Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Baricco’s poëtische ‘De jonge bruid’

De Italiaanse auteur Alessandro Baricco neemt je in zijn nieuwe roman De jonge bruid mee naar het begin van de vorige eeuw, naar het Italiaanse platteland. In een villa begint een familie – vader, moeder, dochter en oom – elke dag met een overvloedig ontbijt. Het is niet zomaar een ontbijt, maar een maaltijd die tot ver in de middag duurt en wordt aangegrepen om samen de opluchting te vieren over het feit dat de hele familie weer een nacht overleefd heeft.

Al generaties lang vinden alle sterfgevallen in de familie namelijk plaats tijdens de nachtelijke uren. Levend aan een nieuwe dag beginnen, is voor de familie een zegen die een feestje verdient.

Alessandro-Baricco-De-jonge-bruid

Op een dag wordt het ontbijtritueel onderbroken door de plotselinge verschijning van de Jonge Bruid. Ze is gekomen om met de zoon te trouwen, maar die is in Groot-Brittannië om de zaken van het bloeiende textielbedrijf van de familie te behartigen.

Samen wachten ze op zijn terugkeer. Terwijl maanden voorbijgaan zonder enig teken van leven van de zoon, wordt de rusteloze Jonge Bruid steeds dieper in de mysterieuze geschiedenis en gewoonten van de familie gezogen.

Een fragment uit De jonge bruid

‘Laat me je eens bekijken, zei de Moeder stralend nadat het tafelgezelschap zich weer had hersteld. Ze keken allemaal naar haar. Ze bespeurden een nuance die ze niet zouden kunnen benoemen. Die werd alsnog benoemd door de Oom, ontwakend uit de slaap die hij al tijden sliep, languit in een fauteuil – een glas champagne, tot de rand toe gevuld, tussen zijn vingers geklemd.

U hebt vast veel gedanst, juffrouw, daarginds. Dat doet me deugd. Toen dronk hij een slok champagne en viel weer in slaap. De persoon van de Oom was een welkome persoon in de familie, en onvervangbaar. Een mysterieus syndroom, waarvan hij de enige bekende lijder was, hield hem ingekwartierd in een eeuwige slaap waaruit hij gedurende zeer korte intervallen alleen heel even ontwaakte om deel te nemen aan het gesprek, met een stiptheid die we inmiddels allemaal gewoon waren als voor de hand liggend te beschouwen, maar die natuurlijk eigenlijk geheel onlogisch was.

Iets in hem was in staat om zelfs in zijn slaap alle gebeurtenissen en alle woorden te registreren. Sterker nog, het feit dat hij van elders kwam leek hem vaak een zodanige helderheid te verschaffen, of een zo opmerkelijke blik op de zaken, dat de momenten waarop hij ontwaakte en de bijbehorende uitingen er een bijna orakelachtige, profetische weerklank door verkregen.

Dat feit stelde ons zeer gerust, omdat we wisten dat we te allen tijde konden rekenen op een zo uitgeruste geest als invaller dat daarmee elke knoop die zich in het huishoudelijk redeneren of het dagelijks leven voordeed als bij toverslag kon worden ontward.

Bovendien stonden we niet ongenegen tegenover de verbijstering waarmee vreemden op die opmerkelijke staaltjes reageerden, een detail dat ons huis iets extra aantrekkelijks verschafte. Terugkerend naar hun eigen familie namen de gasten niet zelden de legendarische herinnering met zich mee aan die man die kon slapen in behoorlijk ingewikkelde houdingen, waarvan het vasthouden van een tot de rand gevuld glas champagne nog maar een simpel voorbeeld was.

Hij kon zich al slapend scheren, en niet zelden had men hem zien slapen terwijl hij pianospeelde, al kwamen de staccato noten wel met een lichte vertraging. Er waren zelfs mensen die beweerden dat ze hem diep in slaap hadden zien tennissen: kennelijk ontwaakte hij alleen wanneer er van speelhelft werd gewisseld.

Ik vermeld het voor de volledigheid, maar ook omdat ik vandaag het idee heb dat ik een samenhang zie in alles wat me overkomt, en daardoor valt het me sinds een paar uur licht om klanken te horen die anders, in de greep van de verwarring, onhoorbaar worden: bijvoorbeeld hoe het leven tinkelt, vaak, op het marmeren blad van de tijd, als parels die men laat vallen.’

Lees verder in

Alessandro-Baricco-De-jonge-bruid

De Jonge Bruid | Alessandro Baricco | vertaald door Manon Smits | ISBN 9789023494256 | € 29,95 | De Bezige Bij | bestel De Jonge Bruid via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *