Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Recepten

Paddenstoelen – een beetje van het Campo de’ Fiori en een beetje van Carluccio

Met de paddenstoelen die we op het Campo de’ Fiori in Rome buit wisten te maken, duiken we de keuken in – in gezelschap van niemand minder dan Antonio Carluccio. Althans, met zijn boek vol met paddenstoelrecepten! Antonio Carluccio is al meer dan zestig jaar een bevlogen paddenstoelenliefhebber. Gedurende die vele jaren heeft hij niet alleen zelf paddenstoelen verzameld, maar ook recepten met paddenstoelen ontwikkeld. Ruim honderd van deze recepten zijn verzameld in een kookboek, dat recent opnieuw werd uitgebracht. In Paddenstoelen uit de keuken van Carluccio verwerkt Antonio niet alleen zijn indrukwekkende kennis van het paddenstoelen verzamelen, maar toont hij ook zijn culinaire talent. In de unieke en gezaghebbende veldgids komen bijna honderd wilde en gekweekte paddenstoelen aan bod. Hij bespreekt de eetbare soorten, maar ook de giftige paddenstoelen die er erg op lijken. In het tweede deel van het boek volgt een selectie van meer dan honderd recepten, zodat je je buit of...
Italiaanse films & series

È stata la mano di Dio (The Hand of God) – Paolo Sorrentino’s ode aan Napels

Paolo Sorrentino’s nieuwste film, È stata la mano di Dio (ook wel bekend als The Hand of God) is vanaf 15 december te zien op Netflix. Met deze film brengt de beroemde Italiaanse regisseur (die we kennen van onder meer La Grande Bellezza en The Young Pope) een eerbetoon aan Napels, als een wervelende liefdesbrief aan die altijd fascinerende stad. Het is Sorrentino’s persoonlijkste film, een – geromantiseerde – terugblik op zijn jeugd in Napels, in de jaren tachtig, waarin de Napolitanen mede dankzij de komst van Maradona weer geloofden in hun dromen. Ons hart ging al meteen sneller kloppen bij het zien van de openingsbeelden, waarbij je Napels langzaam ziet ontwaken, met onder andere het Castel dell’Ovo en Posillipo. Vervolgens sluit je de vrij verlegen Fabietto – Sorrentino’s alter ego – meteen in je hart, net als de stad, de film en de boodschap van hoop die schitterend door de film heen zindert. Italiaanse Oscarinzending 2022 È stata la mano di Dio won op het...
Recepten

Tortelli con la zucca – zoete pasta met pompoen in Mantova

In deze tijd van het jaar kun je geen osteria of trattoria in Mantova en omgeving bezoeken, of er staan tortelli con la zucca op de kaart. We proefden dan ook veelvuldig van deze pasta gevuld met pompoen en een aantal bijzondere ingrediënten (die we verderop onthullen). De eerste kennismaking met deze specialiteit was bij Ristorante Locanda Vittoria in Pozzolo sul Mincio. Chef-kok Nicola verraste ons eerst met salame mantovana en polenta en vervolgens met twee soorten tortelli met pompoen: eentje met boter en salie, de ander met tomatensaus en salsiccia (worst). Beide om je vingers bij af te likken en zo lekker dat er eigenlijk geen plaats meer was voor de tiramisù. We zwichtten echter toch, en gelukkig maar, want het was een van de lekkerste versies die we ooit aten… De dag erna stond de pompoenpasta ook op het menu bij Cento Rampini in Mantova. We wisten echter dat we ’s avonds, bij Mauro, An en Tobia thuis, getrakteerd zouden worden op deze pastapareltjes van Mauro’s...
Campanië

Lichtjes, kerstmarkten en meer kerst-evenementen in de regio Campanië

Voor veel mensen is dit de gezelligste tijd van het jaar. Vrolijke muziek, sfeervolle verlichting, de heerlijkste lekkernijen en de leukste evenementen zorgen ervoor dat de donkere maanden toch altijd nét even iets gezelliger zijn. Elke Italiaanse regio heeft zo zijn eigen specialiteiten en feestelijkheden in deze tijd van het jaar. Eerder deelde Felicia van Salerno Travel al tien kersttradities in Campanië, maar er zijn ook elk jaar weer een aantal gezellige evenementen in aanloop naar en rond de feestdagen. foto’s: Leny Boerstra Felicia: ‘De regio Campanië heeft zich in zowel binnen- als buitenland op de kaart weten te zetten als decemberbestemming. Er wordt flink uitgepakt, van metershoge kerstbomen tot een volledig versierd kerstdorp rondom een kasteel. Ik tip een aantal van mijn favoriete evenementen waarmee je een heerlijke Italiaanse (aanloop naar de) kerstdagen kunt beleven. Luci d’Artista in Salerno Salerno is de stad die misschien wel het voortouw heeft genomen om...
Campanië

Stanza degli Schiavi (kamer van de slaven) blootgelegd in Pompeï

Archeologen hebben in Pompeï de Stanza degli Schiavi, de kamer van de slaven, blootgelegd. Deze recent aan het licht gekomen schat is volgens Gabriel Zuchtriegel, de directeur van het Parco Archeologico di Pompei, een buitengewone vondst. ‘Omdat er slechts zelden objecten terug worden gevonden van gewone mensen, laat staan van slaven. Meestal zijn het de bezittingen van hun rijke meesters die de geschiedenis illustreren en verdwijnen de slaven in de vergetelheid. De waarde van deze vondst is het verhaal van gewone mensen, in dit geval van de kwetsbaarste laag van de Romeinse samenleving, van wie deze kamer ons nu unieke details geeft.’ Deze voor archeologen ware ‘schatkamer’ is aan het licht gekomen in de Villa di Civita Giuliana, net ten noorden van de voormalige stadsmuren van Pompeï, waar eerder dit jaar ook een bijzondere triomfwagen werd opgegraven (zie dit artikel). De oppervlakte van ongeveer zestien vierkante meter is buitengewoon goed bewaard gebleven. Er zijn...
Recepten

Courgettesoep uit kookboek Bespaar met Jamie van Jamie Oliver

Het koken van lekkere, voedzame maaltijden die niet duur zijn, dat willen we toch allemaal? In het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Bespaar met Jamie, schotelt de beroemde Engelse topkok je honderdtwintig lekkere low-budget recepten voor. Jamie leert je om slim in te kopen, het meeste uit je ingrediënten te halen, tijd te besparen en minder voedsel te verspillen. Zo kun je ook met een klein budget lekker en gezond koken – zonder in te leveren op goede smaak! Het resultaat is allesbehalve zuinig: vrolijke gerechten vol kleur en bomvol smaak – comfort food waar je blij van wordt. Bovendien: de meeste gerechten uit Bespaar met Jamie zijn goedkoper dan welke afhaalmaaltijd dan ook. ‘Wat dit boek zo bijzonder maakt, is dat het je leert mensen goed gevoed, blij, voldaan en gezond te houden, zonder het kostenplaatje uit het oog te verliezen,’ aldus Jamie Oliver. Jamies pappa al zucchini, courgette-broodsoep ‘Deze waanzinnige soep is gebaseerd op de Italiaanse klassieker pappa...
Italiaanse muziek

Il Volo sings Morricone – het nieuwe album van Il Volo

Op 5 november wordt het langverwachte nieuwe album van Il Volo, Il Volo sings Morricone, gelanceerd, een muzikaal eerbetoon aan de grote maestro van de Italiaanse (film)muziek, die in de zomer van 2020 overleed. Piero Barone, Ignazio Boschetto en Gianluca Ginoble maakten veertien nummers, stuk voor stuk gebaseerd op de legendarische liedjes van Ennio Morricone, met onder meer Your Love (uit C’era una volta il West, Once upon a Time in the West), dat ze tijdens het Festival di Sanremo voor het eerst ten gehore brachten: Prachtig is ook het nummer L’Estasi dell’Oro uit Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo (The Good, the Bad and the Ugly) dat Il Volo ook live zong in de Arena in Verona, waar ze in juni 2021 een concert gaven ter herinnering aan Ennio Morricone: In 2011 trad het trio van Il Volo samen op met Ennio Morricone, op het Piazza del Popolo in Rome, waarbij ze E più ti penso ten gehore brachten. Dat was een prachtig moment, dat even herleeft als je Il Volo dit schitterende...
Chianti

Montefioralle – onbekend pareltje in de Chianti

Hoe bekend de Chianti ook is, er zijn nog steeds kleine pareltjes te vinden die nog niet zo bekend zijn bij de grote hordes toeristen. Zo ontdekten wij onlangs het dorpje Montefioralle. Dit pittoreske pareltje in de Chianti dateert al van 1085 en is daarmee een van de oudste plaatsjes in deze streek. Dat ook Montefioralle zich zwaar heeft moeten verdedigen tegen Florence en Siena, die hier af en aan de baas waren, blijkt wel uit de enorme vestingwal. Je kunt het nu niet goed meer zien, maar ooit werd het dorp omringd door twee dikke muren. Inmiddels is de ruimte ertussen opgevuld met huizen, waardoor de straatjes hier misschien nog wel smaller zijn dan elders. Een kleine impressie: foto’s: Martijn Bak Wanneer de kerk geopend is, loop dan zeker even naar binnen. Hoewel er in deze streek duizenden kerkjes te vinden zijn, met stuk voor stuk schitterende kunstwerken en een serene sfeer, steekt het kerkje van Montefioralle er met kop en schouders bovenuit. Niet alleen vanwege de...
Amalfikust

Pasta, pomodori, polpette & limoncello – de lekkerste ingrediënten van de kookworkshop van Mamma Agata in Ravello

Hoog boven de Amalfikust, aan de rand van Ravello, vind je de kookschool van Mamma Agata – ‘the hidden treasure’, zoals hun slogan luidt. Dat het een verborgen pareltje is, blijkt wel tijdens de kookworkshop die Annerike hier tijdens haar verblijf in Ravello mocht volgen. We laten jullie graag thuis meegenieten van deze sprankelende kookworkshop, zowel in een podcast als in een geschreven artikel met foto’s. Podcast In de keuken met Mamma Agata Geniet van onze podcast over deze bijzondere kookworkshop, waarbij je samen met Chiara, de dochter van Mamma Agata, twee heerlijke gerechten maakt. Zo kun je thuis ook zelf aan de slag en geniet je aan je eigen eet-, tuin- of keukentafel van de smaak van de Amalfikust. Buon appetito!   Een warm welkom bij Mamma Agata Annerike: ‘Om tien uur ’s ochtends word ik verwacht bij de kookschool, die even voorbij het Santuario dei SS. Cosma e Damiano ligt. Daar wacht een warm welkom door Mamma Agata’s dochter Chiara, die de houten...
Recepten

Coquilles met doperwtenpuree en krokant gebakken pancetta

Monique van Loon is een van de meest invloedrijke foodwriters van dit moment. Ze schrijft, onderneemt, kookt, eet en is oprichter van het populaire Culy.nl. ‘Ik vind het heerlijk om mensen vrolijk te maken met lekker eten, mezelf incluis. Waarom voor matig eten of een saaie presentatie kiezen als je voor hetzelfde geld, met nét even wat meer moeite, een mooi en goed gerecht kunt maken?’ In haar boek, The Culy way of life, dat vandaag verschijnt, laat Monique zien dat culinair genieten op duizend-en-een manieren kan. Van een dinner for one tot het ’s nachts naar de keuken sneaken. Hoe je vanuit de voorraadkast in een handomdraai de lekkerste kaneelstengels of een echte homemade tomatensaus maakt. Of hoe je een saaie boterham omtovert tot een snelle culinaire to go-lunch. Een inspirerend culinair boek vol verhalen, kooktips, hotspots en lekker veel recepten. En wij mogen vast een voorproefje geven! We kozen een feestelijke amuse uit het boek, om te vieren dat we vanaf vandaag...
Recepten

Buchteln – zachte zoete broodjes uit Zuid-Tirol uit De Bakatlas van Rutger van den Broek

Tijdens Saskia’s verblijf bij Hotel Zenana in San Candido stonden ze elke ochtend op het menu: buchteln, zachte zoete broodjes, al dan niet gevuld met jam. Anna serveerde ze vaak als ontbijt, maar we proefden ze ook bij Pasticceria Wachtler. Dankzij De Bakatlas kunnen we ze nu ook thuis maken. In dit nieuwe bakboek van Rutger van den Broek vind je meer dan honderdvijftig toegankelijke recepten die laten zien hoe divers er over de hele wereld gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts. Als Italiëliefhebbers kunnen we ons hart ophalen aan de recepten voor torta della nonna, amandelkoekjes, crostata, torta delle rose, canestrelli, torta caprese, ciambella all’arancia bustrengo en dus de buchteln. Rutger: ‘Deze luchtige gevulde broodjes worden in veel landen gegeten. Vaak zijn ze gevuld met pruimenjam, abrikozenjam, maanzaadvulling of kwarkvulling, maar je kunt ook andere jams of bijvoorbeeld chocoladepasta...
Valle d'Aosta

De mooiste bezienswaardigheden van Aosta, het ‘Rome van de Alpen’

Aosta, de hoofdstad van de regio Valle d’Aosta, wordt ook wel het ‘Rome van de Alpen’ genoemd, vanwege de vele herinneringen aan de Romeinse tijd die nog in de stad te bewonderen zijn. Al in het jaar 25 voor Christus verovert keizer Augustus de stad, die op een strategische plek in de Alpen ligt, op de kruising van twee wegen die door de bergen naar Bergintrum (Bourg-Saint-Maurice in Frankrijk) en Octodurus (Martigny in Zwitserland) lopen. Augustus doopte deze nieuwe Romeinse stad Augusta Praetoria Salassorum, dat later werd afgekort tot Aosta. Erwin neemt je mee langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Aosta. Erwin: ‘Aosta is een gezellige stad, omringd door de bergen. Ik begin mijn wandeling net buiten het historisch centrum, aan de andere zijde van de rivier de Buthier. Hier staat een van de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd, de Ponte Romano. Deze Romeinse brug is gebouwd over de oude bedding van de Buthier. De brug staat perfect in één lijn met de...