Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Scapa – lezen op leven en dood

Soms begin je in een boek dat je eigenlijk niet meer weg wil leggen. Je duikt erin en na een paar pagina’s waan je je in een andere wereld. Dat had Saskia afgelopen week toen ze aan Scapa begon, de tweede roman van de trilogie die van start ging met De Vliegenvanger.

Scapa-Ravelli-boek-2

Scapa neemt je mee naar het zuiden van Italië, naar het dorpje San Virello om precies te zijn, in de buurt van Napels. Je ruikt bijna de citroenen, de warme zomerse lucht, de wapperende was op de binnenplaatsen en de koffie die in het barretje op het plein geserveerd wordt.

Je dompelt je meteen onder in de sfeer van het dorp en schuift als het ware bij de familie Conti aan tafel. Je sluit de hoofdpersoon, Tonio alias Scapa, in je hart – ondanks of misschien wel juist vanwege de keuzes die hij moet maken. Want hoe idyllisch de omgeving van het boek ook is, naast moed en amore ademt het verhaal ook maffia en moorden. De kruitdamp is soms nog maar net opgetrokken als je als lezer van de ene plek naar de andere snelt, in een heerlijke vaart die je alles om je heen even doet vergeten.

Een fragment:

‘1952. Het plein tussen de monumentale kerk en de wasplaats vormt het centrum van het Italiaanse dorp San Virello, ovaal van vorm met halverwege een kiosk en aan de overzijde Caffè Lucca, een kapperszaak en een bakkerswinkel. Elke woensdag is er weekmarkt, een nogal overdreven omschrijving voor slechts een eenvoudige kraam met fantasieloze kleding, een parasol waaronder groenten en fruit worden aangeprezen en een aanhangwagentje met huishoudelijke artikelen.

Eén keer per jaar wordt het plein een paar dagen ontsierd door een draaimolen met een luidsprekertje waaruit valse orgelmuziek klinkt. Verder is het vooral een ontmoetingsplaats voor de dorpelingen, een speelplaats voor de jeugd en een plek om ’s avonds te flaneren. Maar overdag heerst er een serene rust.

Twee straten van het plein verwijderd, aan de via Rialto nr. 16, wonen de zwangere Martha en haar visser Giuseppe in een keurig, maar benepen huisje met een kleine binnenplaats. Hun leven speelt zich af binnen de bescheiden contouren van een provinciaals bestaan.’

Zo begint het verhaal van Tonio Conti, die uiteindelijk uitgroeit tot een beroemd gynaecoloog. De prijs die hij hiervoor moet betalen, is echter hoog – en blijkt uiteindelijk zelfs onbetaalbaar…

Dankzij de geweldige Italiaanse setting, de snelle plotwendingen en de strijd die Tonio alias Scapa moet voeren – niet alleen letterlijk maar vooral figuurlijk – maakt van Scapa een van onze favoriete boeken van 2014. Een aanrader voor de komende vakantie!

Scapa-Ravelli-boek

Scapa
Ravelli
ISBN 9789082146219
€ 19,95
TVF International

Bestel Scapa via deze link bij bol.com

Scapa is ook verkrijgbaar als e-book (ISBN 9789082146226 | € 15,00)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *