Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Dat de Italiaanse schrijver Davide Morosinotto een geboren verteller is, bleek al uit Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn, maar met Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw overtreft hij zichzelf.

Deze prachtige titel (in het Nederlands overigens poëtischer dan de originele Italiaanse titel, met dank aan vertalers Pieter van der Drift en Manon Smits) is de opmaat voor een verbijsterend verhaal. Niet alleen vanwege de boeiende verhaallijn, maar ook vanwege de unieke opzet en vormgeving die perfect past bij het verhaal.

Dat verhaal wordt verteld door de tweeling Viktor en Nadja Nikolajevitsj Danilov. Viktor en Nadja werden op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Hun ouders werkten bij de Hermitage, waar Viktor en Nadja regelmatig even een kijkje mogen nemen. Zo zien ze er Michelangelo’s Adolescente (een prachtig beeld dat in het voorjaar van 2019 te zien was in het Palazzo Rhinoceros in Rome, zoals we in deze blog hebben laten zien).

Als de oorlog uitbreekt en Viktor en Nadja weg moeten uit Leningrad, belanden ze in twee verschillende treinen. Gelukkig hebben ze allebei een paar schriftjes, waarin ze elkaar vertellen wat ze meemaken.

Als lezer ontrafel je hun verhaal aan de hand van deze schriftjes. Viktor schrijft zijn verhalen met een rood potlood, Nadja tekent ze op met een blauwe vulpen. Ze vertellen over hun verbijsterende rol in de slag om Leningrad, over de bijtende kou en de onstilbare honger, over onverwachte vriendschappen en de kracht van hoop.

Na de oorlog is het aan kolonel Smirnov van de geheime dienst om een oordeel over de tweeling te vellen. Hij leest de schriftjes van de tweeling en voorziet de verhalen in de kantlijn van aantekeningen. Je leest met hem mee, balanceert met de tweeling mee tussen hoop en vrees, tot er na vijfhonderd pagina’s die lezen als een trein een stempel wordt gezet: schuldig of onschuldig…

Uiteraard verklappen we niet meer; dit is echt een boek dat je zelf moet ervaren. Wij hebben het op een grijze middag in één ruk uitgelezen, betoverd door de verhalen van Viktor en Nadja, maar bovenal door de schrijfkunst van Davide Morosinotto.

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw | Davide Morosinotto | vertaald door Pieter van der Drift en Manon Smits | ISBN 9789059247260 | € 17,99 | Uitgeverij Fantoom / Baeckens Books | bestel Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *