Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Al is de misdaad nog zo snel… – Christian Frascella

Na het grote succes van Het is te koud om te sterven neemt Christian Frascella je in Al is de misdaad nog zo snel… wederom mee naar de wijk Barriera di Milano in Turijn, waar Contrera nog altijd vanuit een wasserette zijn detectivebureau runt. Namens uitgeverij Brooklyn mogen we alvast een voorproefje delen.

Deze keer worstelt Contrera met drie zaken die onoplosbaar lijken. Tijdens een wijkfeest ontmoet hij Catherine, een jonge Italiaans-Amerikaanse vrouw die kort na de ontmoeting een dodelijk ongeluk veroorzaakt en spoorloos verdwijnt. Als Contrera naar haar op zoek gaat riskeert hij zijn leven.

Dan is er Long Lai, een Chinese restauranthouder die zijn gezin in de steek heeft gelaten. Contrera krijgt de opdracht hem op te sporen en terug naar huis te brengen, maar hij wordt al bij de eerste ontmoeting met de man met twee welgemikte trappen gevloerd.

Tot slot is er Danilo Roggia, die Contrera’s ex-vrouw en ook zijn ‘ex-dochter’ – zoals hij haar zelf noemt – lastigvalt. Noodgedwongen keert Contrera terug naar de echtelijke woning, met alle tragikomische gevolgen van dien.

Een fragment
‘Ik omspeel de massa, ga op de stoep aan de overkant staan en volg de bewegingen van mijn man. ‘Man’ is misschien een overdreven term voor een magere Chinees die net maatje XXS zal dragen, met kindervoeten en -handen. Alleen zijn wenkbrauwen zijn dik, koppig gebogen.

Het enige wat ik hoef te doen, is hem langzaam van achteren te benaderen, dan kan ik mijn armen om zijn middel slaan en hem meeslepen naar een plek waar we kunnen praten. Hij heeft het echtelijk huis drie maanden geleden verlaten nadat zijn restaurant in Via Boccherini is gesloten door de voedsel- en warendienst. Het schijnt dat er muizen rondliepen die de koks hielpen koken.

Wat mijn haat jegens Long Lai veroorzaakt, is dat ik zelf nog maar een jaartje geleden in zijn restaurant heb gegeten. ’s Nachts droom ik van gestoomde kevers en gerookte draak gevuld met geroosterde motten. En toen zijn vrouw Jin me dus kwam vragen uit te kijken naar haar man die haar en haar vier kleine kinderen al drie maanden geen geld meer geeft, is de zaak ook een persoonlijke kwestie geworden.

Ik beweeg me als een uil tussen het zomergebladerte, ogenschijnlijk onverschillig maar gedreven door een uitgekiend plan. Ik bevind me achter Lai. Hij staat nog steeds in zijn handen te klappen als ik mijn armen om zijn buik sla en hem wegsleur.

In het begin verstijft hij en laat zich meevoeren als een zwemmer op een razende golf. Hij snapt het niet en zegt iets in zijn eigen taal. ‘Je vrouw stuurt me,’ antwoord ik. En ook die gore kakkerlakken die je me hebt voorgezet.

Hij slaakt een kreetje alsof hij zich overgeeft. Ik ben veel te groot voor hem, één meter drieënzeventig bij tachtig kilo tegen een lijf dat geen menselijke consistentie heeft. Zonder vet, zonder spieren, misschien ook wel zonder geest. Eén meter zestig, en dan overdrijf ik, bij nul kilo. Ik neem hem mee naar Via Verres zonder hem de kans te geven zich om te draaien, samen achterwaarts bewegend als een locomotief en een trein op de rails.

Ik zie verschillende nieuwsgierige gezichten, die werp ik een bemoeien-jullie-je-met-je-eigen-zaken-verdomme-ik-ben-Contrera-blik toe. De grootste rotzak onder de privédetectives van Barriera, ook al heb ik weinig vergelijkingsmateriaal aangezien ik de enige smeris zonder uniform in de wijk ben.

Bij een afvalcontainer aangekomen besluit ik de greep wat te verslappen en het schriele ventje steekt zijn spitse elleboog uit en geeft een stoot tegen mijn kin. Ik laat hem los, zie de sterren en planeten van het complete universum, het noorderlicht verblindt me, ik hoor de roep van de sjamanen uit de diepten van verre woestijnen en blijf staan, voelend aan mijn kin, die klopt op het ritme van de Soedanese bongo’s.’

Lees verder in

Al is de misdaad nog zo snel… | Christian Frascella | vertaald door Henrieke Herber | ISBN 9789492754349 | € 22,- | uitgeverij Brooklyn | bestel Al is de misdaad nog zo snel… bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *