – klinkende wijnverhalen van Onno Kleyn

‘Wijn is een toverdrank, elke fles een verhaal geschreven in vloeibaarheid. Een glas is al voldoende om je mee te nemen op reis naar andere streken, naar herinneringen en toekomstdromen, naar betere seizoenen en naar andere mensen,’ aldus Onno Kleyn in de inleiding op Wijn van Kleyn – een boek vol klinkende wijnverhalen.

Bruisende verhalen en anekdotes

Wijn van Kleyn is allereerst een heerlijk verslag van Onno Kleyns kennismaking met wijn, tot de hals gevuld met verhalen en anekdotes, met daarnaast – bijna tussen neus en lippen door – veel informatie over het maken en drinken van wijn.

Informatie die je dankzij Onno’s manier van vertellen goed onthoudt – en op jouw beurt kunt delen tijdens het openen van een mooie fles wijn met vrienden of een bezoek aan een van de vele wijnkelders in Italië. Verwacht geen hoogdravende zinnen over de smaak van wijn, maar smakelijke verhalen over alles wat je zou willen weten over wijn.

Onno zuigt je vanzelf mee in de wereld van wijn, dankzij zijn bruisende manier van schrijven. Pagina na pagina bedwelmt hij je met zijn Italiaanse, Franse en Spaanse wijnwederwaardigheden, waardoor je niet alleen zin krijgt in een goed glas wijn, maar vooral in een wijnreis naar het zuiden, met Onno’s boek als gids.

Een voorproefje uit Wijn van Kleyn

Net als bij wijn is een voorproefje onmisbaar. We delen een mooi fragment uit het eerste hoofdstuk:

‘Mijn vader was een wijnliefhebber, hoewel aanvankelijk vooral op vakantie. Hij kon enthousiast vertellen hoe dat zo gekomen was, Rimini in de zomer van 1956, samen met mijn moeder een heuse reis met de Nederlandse Reisvereniging, Italiaans eten en altijd mandflessen met vino rosso op tafel.

Als ik nou zeg dat ik in april ’57 ben geboren begrijp je dat er wellicht een verband is. Venus werd geboren uit het schuim der zee – op het schilderij van Botticelli staat ze in een buitenmaatje sint-jakobsschelp – in mijn geval is ergens een rol weggelegd voor Italiaans rood. Naamloos, neem ik aan, tot op de dag van vandaag doen budgetrestaurants langs de Adriatische kust niet aan het schenken van flessenwijn.

Toen ik negen jaar was, huurden mijn ouders een maand lang een huisje op een bungalowpark in Ligurië, aan de zee, opnieuw van die NRV. Mijn vader en ik struinden door de olijfboomgaarden eromheen, waar zich een trattoria verstopte.

Het was er nog een in de oude betekenis van het woord, een boerderij waar je wat kon komen drinken en je eigen eten mee naartoe nam. Daar dronk mijn vader dan een karafje vino nostrano, een aanduiding die hij goed in zijn oren knoopte.

Terug in Nederland liep hij vele slijterijen af op zoek naar juist die wijn. Tevergeefs. Het was pas vele jaren later dat hij erachter kwam wat het betekende: ‘onze eigen wijn’.

Ligurische wijn schittert nog altijd door een bijna totale afwezigheid op de Nederlandse markt; er is gewoon te weinig van.’

Van alle andere wijnverhalen – prachtig verweven met Onno’s levensloop als wijnschrijver – geniet je in Wijn van Kleyn, een boek dat je tot de laatste letter zult opslurpen, liefst in combinatie met een goed glas wijn!

Wijn van Kleyn | Onno Kleyn | ISBN 9789038813189 | € 29,99 | uitgeverij Nijgh Cuisine | bestel Wijn van Kleyn bij je lokale boekhandel, via deze link bij bol.com of via deze link direct bij Onno Kleyn (met persoonlijke boodschap en handtekening)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *