Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De canon van Rome

Bij thuiskomst uit Rome vonden we nog een stukje Eeuwige Stad op de deurmat. De postbode had in onze afwezigheid het nieuwe boek De canon van Rome bezorgd, dat we nog voor het uitpakken, boodschappen doen en opruimen opensloegen om ons te verliezen in de vijftig verhalen over deze geweldige stad.

De-canon-van-Rome

Rome is de stad van la dolce vita, scooters, espresso, lawaai, kerken en pleinen. Rome is de stad van dictators als Caesar en Mussolini, koningen als Tarquinius Superbus en Victor Emanuel, en keizers als Augustus en Claudius. Rome heeft een geschiedenis die ‘zo oud is als de weg naar Rome’ – ofwel de Via Appia die in 312 voor Christus voltooid is. Rome is de stad van schitterende kunst en blinkende kitsch.

Rome kent (tien)duizenden verhalen uit tientallen eeuwen. In De canon van Rome zijn vijftig verhalen opgetekend. Maar dat zijn wel de opvallendste, belangrijkste en leukste. Ze zijn een must voor iedereen die zich voor geschiedenis of voor Rome interesseert, met onder meer de moord op Caesar, de Grote Brand, de voltooiing van de Sixtijnse Kapel en de Olympische Spelen.

Een kort fragment uit De Grote Brand:

‘De Grote Brand van Rome vond plaats in de nacht van 19 juli 64. De brand ontstond in de winkels onder de houten tribunes van het Circus Maximus. Tijdens de droge zomer sloegen de vlammen om zich heen, door de houten huizen verspreidde het vuur zich in een razende vaart. De brand sloeg over naar het Forum Boarium, de Aventijn en verwoestte daarna de keizerlijke paleizen op de Palatijn.

Grote-brand-Rome

Van de veertien districten waaruit Rome destijds bestond, werden er in de vijf dagen waarin de brand woedde, vier volledig verwoest en zeven zwaar beschadigd. De vuurzee werd uiteindelijk tot stilstand gebracht door aan de voet van de Esquilijn een groot aantal huizen en een nieuw paleis in aanbouw van Nero neer te halen, zodat het vuur zich niet meer verder kon uitbreiden. In totaal werd 70% van de stad vernietigd.’

Lees alle vijftig verhalen die tot de canon van Rome behoren in

De-canon-van-Rome

De canon van Rome
de 50 geschiedenisverhalen waar je niet omheen kunt
Roel Tanja
ISBN 9789045314426
€ 9,95
uitgeverij BBNC

Bestel De canon van Rome via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *