Molise Venafro – de mooiste plekken van de toegangspoort tot Molise
La porta del Molise, de toegangspoort tot de regio Molise – zo wordt Venafro van oudsher ook wel genoemd. Het dorp ligt namelijk op een strategisch punt tussen Rome, Napels en de zee, in het zuidelijke puntje van de provincie Isernia.
Vanaf de zesde eeuw werd Venafro daardoor een belangrijk doorvoercentrum en trok dus menig koopman naar de stad. In het oude centrum kun je veel Napolitaanse barokarchitectuur ontdekken, maar ook Romeinse resten: zo had het dorp ooit een amfitheater.
Daar is helaas niets meer van over, maar in de middeleeuwen werden er stallen op de resten gebouwd, velasce genoemd, waarin je nog steeds de vormen van het oude theater kunt herkennen.
Castello Pandone
De familie Pandone speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Venafro. Vanaf de vijftiende eeuw zwaaiden de Pandones de scepter over het dorp, wat zorgde voor een economische heropleving.
Het Castello Pandone dankt zijn naam aan deze familie, hoewel de basis van het bouwwerk al in tiende eeuw werd...
Molise Bezoek de botteghe storiche van San Giovanni in Galdo
Afgelopen zomer woonde Marlou een tijdje in het dorpje San Giovanni in Galdo in Molise, zoals ze in deze blog vertelt.
Waarschijnlijk had je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar voor wie nieuwsgierig is en graag eens een kijkje wil nemen, deelt Marlou regelmatig een aantal tips voor San Giovanni in Galdo en omgeving. Dit keer neemt ze je mee naar een aantal botteghe storiche in het dorp.
Botteghe als bijzonder erfgoed
Marlou: ‘Een ervaring die je niet wil missen, is de route van de botteghe in het centro storico. Ik neem je graag mee voor een wandeling door het openluchtmuseum, zoals ik het noem.
Deze te wandelen route voert je door de steegjes van de kleine borgo langs zes volledig ingerichte ruimtes waar je een indruk krijgt van het vroegere leven in het dorp. De ruimtes zijn oorspronkelijke huizen, werkplaatsen of kelders zoals de bewoners ze ook nu nog in gebruik hebben.
Een oude wijnkelder
De route start bij de stadspoort. Na een kleine helling kom je bij het centrale...
Italiaanse films & series Sacro GRA – over de ringweg van Rome
Sacro GRA, een documentaire over de Grande Raccordo Anulare, de ringweg van Rome, werd als eerste documentaire ooit bekroond met de Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival Venetië.
De GRA is de ringweg van Rome, waar regisseur Gianfranco Rosi gedurende twee jaar onzichtbare werelden en mogelijke toekomstbeelden, die zich in dit gebied van constante onrust herbergen, heeft vastgelegd.
Een rivier van auto’s stroomt gestaag langs grazende schapen. De laatste palingvisser van de Tiber doet gelaten zijn werk. Een ambulancebroeder doorkruist het nachtelijk verkeer op weg naar hartinfarcten en ongelukken. Een verarmde edelman rookt een sigaar in bad.
Op een parkeerplaats wachten oude Romeinse hoeren op klanten. En terwijl de bewoners van een socialewoningbouwflat zich verwonderen over hun uitzicht, gaat een bomendokter de strijd aan met een vraatzuchtig kevertje. Het zijn stilstaande levens aan de rand van een voortrazende maatschappij.
Een paar beelden uit de documentaire
...
Italiaanse films & series Framed! A Sicilian Murder Mystery – Siciliaanse comedy op Netflix
We hadden het eerste seizoen van Framed! A Sicilian Murder Mystery, ook wel bekend als Incastrati, gemist, maar vanaf 2 maart staat seizoen twee op Netflix en dus is het genieten van een Siciliaanse kijkmarathon!
Het is niet alleen heerlijk wegdromen bij beelden van Sicilië; de grappige scènes van het Siciliaanse duo Salvo Ficarra en Valentino Picone, bekend van Striscia la notizia, zorgen eveneens voor een grote glimlach op je gezicht.
Het tweetal stuit tijdens hun werk op een lijk en hoewel ze alle sporen van hun aanwezigheid proberen te wissen, worden ze beschuldigd van moord. Ze proberen te bewijzen dat ze onschuldig zijn, maar ze werken zichzelf alleen maar verder in de nesten…
Bekijk de trailers van Framed! A Sicilian Murder Mystery
Bekijk alvast de trailer van het eerste seizoen:
Bekijk de trailer van het tweede seizoen:
Ontdek de Siciliaanse filmlocaties
Als je al eens in Palermo bent geweest, zul je zeker een aantal plekken herkennen. De hoofdstad van Sicilië is het...
Sicilië Tenuta Cavasecca – een van de beste producenten van extra vergine olijfolie op Sicilië
Chiara – van oorsprong Siciliaanse maar inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Amsterdam – neemt ons opnieuw mee naar Syracuse, haar geboorteplaats. Hier ving ze de eerste Siciliaanse zonnestralen op en snoof ze elke dag een mix van zilte zeelucht en zoete tomatensaus op, dwalend door de straatjes van het schiereiland Ortigia.
Ook nu ze in Amsterdam La Bottega runt, komt ze nog vaak in Syracuse en omgeving. Het grootste deel van de producten die ze in haar Italiaanse delicatessenzaak verkoopt, komt namelijk van dit stukje Sicilië.
Zo ook de buitengewoon lekkere olijfolie, waar ze je graag meer over vertelt. Daarvoor neemt ze je mee naar Tenuta Cavasecca, een boerenbedrijf dat zijn naam ontleent aan de contrada waar het schitterende landgoed te vinden is, op driehonderd meter boven zeeniveau.
De olijfbomen van Tenuta Cavasecca
Chiara: ‘Als je tussen de olijfbomen van Tenuta Cavasecca dwaalt, waan je je bijna in een sprookjesboek. Ze staan er allemaal prachtig bij, met hun...
Sicilië Onze favoriete foto’s van onze reis naar de westkust van Sicilië
Ciao tutti! We laten jullie online een beetje meegenieten van de bijzondere verhalen die we tijdens onze reis over Sicilië optekenen.
We zijn hier echter niet alleen voor het ontdekken van mooie plekken en verhalen, maar ook om deze vervolgens vast te leggen met de camera, zodat we er straks een bijzondere Ciao tutti Special van kunnen maken.
Merle & Saskia bij de blauwer dan blauwe baai Cala Rossa, op Favignana
Merle van de Reep, onze fotografe deze reis, heeft in een dikke week tijd al bijna tweeduizend (!) foto’s gemaakt, van de schittering van de prachtig blauwe zee tot de stralende glimlach van de eilandbewoners, van de zoutpannen langs de kust bij Trapani tot de monumenten in hartje Palermo.
We laten jullie vandaag vast meegenieten van de vijftien mooiste foto’s die Merle tot nu toe gemaakt heeft – en die meteen de zon op je scherm toveren! Geniet!
de zoutkust bij TrapaniFavignana – op de foto met een van de eilandbewoners
verse vis halen in de haven van Favignana
een...
Sicilië Villa Romana del Casale in Piazza Armerina – Siciliaanse meisjes in mozaïek
De bekendste bezienswaardigheid van Piazza Armerina, in het hart van Sicilië, is de Villa Romana del Casale. In deze Romeinse villa, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, schittert ruim 3500 vierkante meter aan magnifieke mozaïeken.
De mozaïeken zouden gemaakt zijn door Noord-Afrikaanse kunstenaars, in opdracht van een rijke Romein. Men weet niet wie deze Romein was, maar zeker is dat hij ervan hield zich te omringen met schitterende steentjes die samen bijzondere verhalen vertellen.
Veertig kamers vol mozaïek
In totaal waren ooit zo’n veertig kamers bedekt met een mozaïeken vloer. Je ziet bijvoorbeeld veel jachttaferelen, met tijgers, leeuwen, wilde zwijnen en andere wilde dieren. In het frigidarium, het koude bad in de thermen, zwemmen mythische
zeewezens.
Meisjes in bikini
Beroemd zijn ook de tien meisjes in bikini. Ze zijn lange tijd geleden in hun badkleding vereeuwigd in mozaïek en tot op de dag van vandaag te bewonderen in een van de zalen van de...
Recepten Ptoef de smaak van Sicilië: granita al caffè met mustazzoli
Sicilië is niet alleen visueel gezien een droom om in rond te reizen, maar ook culinair een feestje. Bijna elk idyllisch kustdorpje, zonnig plattelandsgehucht en bruisend stadje heeft wel zijn eigen specialiteit.
Door de eeuwen heen is dit prachtige eiland in handen geweest van verschillende buitenlandse machten. Zo heeft in het westen onder andere de Arabische keuken zijn sporen nagelaten in de Siciliaanse gerechten. Maar met een azuurblauwe zee vol met verse vis, een warme zuidelijke zomerzon en de universele zucht naar zoetigheid, biedt ook Sicilië zelf genoeg inspiratie.
Zo eten we ’s ochtends bij het ontbijt vaak mustazzoli. Zowel de vorm als de ingrediënten kunnen van Siciliaans dorp tot Siciliaans dorp verschillen. Veel gebruikte ingrediënten zijn bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, bittere cacao, citroen en pistachenootjes.
In het recept dat we van de barman van een van de koffiebarretjes in San Vito lo Capo kregen, zijn amandelen en honing de belangrijkste...
Sicilië La trinacria – met drie benen op Sicilië
Ciao tutti! Saskia is maandagavond veilig geland op Siciliaanse bodem, na een kleurrijk schouwspel van de ondergaande zon, ergens boven het Italiaanse vasteland.
Saskia: ‘Meteen nadat je aankomt in Catania, maak je kennis met een van de symbolen van Sicilië: de trinacria, een mysterieus mythologisch symbool dat onder andere op de vlag van Sicilië wappert. De trinacria bestaat uit een driebenig monster, de zogenaamde gorgo. Het hoofd van het monster wordt gesierd door twee vleugels en omringd door slangen.
Eromheen zwermen drie gebogen benen, net als de wieken van een molen. Deze drie benen, alle drie in de vorm van een driehoek gebogen en samen eveneens een driehoek vormend, staan symbool voor de ietwat driehoekige vorm van het eiland zelf. Hieraan dankt het symbool van Sicilië ook zijn naam: trinacria, of triskeles in het Grieks, betekent driebenig.
Waar komt dit driebenige wezen vandaan?
Ik vroeg de taxichauffeur naar de oorsprong van het monsterlijke wezen. Dat is...
Recepten IJspret – maak een Napolitaanse ijstaart!
Het wordt langzamerhand echt zomer. We kunnen weer minimaal één keer per dag een ijsje eten of ontbijten met een broodje ijs. Ook krijgen we dankzij de zon verschrikkelijk veel zin in zelf ijs maken. Zeker nadat het boek IJspret van Linda Lomelino op de deurmat viel, staan we te popelen.
Gisteren maakten we de Napolitaanse ijstaart uit het boek. Het kost even wat tijd om deze taart te maken, maar hij is heerlijk en wordt bovendien heel mooi. Moeilijk is het ook allemaal niet, maar de taart vereist wel veel handelingen en dus alle aandacht. Maar geloof ons: dat is elke hap meer dan waard!
Wat heb je nodig?
Voor een taart voor acht tot tien personen heb je het volgende nodig:
*voor de taartbodem: 110 gram boter (op kamertemperatuur) | 220 gram lichte muscovadosuiker of rietsuiker | 2 grote eieren | 1 theelepel vanille-extract | 40 gram cacao | 300 gram tarwebloem | 1 theelepel bakpoeder | een vierde theelepel zout
*voor het ijs: 500 ml slagroom | 1 blik gezoete gecondenseerde melk...
Recepten Frittata met artisjokken – uit De klassieke Italiaanse keuken van Marcella Hazan
We vallen op de markt in Palermo meteen met onze neus in de boter, met een keur aan artisjokken. We maken er een heerlijk recept mee uit Marcella Hazans De klassieke Italiaanse keuken, dat recent in een nieuwe uitgave is verschenen.
foto: FornStudio
Marcella Hazan weet als geen ander de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten en de eenvoud van echt Italiaans eten over te brengen. In élk recept, maar zeker ook in deze frittata met artisjokken!
Wat heb je nodig?
Voor zes personen heb je nodig: 2 middelgrote artisjokken | een halve citroen | 2 theelepels zeer fijn gehakte knoflook | 2 eetlepels extra vergine olijfolie | 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie | zout | zwarte peper uit de molen | 5 eieren | 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas | 25 gram boter om de frittata in te bakken
Hoe maak je de frittata met artisjokken?
Verwijder alle harde delen van de artisjokken. Wrijf daarbij de artisjokken in met de halve citroen om te voorkomen dat ze verkleuren....
Recepten Vegan Italiaanse soep uit het kookboek Vegan Pasta
Pasta alla carbonara zonder spek, linguine alla puttanesca zonder ansjovis en ragù alla bolognese zonder gehakt? Het nieuwe kookboek Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Ideaal als je af en toe plantaardig wil eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet.
Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn.
Vol recepten voor vegan Italiaanse gerechten
Met Vegan Pasta leer je bijvoorbeeld ‘ricotta’ maken op basis van tofu, gehakt op basis van soja en room op basis van rauwe cashewnoten. Je smult van penne arrabbiata met ‘Parmezaanse kaas’, linguine met ‘pancetta’ en doperwten en rigatoni met geroosterde venkel...