Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De duivel van Florence

Het liefst lezen we boeken over de plek waar we zijn. Nu Saskia naar Florence is afgereisd, zitten er dus een paar boeken over Florence in haar koffer. Van een historische roman tot een superspannende thriller met de Toscaanse renaissance-stad in de hoofdrol. Dit net verschenen spannende boek van Lucretia Grindle, die eerder Villa Triste en De verloren dochter schreef, is ondanks het duistere plot een ideale reisgezel!

De-duivel-van-Florence-Lucretia-Grindle

‘Achter me werd de zwarte zuil van Rinaldo’s rug steeds kleiner terwijl hij de heuvel af liep, en voor me leidde Ty de leraren omhoog. Hun geklets stierf weg naarmate ze hoger klommen, de woorden werden zwakker en dunner als de dampsporen van een vliegtuig. Een stel kinderen rende in hun zondagse kleren over de brede laan omlaag. De meisjes hadden jurkjes aan die bezaaid waren met het witte stof dat van het grind opstoof en de jongetjes droegen marineblauwe korte broeken en overhemden met een das. De ouders deden net of ze niet zagen dat ze elkaar met stokken mepten, waarbij ze mij bijna raakten zodat ik opzij moest stappen, waardoor ik het steentje voelde en bukte om mijn sandaal uit te trekken en het eruit te halen. Ik maakte de gesp weer vast, richtte me op, keek om me heen en zag de tunnel.

Die was begroeid met zachte, jonge blaadjes en was als een opengesperde mond zichtbaar in de brede rij bomen. Dunne twijgjes vormden bovenaan een kantwerk waarvan de schaduw pantervlekken op het pad wierp. Ik wist niet waar ik naartoe ging en het kon me ook niet bijster veel schelen. Ik rook de vochtige begroeiing en toen ik van het pad af stapte, werd ik omhuld door een flikkerend licht dat net zo uitnodigend en groenig was als de zee op een warme dag.

Aanvankelijk werd ik gevolgd door geluiden: stemmen, uitbundig zondagmiddaggelach, het geklop van paardenhoeven terwijl de carabinieri naar het fort reden, stijf rechtop, twee aan twee, als iets van de ark. Maar ze stierven weg. Naarmate ik verder liep, werd het gelach minder schel en hield het op, en de paarden liepen voorbij. Toen was er niets meer, slechts het zachte geknerp van mijn eigen voetstappen en het glibberige geritsel van winterbladeren waarvan niemand de moeite had genomen ze weg te halen.

Ik kende de Bobolituinen niet zo goed, maar het was een van Ty’s favoriete plekken en hij had me er behoorlijk wat over verteld, dus dacht ik dat ik, als ik maar ver genoeg liep, uiteindelijk bij de Mostaccini-fontein zou uitkomen. De fontein bestaat eigenlijk uit een reeks fonteinen en is meer een soort verhoogd kanaal. Voordat Ty me haar had laten zien, had hij haar in zulke geweldige termen beschreven dat ik oprecht teleurgesteld was toen ik haar in werkelijkheid zag.

Ooit spuwden haar grijnzende gezichten water in een lange, trapvormige goot die ontworpen was om zangvogels te lokken. Maar hun monden zitten al jaren dicht, dichtgeslibt door bladeren en verstopt met kluiten mos. Nu spuwen hun lippen alleen nog maar krullerige wijnranken, en de goot is droog en bespikkeld met korstmos. Net als de restanten van de doolhoven die de Medici hebben gebouwd, is de Mostaccini niets meer dan een bot in het skelet van de tuinen, een vervaagde lijn die de zuidelijke muur van de Bobolituinen markeert. En daar ging ik naartoe, dat dacht ik tenminste, toen ik voetstappen hoorde.’

Het vervolg is dramatisch: Mary Warren wordt aangevallen door een gemaskerde man die haar met een mes bewerkt. Ze ziet nog net haar echtgenoot aan komen rennen en doodgestoken worden, voordat ze het bewustzijn verliest. Wonder boven wonder overleeft Mary de aanval.

Een jaar later besluit ze terug te keren naar Florence, de enige plek waar ze haar leven weer denkt op te kunnen pakken. Dat lukt in eerste instantie ook, totdat er een lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden – die vermoord lijkt te zijn door Mary’s aanvaller. Maar die man is omgekomen bij een ongeluk. Is er een copycat killer aan het werk of is er meer aan de hand?

Duik in dit superspannende verhaal met Florence als decor!

De-duivel-van-Florence-Lucretia-Grindle

De duivel van Florence | Lucretia Grindle | vertaald door Saskia Peterzon-Kotte | ISBN 9789400504714 | € 19,95 | uitgeverij AW Bruna | bestel De duivel van Florence via deze link bij bol.com | De duivel van Florence is ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *