Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een privékwestie – Beppe Fenoglio

November 1944. In de heuvels van Piemonte woedt een hevige burgeroorlog. De tweeëntwintigjarige partizaan Milton komt tijdens een militaire operatie in de buurt van Alba bij de villa terecht die hij maar al te goed kent van jaren geleden: het is de villa waar Fulvia, een welgesteld meisje uit Turijn, destijds door haar vader werd ondergebracht.

Milton was in stilte verliefd op Fulvia. Ondanks het feit dat hij haar al meer dan een jaar niet heeft gezien – ze is inmiddels teruggegaan naar haar familie in Turijn – houdt hij nog zielsveel van haar.

Milton treft in de villa de huishoudster aan, die hem vertelt over de heimelijke en volgens haar allesbehalve platonische ontmoetingen die indertijd tussen Fulvia en Giorgio, Miltons jeugdvriend die net als hij partizaan is, plaatsvonden.

Miltons wereld stort in, voor zover dat door de oorlog nog niet is gebeurd. Zijn liefde voor Fulvia en zijn vriendschap met Giorgio verworden tot een obsessie: het achterhalen van de waarheid.

Hij begint aan een adembenemende en bloedstollende zoektocht naar Giorgio, waarbij angst en honger elkaar afwisselen, met als decor de oorlog en een omgeving die zich door een dichte, dreigende mist eveneens als vijand manifesteert.

Paolo Giordano over Een privékwestie

‘Ik las de klassieker Een privékwestie voor het eerst toen ik zestien was en sindsdien lees ik hem elk jaar opnieuw,’ aldus Paolo Giordano, auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen. Hoewel het verhaal, opgetekend door Beppe Fenoglio, in Italië een echte klassieker is, is het hier in Nederland nu pas vertaald.

Voorwoord van Ernest van der Kwast

Ernest van der Kwast schreef er een passend voorwoord voor: ‘De Italiaanse schrijver Beppe Fenoglio werd in 1922 in de kleine stad Alba in Piemonte geboren. Hij combineerde zijn schrijverschap met een baan bij een wijnfirma, maar zijn hart lag bij de literatuur.

Het kostte Fenoglio moeite om zijn werk gepubliceerd te krijgen. Zijn eerste verhalenbundel Racconti della guerra civile werd in 1949 geweigerd door uitgeverij Einaudi. Een jaar later kreeg hij het advies om zijn debuutroman op te splitsen in twee verhalen, wat de auteur niet deed.

Pas in 1952 publiceerde Einaudi zijn eerste boek: de verhalenbundel I ventritre giorni della città di Alba. Landelijk werd Fenoglio eigenlijk pas bekend nadat hij was overgestapt naar een andere uitgeverij. Met de roman Primavera di bellezza won hij in 1960 de Premio Prato. Maar door een juridisch geschil tussen zijn uitgevers publiceerde Fenoglio verder geen boeken. Drie van zijn romans verschenen dan ook postuum.

Beppe Fenoglio overleed aan de gevolgen van longkanker. Een van de manuscripten die na zijn dood tussen zijn papieren werden gevonden is Een privékwestie. Dit boek geldt vijftig jaar na dato als een klassieker en wordt gezien als een van de belangrijkste werken van de twintigste-eeuwse Italiaanse literatuur.

Een privékwestie verscheen in 1963 en werd in 1966 verfilmd door regisseur Giorgio Trentin. Italo Calvino noemde Een privékwestie ‘het boek dat onze generatie had willen schrijven’. Hij prijst het als de meest authentieke beschrijving van het verzet die hij ooit heeft gelezen. Inclusief alle morele waarden, maar ook de diepste emoties en driften.

[…]

In zijn meest pure vorm is Een privékwestie een liefdesgeschiedenis, met een groot verlangen naar vroeger, de tijd van voor de oorlog. Milton is niet voor niets een allusie op de auteur van Paradiso Lost (Fenoglio was verrukt van de Engelse literatuur, die hij ’s avonds, na zijn werk in de wijnfirma, vertaalde, van klassiek tot modern, van Chaucer tot Eliot0). In hun verloren paradijs luisterden Milton en Fulvia ontelbare malen naar hun liedje: ‘Somewhere over the rainbow skies are blue, / And the dreams that you dare to dream really do come true.’

Het einde van het boek leest als een droom, of in elk geval als een hallucinatie, en je weet niet of hetgeen wat Milton overkomt, echt gebeurt. Maar dat maakt niet uit. Het laat je ademloos achter, alsof je zelf als een paard – ‘ogen helemaal wit, […] mond opengesperd en schuimend’ – achter de waarheid bent aangestormd.’

Maar eerst heb je dan het prachtige verhaal van Fenoglio nog tegoed. Een bijzondere leeservaring, die hopelijk in Nederland net zo’n klassieker wordt als in Italië.

Een privékwestie | Beppe Fenoglio | vertaald door Mieke Geuzenbroek & Pietha de Voogd | ISBN 9789023476412 |
De Bezige Bij | bestel Een privékwestie via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Oh Oh weer een boek op verlanglijstje…nieuw of 2e hands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *