Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De proseccodagboeken – liefde en prosecco tegen de achtergrond van de prachtige Veneto

Deze storia d’amore speelt zich af in de proseccostreek, in het hart van de regio Veneto. Schrijver en regisseur Ruud van Gessel vertelt dit liefdesverhaal aan de hand van dagboekfragmenten van vier verschillende personages. Namens Ruud mogen we alvast een voorproefje van De proseccodagboeken delen.

Helena is na het beëindigen van haar relatie afgereisd naar Italië. Als de hippe influencer Wineonheels reist ze langs diverse wijnboeren om haar miljoenen volgers te laten kennismaken met de proseccostreek.

Haar liefde voor wijn is net zo groot als haar passie voor de mannen die deze wijnen maken. Voor één man wordt ze gewaarschuwd: Alberico Brunatoni, die in de streek Il prosecco dittatore del mondo wordt genoemd, de prosecco-dictator.

Hij wordt gehaat om zijn onbuigzame, trotse karakter en benijd om zijn goed verkopende prosecco. Na zijn echtscheiding heeft Brunatoni vrouwen uit zijn leven gebannen. Wanneer Helena kritische vragen stelt over zijn controversiële manier van wijn maken, kruisen de twee de degens.

Een kort fragment uit De proseccodagboeken

We delen een kort fragment uit De proseccodagboeken, opgetekend in Santo Stefano di Valdobbiadene, op 15 mei:

‘Het eerste waar ik aan dacht toen ik wakker werd, waren de laatste twee zinnen die Pavarotti zingt in Nessun dorma: All’alba vincerò! Vincerò! Vincerò! – ‘Bij het ochtendgloren zal ik overwinnen, ik zal overwinnen, ik zal overwinnen!’

Mijn hart is gebroken, maar ik wil niet langer slachtoffer zijn. Ik ben mijn bed uit gesprongen en heb lang staan douchen om alle emoties van me af te spoelen.

Bij het afdrogen was de spiegel boven de wastafel helemaal beslagen. Ik deed het raam van de badkamer open voor wat frisse lucht en voelde de kracht van de ochtendzon. De warmte deed ook de condens verdampen, zodat ik bij het tandenpoetsen langzaam mijn gezicht terugzag.

Linksonder in de spiegel zat een buts. Die was mij nooit eerder opgevallen. Zo’n beschadiging kun je niet repareren; je moet óf een nieuwe spiegel kopen, óf genoegen nemen met de beschadiging. Het lijkt wel een relatieprobleem. Ik kies in ieder geval niet voor de beschadiging, maar waar koop je een nieuw hart?

Met het verdampen van de laatste condens zag ik nog iets tevoorschijn komen. Die verschrikkelijke pikzwarte kat. Bianco zat achter mijn rug nog valser te kijken dan de vrouwen van gisteravond. Ik pakte een handdoek en gooide die naar dat kreng. Ze bleef zitten staren.

Pas toen ik de aftershave van Arturo naar haar gooide, stoof het beest weg. Het flesje lag in scherven op de grond. Toen Arturo ’s avonds terugkwam vertelde ik hem dat ik zijn aftershave per ongeluk had laten vallen.

Hij vond het niet erg, want nu kon ik een luchtje voor hem uitzoeken. Maar het was wél erg. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik een man een leugen had verteld.’

Lees verder in

De proseccodagboeken | Ruud van Gessel | ISBN 9789462971981 | € 19,99 | uitgeverij De Kring | bestel De proseccodagboeken bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Voor een speciale signeertekst in het boek bestel je via deproseccodagboeken.nl, waar je ook de speciale boektrailer kunt bekijken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *