Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Sabina & Hadrianus – een bijzondere liefdesgeschiedenis

Sabina was de stabiele factor in het leven van de rusteloze Hadrianus. Nynke Smits laat je in haar boek Sabina door de ogen van Sabina kijken naar de schittering én de schaduwzijden van de Pax Romana. Het is een veelbelovend debuut, dat je meevoert naar het oude Rome, van een slavenmarkt naar de Subura (waar nu het hippe Monti is verrezen), van Villa Adriana tot de Palatijn.

Keizer Hadrianus, oud en ziek, weigert zijn vrouw Sabina nog te ontvangen. Op zijn landgoed in Tibur verrijst een tempel voor de jonggestorven Antinous, de liefde van zijn leven. Nu haar kinderloze huwelijk een dieptepunt heeft bereikt, besluit de keizerin haar eigen koers te gaan varen.

Wanneer ze verneemt dat het leven van haar beschermeling Fuscus, beoogd opvolger van Hadrianus, wordt bedreigd, gaat ze in het geheim naar Rome om hem te waarschuwen. Onderweg kijkt Sabina terug op haar leven: de vele reizen door het Rijk, de kennismaking met het ontluikende christendom, politieke intriges, haar liefdesleven en ten slotte het ontdekken van de ware toedracht van de dramatische gebeurtenissen tijdens die ene reis langs de Nijl.

Een fragment:

‘Eindelijk: het voorjaar brak los. Van de ene op de andere dag kwam de zon in zijn volle glorie tevoorschijn en lokte mij uit mijn hol alsof ik een egel was die zijn snuit wilde koesteren in de eerste stralen. Ik spitste mijn oren en hoorde vogelgezang.

Als een herstellende zieke nam ik de arm van Philomena en zei haar dat ze me mee moest nemen door de tuinen. Zo wandelden we door maart en kwamen aan bij april. Mijn wandelingen werden inspecties. Ik zag dat er nog geen begin was gemaakt met het tuinonderhoud. De perken lagen braak, de visvijvers leken vervuild en de beelden rond de Canopus vertoonden een groenige aanslag.

Ik haastte mij naar mijn werkkamer en liet een notitie bezorgen bij het secretariaat van Hadrianus. Het apparaat moest weer in beweging worden gezet.

De volgende ochtend meldde zich de terreinopzichter. Toen Alexander hem aandiende en zijn naam noemde, was het of mijn bloed weer begon te stromen. Maar ik moest de arme man laten wachten, want ik was al te lang niet meer in het openbaar verschenen. In de toestand waarin ik verkeerde, kon ik hem niet onder ogen komen. De volgende dag zou ik hem ontvangen.

Wat was het heerlijk om mij de rest van de dag over te geven aan een grondige opknapbeurt. Uren zat ik in bad, omringd door slavinnen die mij manicuurden, pedicuurden, epileerden, kapten, opmaakten en parfumeerden.

Jurken en stola’s werden ijlings gelucht en Philomena en ik overlegden wat ik aan zou trekken. Niet dat er veel van mijn kleding en sieraden in aanmerking kwamen voor zo’n simpel onderhoud, maar het deed ons goed erdoor in beslag te worden genomen. Toen we eindelijk gereed waren, was het bedtijd. Wat zonde dat ik eerst nog een nacht zou moeten slapen!

De volgende ochtend was de euforie gezakt. Hoe kon ik zo belachelijk opgewonden raken over een zakelijk gesprek met een vrijgelatene die zijn plichten had verzaakt? De ergernis over mezelf maakte dat ik humeurig was toen hij verscheen. Maar tenminste wel mooi en humeurig.

Het onderhoud duurde kort. De man beaamde met spijt dat het werk in sommige delen van het park achterstand had opgelopen. Hij had, op bevel van de keizer, al zijn mensen ingezet bij de bouw van de tempel. Als de keizerin het wenste, zou hij natuurlijk extra handen kunnen huren of slaven laten kopen om het tuinonderhoud te hervatten.

‘Dat moet u doen.’
Hij boog en dat was dat.
Nog geen week later waren de heggen geknipt, de vijvers schoon, het beeldhouwwerk gepoetst. De villa begon aan de buitenkant weer te leven.

Naar het eiland stuurde ik nu om de andere dag een briefje, waarin ik informeerde hoe de keizer het maakte en of zijn vrouw hem mocht bezoeken. Telkens vroeg de keizer – in het handschrift van zijn klerk – de keizerin om geduld te betrachten. Ik voelde dat ik niet over veel geduld meer beschikte maar wist ook niet wat dat te betekenen had, waar dat op uit zou lopen.’

Lees verder in

Sabina- Vrouw van Hadrianus | Nynke Smits | ISBN 9789059972391 | € 19,50 | Primavera Pers | bestel Sabina via deze link bij bol.com

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. a van steenveldt

    ik zou graag nog willen ontvangen de blog voor deze .
    in afwachting met vriendelijke groeten

  2. Helaas begrijp ik niet wat je bedoelt? De blog staat gewoon online en kun je dus direct lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *