Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Italië"

Proef het beste van Italië

5x pasta – Ciao tutti’s lievelingsrecepten voor pastaklassiekers

Ter ere van World Pasta Day, dat op 25 oktober wereldwijd gevierd wordt, delen we vandaag onze lievelingsrecepten voor pastaklassiekers. Voor een weekend vol pasta! Spaghetti alle vongole Het áller-, állerlekkerst! We bestellen het natuurlijk het liefst op een terrasje aan zee, maar ook thuis maken we het geregeld. Makkelijk, snel en superlekker! Voor zes personen heb je nodig: 500 gram spaghetti | 1,5 kilo vongole (venusschelpen) | 1 teentje knoflook | 1 rood pepertje | peterselie | droge witte wijn | extra vergine olijfolie | zout Doe de vongole in een bak met koud water en laat ze even goed weken. Gooi na deze tijd de geopende schelpen weg. Schenk de witte wijn in een grote pan, voeg een eetlepel olijfolie en een beetje fijngehakte peterselie toe en stoom de vongole in korte tijd op hoog vuur tot ze opengaan. Gooi de dichte schelpen weg. Haal de meeste vongole uit hun schelp, maar bewaar een paar mooie, gevulde schelpen voor de garnering. Filter het kookvocht en bewaar dit....
Milaan

De beste plekken voor een aperitivo in Milaan

Tijd voor een aperitivo! Misschien wel ons favoriete moment van de dag in Italië. Even bijkomen, bijpraten met vrienden en voor de maaltijd alvast de eetlust op wekken. Milaan is bij uitstek de stad om van een aperitivo te genieten. Niet alleen zou deze culinaire traditie hier zijn ontstaan, er zijn ook ontzettend veel adressen waar je voor een aperitivo terecht kunt. Inge van Milaan met Local neemt je mee naar de beste plekken voor een aperitivo in Milaan, van bierbrouwerijen tot rooftopbars. De bekendste bars in het centrum van Milaan Zin in een Aperol Spritz, een Campari of een Martini? Dit zijn de bekendste klassieke bars voor een aperitivo in het centrum van Milaan. Terrazza Aperol De bekendste plek voor een Aperol Spritz in Milaan is Terrazza Aperol, op de eerste verdieping van de Galleria Vittorio Emanuele II, met uitzicht op de Duomo. Het ontwerp is van de hand van Antonio Piciulo, die zich voor de inrichting liet inspireren door de ingrediënten van Aperol. Zo heeft de bar...
Recepten

Ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia

Het kookboek Tomato tomato van Julie D’heygere van think tomato is een ode aan de tomaat, het hele jaar door. Of het nu hoogzomer of hartje winter is, met de veelzijdige tomaat maak je altijd lekkere gerechten en smaakvolle sauzen. Van absolute klassiekers zoals bolognesesaus of soep van geroosterde tomaten tot een hartige tomatencake, tomatenfondue en een verrassende sabayon, met Tomato tomato in huis gaat geen enkele tomaat meer verloren! De perfecte tomatensaus kan natuurlijk niet ontbreken: in dit boek vind je niet alleen het ultieme basisrecept terug, maar ook een smakelijke variatie voor elk seizoen. Daarnaast toont Julie ook hoe je huisgemaakte tomatenketchup, -confituur en -olie kunt maken en leert ze je de kneepjes van het fermenteren. Ricottaballetjes in tomatensaus Als voorproefje kiezen we voor de ricottaballetjes in tomatensaus uit Puglia. Julie: ‘Dit gerecht heb ik ontdekt toen ik op rondreis was in Italië. Toen we in een klein stadje in Puglia aankwamen, heb ik...
Puglia

The Vespa Trip Puglia – roadtrip langs fotogenieke dorpjes, betoverende trulli en een schitterende kustlijn

Sinds dit jaar kun je ook met The Vespa Trip naar Puglia. Je zoeft door de Valle d’Itria, de vallei van de trulli in het hart van Puglia, en verkent fotogenieke dorpjes als Ostuni, Alberobello, Locorotondo, Cisternino, Monopoli en Polignano a Mare. Annerike laat je meegenieten van deze roadtrip door het magische landschap van Puglia. ‘Bij aankomst op Masseria Don Sante in Fasano, de uitvalsbasis van The Vespa Trip in Puglia, staat Amber me al op te wachten. Een leuk weerzien, want Amber was ook mijn gids tijdens The Vespa Trip aan de Amalfikust. Samen met haar collega Angela begeleidt ze dit jaar de Vespatours in Puglia. Om er weer in te komen, krijg ik een korte opfrisles van Amber, want na mijn reis aan de Amalfikust heb ik helaas niet meer op een Vespa gezeten. Al snel voelt het als vanouds om de Vespa te starten en weg te rijden. Daarna is er alle tijd om even te settelen en te genieten van de sfeer op de masseria. Warm welkom bij Masseria Don Sante Op de eerste avond is...
Le Marche

Cammino dei Cappuccini – wandel in de voetsporen van de Kapucijner monniken van Fossombrone naar Ascoli Piceno

Al wandelend over Il Cammino dei Cappuccini ontdek je in zeventien etappes het ontstaan van de Kapucijnen en geniet je van de inspirerende omgeving. Op de route wandel je als het ware door de geschiedenis van deze kloosterorde. Het pad slingert over bijna vierhonderd kilometer van Fossombrone naar Ascoli Piceno, dwars door het binnenland van Le Marche, waar betoverende dorpjes worden afgewisseld met prachtige natuur. Onderweg verzamel je de prachtigste stempels, bezoek je unieke kerken, kloosters en andere heiligdommen en laaf je je aan de helende kracht van de natuur in dit unieke stukje Italië. Van Fossombrone naar Fabriano De route begint in Fossombrone, bij het Kapucijner klooster bij de Colle dei Santi, waar je voor je start een mooie openingsliturgie kunt bijwonen, met de broeders die nog in het klooster wonen. Je wandelt verder naar de betoverende Gola del Furlo, waar de rivier Candigliano tussen de imposante rotswanden meandert. Tijdens de derde etappe bereik je het...
Lombardije

Onbekende(re) pareltjes in Brescia – van fladderende citaten en de beste bakker tot een knusse B&B en stijlvolle winkels

In 2023 was Brescia, samen met Bergamo, de culturele hoofdstad van Italië. We deelden toen al verschillende tips, van het Museo di Santa Giulia tot de ‘Sixtijnse Kapel van Brescia’, van het Romeinse hart van de stad tot tien tips voor een onvergetelijk bezoek aan Brescia. Gelukkig valt er nog veel meer te ontdekken in deze verrassend veelzijdige stad. Saskia logeerde een weekend bij B&B Il Cantuccio di Gioia en deelt een aantal pareltjes in Brescia die je naast het bewonderen van alle bekende(re) bezienswaardigheden ook niet mag missen. Carmine – charmante wijk vol historie Saskia: ‘De Vlaamse An Beirens, die ons als gids ook mee op pad nam in Brescia tijdens de Ciao tutti-lezersreis in 2023, neemt me mee naar de historische wijk Carmine, met veel winkels van jonge artigiani, ambachtslieden. Onze favoriet is Off-Art, een winkel vol kleurrijk keramiek gecreëerd door Pamela Venturi. We zouden alles wel mee willen nemen! Fladderende citaten aan het plafond Bijna meteen...
Rome

De rozentuin in Rome – geniet van een zoet rozenbriesje op de Aventijn

Elk jaar gaan op 21 april, de verjaardag van Rome, de poorten van de Roseto Comunale, Romes rozentuin op de Aventijn, open voor bezoekers. Onder het genot van een zoet rozenbriesje wandel je langs schitterend gekleurde rozen, in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken. De rozentuin ligt precies op de plek van het voormalige joodse kerkhof in Rome. Dit kun je nog steeds zien aan de vorm die de paden en de planten aannemen: ze vormen samen een menora, een zevenarmige kandelaar. De Roseto Comunale is een van de meest romantische plekken van de stad. Tot circa half juni wandel je er tussen de verliefde Romeinse stelletjes en hoor je niets anders dan romantisch gefluisterde liefdesverklaringen en het ruisen van de rozenblaadjes. Je vindt de rozentuin aan de Via di Valle Murcia 6 (op de Aventijn). De tuin is vanaf 21 april tot en met half juni dagelijks geopend van 8.30 tot 19.30 uur en gratis toegankelijk. Via deze link vind je alle informatie. Van de...
Italiaanse taal

Boh – in één woord vloeiend Italiaans

Boh – het is een van die Italiaanse woorden die wij ook in Nederland het meest gebruiken. Het is immers een perfect antwoord op een vraag waarop je het antwoord eigenlijk niet weet. Wat is dat daar? Boh! Hoe ging je gesprek gisteren? Boh…  Wat ga je straks doen? Boh. Denk je dat het droog blijft? Boh! Het antwoord is telkens dus simpelweg ‘Boh!’ Vergezeld van een lichte opwaartse kinbeweging en grimas wordt de betekenis meteen duidelijk – ook voor wie geen Italiaans spreekt. Ook je schouders ophalen kan prima samen met ‘Boh!’ De betekenis kan overigens variëren van een simpelweg ‘ik weet het niet’ tot een sterk ‘weet ik veel – en waarom denk jij wel niet dat ik dat zou moeten weten!’ Als altijd zijn de Italianen inventief en kunnen ze met een kort woordje een heel scala aan gevoelens uitdrukken en overbrengen. Met slechts drie letters zeg je alles… Afgelopen blog tour, in en om Verona en het Gardameer, stonden we weer even stil bij de ultieme betekenis van...
Proef het beste van Italië

Tover je eigen pizza op tafel met deeg van Tante Fanny

In de Italiaanse keuken is het normaal gesproken la mamma of la nonna die ons culinair de weg wijst, met tal van authentieke recepten en onmisbare tips. Tijdens deze quarantaine duiken we regelmatig de keuken in met Tante Fanny, dankzij haar perfecte kant-en-klare pizzadeeg waarmee je in een handomdraai een verse pizza op tafel tovert. Of je nu gaat voor een pizza rossa (met tomatensaus) of een pizza bianca (zonder tomatensaus maar met lekker veel kaas), Tante Fanny heeft het meeste werk al gedaan. Dankzij het verse pizzadeeg, opgerold op bakpapier en dus meteen klaar voor gebruik, kun je meteen aan de slag. Je kunt kiezen uit vers pizzadeeg met of zonder kruidige Italiaanse tomatensaus, uit spelt-pizzadeeg en rustiek pizzadeeg (een combinatie van speltbloem en volkoren tarwemeel). Alle pizzadeegsoorten zijn geschikt voor een vegetarische en zelfs voor een veganistische maaltijd. Nu we na een dag schrijven, plannen en (online) vergaderen niet even een Italiaanse pizzeria kunnen...
Lago Trasimeno

San Feliciano – veelzijdig vissersdorp aan het Lago Trasimeno met onvergetelijke zonsondergangen

San Feliciano is klein in oppervlakte maar groots qua sfeer. Talrijke Umbriëliefhebbers vinden hun weg naar dit vissersdorp met een pittoresk haventje, lekkere adresjes en onvergetelijke zonsondergangen. Het eerste wat je opvalt bij aankomst in San Feliciano is de rust die je tegemoet komt vanaf de waterkant van het schilderachtige Lago Trasimeno. Kleurrijke vissersboten wiegen zachtjes op het kalme water terwijl de horizon wordt gedomineerd door de majestueuze heuvels van Umbrië. Je kunt de vissers zien terugkeren, terwijl ze hun netten repareren en hun verhalen delen in de lokale trattoria’s. De warme gastvrijheid van de inwoners weerspiegelt de eeuwenoude band met het meer en de omringende natuur. Wandel de pier op en geniet van het uitzicht op Isola Polvese. Je kunt van hieruit de boot nemen naar het grootste van de drie eilanden in het meer. Waterpret op het Lago Trasimeno Tijd voor actie! In Monte del Lago, het dorpje even verderop, kun je bij Aqua Dolce Sailing een kajak...
Lago Trasimeno

Strijk neer bij de lekkerste adresjes rondom het Lago Trasimeno!

Rondom het prachtig gelegen Lago Trasimeno, in het noorden van Umbrië, zijn veel fijne osteria’s, trattoria’s en restaurants te vinden, waar je geniet van lokale specialiteiten, pasta’s, cocktails of culinaire stergerechten. We nemen je mee op een heerlijke reis rondom het meer, dus warm die smaakpapillen al maar op! foto’s: Ristorante Il Molo La Pigra Tinca – Castiglione del Lago We starten onze culinaire reis in Castiglione del Lago. Aan de Lungolago kun je bij La Pigra Tinca bijna óp het meer dineren. Dit restaurant is al een halve eeuw verbonden met de geschiedenis van Castiglione. Na een grootscheepse renovatie is La Pigra Tinca helemaal terug, en hoe! Het knappe interieur geeft je het gevoel op een boot te zitten: mahoniehout, elegante tafeltjes, een prachtig uitzicht op het meer dankzij de grote ramen en het leuke terras maken dit tot een perfecte plek voor een culinaire pitstop aan het meer. Op het menu van La Pigra Tinca speelt het meer de hoofdrol. Zoetwatervis,...
Proef het beste van Italië

Zelf mozzarella maken

Mozzarella is misschien wel de bekendste Italiaanse kaas buiten de grenzen van de laars. We eten hem met tomaat en basilicum in een insalata caprese of gesmolten op een pizza. Al wordt in het laatste geval vaak mozzarella van koemelk gebruikt, die officieel fior di latte heet. Mozzare De naam mozzarella is een afgeleide van het woord mozzare, in stukken scheuren of afbreken. Dat geeft namelijk precies aan hoe men te werk gaat bij het maken van mozzarella. Mozzarella wordt verkregen door toevoeging van stremsel aan (buffel)melk. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten uit de melk gaan samenklonteren en zich afscheiden van het melkvocht. De ontstane wrongel wordt vervolgens in kokend water met een stok tot een dikke, elastische massa gedraaid. Daarna wordt de kaas in een bak met koud water gelegd, waar men de kaasmassa goed kneedt. Ten slotte is de fase van het mozzare aangebroken. De kaas wordt in stukken gescheurd en verpakt – om later, in nette plakjes of in stukken gescheurd, op je bord...