Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Jeugd – Paolo Sorrentino

Paolo Sorrentino (Napels, 1970) is wereldwijd een van de meest succesvolle Italiaanse regisseurs van de afgelopen jaren. Met La Grande Bellezza (2013) won hij een Oscar voor beste buitenlandse film. Deze maand gaat ook zijn nieuwste film, Youth (La Giovinezza) in Nederland en België in première.

La-Giovinezza-Youth-Sorrentino

Weinig mensen weten dat Sorrentino naast filmregisseur ook schrijver is. Hij schreef onder andere de roman Iedereen heeft gelijk (2011), die met120.000 verkochte exemplaren een enorme bestseller in Italië was, die tevens werd genomineerd voor de Premio Strega, de meest prestigieuze literaire prijs in Italië.

Vandaag verschijnt in Nederland en Vlaanderen de roman Jeugd – niet toevallig dezelfde titel als de film. Nog voor je Sorrentino’s verhaal in beelden kunt bekijken, kun je er alvast je eigen beeld bij vormen. De door Sorrentino zelf verfilmde roman vertelt op lichte toon en met een verfijnd gevoel voor menselijke onvolkomenheid – anders dan de titel wellicht doet vermoeden – over het proces ouder worden.

Jeugd-Paolo-Sorrentino-boek

Fred en Mick, twee vrienden van eind zeventig, vieren luxe vakantie in de Alpen. Fred is een gepensioneerd componist en dirigent, Mick een nog altijd actief filmregisseur. Omdat ze nog maar weinig toekomst voor zich hebben, besluiten ze die samen tegemoet te gaan.

Ze kijken terug op hun leven en observeren met mededogen de chaotische levens van hun kinderen, die lijken te denken dat ze nog een eeuwigheid voor zich hebben. Terwijl Mick worstelt om samen met zijn team van jonge schrijvers het script af te ronden van wat zijn laatste meesterwerk moet worden, is Fred, die de muziek al jaren geleden vaarwel heeft gezegd, niet van zins naar zijn oude bestaan terug te keren. Maar er zijn mensen die koste wat kost nog eenmaal willen luisteren naar zijn composities en hem nog eenmaal willen zien dirigeren…

In zijn beschrijvingen is Sorrentino net zo secuur als in de regie van zijn filmscènes. Je ziet de setting tot in het kleinste detail voor je, alsof je naar een film kijkt in plaats van een boek leest. Sorrentino sleurt je daardoor meteen mee in het verhaal. Een kort fragment, waarbij je meteen weg zult dromen:

‘Bij vlagen, onregelmatig, dof en gedempt, alsof ze opstegen uit de diepte van de zee of van het bewustzijn, klinken nu en dan korte gitaarakkoorden. Wat we nu zien, is een soort visioen.

Een wonderschoon visioen: een verlaten Piazza San Marco bij hoog water. Immens, met zijn onvergetelijke galerijen en palazzi en een vierkant meer dat om alle zuilen kabbelt. Een verhoogde loopplank, lang en smal, dwars over het plein, om te kunnen oversteken. Maar voorlopig is er niemand.

Dan verschijnt, in de nacht van deze per definitie mysterieuze stad, Fred Ballinger achter aan de smalle loopbrug.’

Lees meer in

Jeugd-Paolo-Sorrentino-boek

Jeugd | Paolo Sorrentino | vertaald door Els van der Pluijm | ISBN 9789023497660 | € 19,99 | uitgeverij De Bezige Bij | bestel Jeugd via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *