Recepten Biancomangiare – een heerlijk Siciliaans toetje met amandelmelk
In het kook/leesboek De Siciliaanse keuken van Mary Taylor Simeti staat het paasmenu van jonge aristocraten die in het klooster van San Michele Arcangelo in Troina werden opgeleid:
antipasto del monastero en biancomangiare
pasta di sostanza
timbalen
gebraden kip
varkenskarbonaden
farsumagru (rollade)
wild (haas, konijn, houtduif)
gevulde cantharellen
sfinci (oliebollen)
schiumone (ijsbombe)
gebak
likeuren
koffie
De auteur vertelt: ‘Dit menu is interessant, zowel omdat het betrekkelijk modern is (het dateert van rond 1800) alsook omdat het uit een klooster komt dat hoog in de bergen lag. Het huisvestte waarschijnlijk geen leerlingen van de grote adellijke families in Catania en Palermo, maar eerder de zoons van de lagere plattelandsaristocratie. De gerechten moeten behoord hebben tot de achttiende-eeuwse cucina baronale, waarop de Franse mode nog betrekkelijk weinig invloed had.
Groot favoriet bij de Sicilianen
Het valt niet te achterhalen wat die ‘antipasto van het klooster’...
Le Marche Summer Jamboree in Senigallia – the hottest rockin’ holiday on earth
Nadat Paul in 2014 kennismaakte met de swingende Summer Jamboree in Senigallia (Le Marche), keerde hij deze zomer samen met zijn vrouw Lianne terug om zich volledig over te geven aan het rock & roll-virus van de Summer Jamboree.
Jamboree betekent letterlijk ‘grote party’ of ‘feest met muziek en entertainment’, perfect dus voor Italiaanse zomernachten.
Dit jaar vierde men alweer de zestiende editie van de Summer Jamboree. Organisator Angelo di Liberto keek er ook dit keer weer enorm naar uit.
Angelo: ’Het is een fantastisch festival dat door duizenden mensen van over de hele wereld bezocht wordt en opgedragen wordt aan een muziekgenre dat het verdient om herontdekt te worden. Het is een van de grootste zomerfestivals in Italië en het staat in de top drie van ’s werelds grootste rock & roll-festivals.’
Vanuit de hele wereld komt men hier tien dagen lang bij elkaar om de sfeer van de fifties op te snuiven. Volgens oude rocker en deelnemer vanaf het eerste uur Greg (uit...
Piemonte Piemontese tafe(re)len bij wijnmaker Cossetti in de Monferrato
Al tijdens haar studie aan de Hoge Hotelschool te Maastricht raakte Ciao tutti’s wijnblogger Joke gegrepen door de wondere wereld van wijn. Ze neemt je regelmatig mee naar een specifieke Italiaanse wijnregio. Dit keer reizen we naar Piemonte.
‘Creatieve workshops, teambuildingsurvivals of steengrillen; niets daarvan is terug te vinden op het programma van het jaarlijkse personeelsuitje van Wijnkoperij De Gouden Ton.
Turijn is het vertrekpunt van onze teamtrip dit jaar, waarna een verkenningstocht door een van de mooiste wijngebieden van de hele wereld volgt, Piemonte. Wijn en spijs is het jaarlijks terugkerende thema van ons reisje en de wijnfamilie Cossetti draagt daar dit jaar ruimschoots aan bij.
Piemonte is veelal bekend door zijn roemrijke en buitenproportioneel geprijsde Barolo’s en Barbaresco’s. Maar er wordt oneindig veel meer mooie wijn gemaakt. Noem het maar op: Barbera, Dolcetto of Moscato, wit, rood, mousserend en zoet: Piemonte heeft het – en de familie Cossetti...
Recepten Pastiera napoletana – taart gevuld met ricotta naar recept van Locatelli
Voor wie de colomba pasquale, de Italiaanse paasduif naar recept van Artusi, een beetje te bewerkelijk is, delen we vandaag het recept voor een iets minder bewerkelijke paastaart, de pastiera napoletana. Dit is de traditionele taart die door Napolitaanse moeders en oma’s wordt gebakken voor de paasdagen.
Giorgio Locatelli is voor zijn vuistdikke culinaire bijbel Made in Italy op zoek gegaan naar het originele recept van deze taart.
Locatelli: ‘De combinatie van ingrediënten lijkt misschien wat vreemd, maar ze houden verband met de oude Romeinse rite rond het begin van de lente: bloemen, eieren voor nieuw leven, ricotta van de ooien, tarwe en bloem van het land – hoewel men ook zegt dat de taart zoals wij die kennen door een non in een plaatselijk klooster is ontwikkeld. In een van de vele legenden rond dit gerecht komt een zeemeermin voor, Partenope.
Een van de mooiste verhalen is dat ze in de Golf van Napels woonde, en elk jaar aan het begin van de lente tevoorschijn kwam om...
Veneto Antica Bottega del Vino – daal af in de mooiste wijntempel van Verona
Benvenuti nel tempio del vino, welkom in de wijntempel van Antica Bottega del Vino! Dit historische, culinaire symbool van Verona is al sinds 1890 een van de meest prestigieuze restaurants van Verona. Het is in heel Italië beroemd aangezien je hier een van de grootste wijnkelders vindt.
Een absolute must do is dan ook een kort bezoek aan de wijnkelder onder het restaurant. De obers leiden je er na je lunch of diner graag even rond. Hier vind je bijna alle Italiaanse wijnen, maar ook een uitgebreide selectie buitenlandse wijnen van over de hele wereld. Het lijkt hier wel of de menukaart een bijlage is van de uitgebreide wijnbijbel.
Ook bij de unieke streekgerechten is wijn vaak de hoofdrolspeler. Proef bijvoorbeeld de risotto all’amarone of de varkenswangetjes gestoofd in Amarone. Een andere lokale lekkernij is het gebraden Brogno-lamsvlees uit Lessinia.
Het succesverhaal van dit restaurant is het resultaat van de passie en het vakmanschap van de mensen die hier werken en...
Italiaanse films & series Fantastisch filmnieuws: La Meglio Gioventù in gerestaureerde versie te zien!
Het is misschien wel onze favoriete Italiaanse film ooit: La Meglio Gioventù. Een bijna vierhonderd minuten durend drama waarin veertig jaar Italiaanse geschiedenis voorbijkomt. Vanaf deze zomer is de film beschikbaar in een gerestaureerde versie. Lees gauw verder en ontdek alles over deze bijzondere nieuwe release!
Van de grote overstroming in Florence tot het terrorisme van de Rode Brigades, van het verzet tegen de maffia tot de crisis bij Fiat – La Meglio Gioventù neemt je mee in de laatste circa veertig jaar van de wervelende geschiedenis van Italië.
Het is echter niet die geschiedenis die de hoofdrol speelt, maar een gewone Italiaanse familie. We volgen de belevenissen van de broers Nicola en Matteo, die aanvankelijk al hun dromen, boeken en vrienden delen.
Wanneer ze Giorgia ontmoeten, een jong meisje dat lijdt aan psychische stoornissen, neemt hun toekomst echter noodgedwongen een andere wending. Nicola besluit psychiater te worden, Matteo geeft zijn studies op en meldt...
Recepten Timballo di tagliatelle uit de film Il Gattopardo (De tijgerkat)
Sicilië is een dankbaar onderwerp voor films en verhalen. Il Gattopardo, in het Nederlands vertaald als De tijgerkat, van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, is misschien wel het bekendste verhaal dat zich op het eiland afspeelt.
Het verhaal speelt zich af in 1860, vlak voor de Italiaanse eenwording dus. Die staat op het punt te ‘ontstaan’: Garibaldi is net bij Marsala aan land gekomen om het eiland bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië in te lijven. Het is gedaan met de feodaliteit: de platte, berekenende burgerij neemt de macht over.
Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan. Hij staat echter machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in de studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi weet zich verbazend goed aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi en trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester.
Een fragment uit De tijgerkat
‘De avondmaaltijd in villa Salina werd opgediend in een...
Recepten Sgroppino al limone – verfrissende cocktail van prosecco, wodka & citroensorbetijs
Na het eten genieten we zo af en toe graag van een sgroppino. Dit heerlijk zomerse drankje kun je ook makkelijk thuis maken. Met onderstaand recept haal je in no time Italië in huis!
Een sgroppino is een kruising tussen een ijsdessert en een cocktail. Het kan geserveerd worden als toetje, maar ook als spoom, oftewel als tussendrankje. De term sgroppino zou verwijzen naar het ontknopen van een stropdas. Even ontspannen tussen de gangen door, dus.
Dit drankje komt oorspronkelijk uit Veneto, de proseccoregio, maar met Siciliaanse citroenen smaakt het lekkerder dan ooit!
Soms wordt een sgroppino ook wel een sorbet genoemd, maar deze term is eigenlijk onjuist; een sorbet is namelijk een non-alcoholisch drankje waar geen melk in voorkomt, terwijl een sgroppino het alcoholpromillage in je bloed behoorlijk kan doen stijgen. Een perfecte sgroppino is niet te dik, noch te vloeibaar en is aan te passen naar eigen smaak.
Voor zes glazen heb je nodig: 500 gram citroensorbetijs, 170...
Campanië De Via Krupp op het eiland Capri – een kronkelende weg als kunstwerk
De regio Campanië heeft patent op mooie kustwegen. Eerder namen we jullie al mee naar ‘de weg van de duizend bochten’, langs de Amalfikust, vandaag wandelen we over de Via Krupp op het eiland Capri, voor de kust van Napels.
Adembenemende haarspeldbochten
De Via Krupp slingert boven de kust van Capri, met flinke haarspeldbochten die adembenemend uitzicht op de onderliggende rotsen en zee bieden. De weg verbindt de Tuinen van Augustus met de zee, met een heerlijk strandje aan de voet van de rotsen, over een (verticale!) afstand van ongeveer honderd meter.
Saskia moet even diep zuchten voor ze de eerste stap zet – met hoogtevrees is deze weg wel een uitdaging. Maar de schitterende uitzichten en het vooruitzicht straks met beide voeten in zee te staan, maken alles goed. Gelukkig heeft de fotograaf nergens last van en kunnen jullie goed met ons meekijken als we langzaam afdalen richting zee.
Een weg als een kunstwerk
Volgens veel inwoners van het eiland is de weg niet zomaar een...
Italiaanse muziek Mamma, la canzone mia più bella sei tu
Vandaag vieren we La Festa della Mamma, Moederdag!
Niemand minder dan Luciano Pavarotti zingt daarom alle mama’s – ver weg en dichtbij – toe. Een prachtig eerbetoon aan alle mama’s in Nederland, in België, in Italië of waar ook ter wereld.
‘Mamma son tanto felice
perché ritorno da te
la mia canzone ti dice
che il più bel giorno per me…
Mamma son
tanto felice
vivere lontano perché
Mamma
solo per te
la mia canzone vola
Mamma
sarai con me
tu non sarai più sola
quanto ti voglio bene
queste parole d’amore
che ti sospira il mio cuore
forse non s’odono più
Mamma
ma la canzone mia più bella sei tu
sei tu la vita e per la vita non ti lascio mai più
Sento la mano tua stanca
cerca i miei riccioli d’or
sento la voce ti manca
la ninna nanna d’allor
oggi la testa tua bianca
io voglio stringere al cuor
Mamma
solo per te
la mia canzone vola
Mamma
sarai con me
tu non sarai più sola
quanto ti voglio bene
queste parole d’amore
che ti sospira il mio cuore...
Ligurië Kijk omhoog, voor een bijzondere blik op Genua!
Gastblogger Jana doet elke maand live verslag vanuit Genua, waar ze samen met haar man woont. Vandaag trakteert ze ons op een bijzondere blik op haar stad.
Jana: ‘Ik loop nu bijna acht maanden dagelijks door Genua. Elke dag loop ik via een vaste route naar de stad. Ik wandel langs het net gerestaureerde Stazione Piazza Principe, langs het Palazzo Reale, omhoog via de Via Caroili, waarna ik in de Via Garibaldi de gigantische palazzi zie en dan via de Via XXV Aprile naar het mooie Piazza de’ Ferrari wandel.
Je zou denken dat je op een gegeven moment wel alles hebt gezien. Maar elke dag weer zie ik een nieuw detail in een gebouw, of beelden of tuinen die ik nog niet eerder heb gezien.
De gebouwen in Genua zijn hoog, de straatjes smal en donker. Wanneer je door het doolhof van straatjes, die vicoli of caruggi worden genoemd, loopt, kijk je vanzelfsprekend vooruit. Je bent geneigd om te letten op de mensen om je heen en de winkeltjes die je passeert te bekijken. Maar het is goed om...
Umbrië Trevi – koningin van de olijven in Umbrië
La regina degli ulivi, de koningin van de olijven. Dat is de bijnaam van het Umbrische dorpje Trevi. De olijfolie die hier wordt geproduceerd is dan ook van uitzonderlijk goede kwaliteit; het is zelfs een van de beste van Italië. Proef ervan tijdens een lange lunch in dit dorpje, bijvoorbeeld op verse bruschetta met olijfolie en tomaat.
In de herfst, als de olijven worden geplukt en de olio nuovo, nieuwe olijfolie, arriveert, is het groot feest in Trevi. In het voorjaar worden de olijfbomen echter ook geëerd: als de bomen in de lente in bloei staan, organiseert Trevi een gigantische picknick.
Trevi is echter meer dan alleen olijfolie. Het dorpje weet al eeuwenlang reizigers te betoveren, dankzij de prachtige gebouwen die in de slakkenhuisvormige borgo te vinden zijn en dankzij de aardige bewoners die je graag alles over hun Trevi vertellen.
Het kloppend hart van Trevi is het Piazza Mazzini, met het Palazzo Comunale. Van hier wandel je naar het voormalige Convento di San Francesco,...