Bologna Bolognina en het Memoriale della Shoah – Bologna
‘In Bologna heb je geen haast, daar heb je tijd voor eten, drinken en de cultuur. Het is dé stad voor levensgenieters,’ zo schrijft Ciao tutti’s Simone in haar reisgids over Bologna die begin deze maand van de persen rolde. Namens Simone en Edicola Publishers mogen we alvast een voorproefje delen uit deze reisgids.
Bolognina – klein Bologna
Simone: ‘Nog relatief onbekend, maar zeker niet te missen tijdens je bezoek aan Bologna is de wijk Bolognina. Letterlijk vertaald betekent het ‘klein Bologna’.
Deze wijk ligt direct achter het station en je vindt er een aantal interessante historische monumenten, muziekclubs, musea, moderne galerieën en veel street art. Bolognina heeft een ander karakter dan het centrum van de stad en voelt als een soort dorp in het grotere geheel.
Vroeger was het vooral een plek waar veel ambachtelijke werkplaatsen zaten, maar inmiddels is het imago van de wijk wat hipper en jonger.’
Memoriale della Shoah
Een van de indrukwekkendste monumenten...
Bologna Bezoek het Certosa di Bologna – een begraafplaats vol bijzondere grafmonumenten
Rijk versierde tempels, marmeren beeldhouwwerken, kloostertuinen en imposante booggalerijen – op het Certosa di Bologna kijk je je ogen uit.
Deze enorme begraafplaats beslaat ruim dertig hectare en is daarmee een van de grootste van Europa. Simone neemt je mee naar dit bijzondere kerkhof, waar je je als mens even heel nietig voelt.
Niet zomaar een begraafplaats
Simone: ‘Verschillende stands met kleurrijke bloemen markeren de hoofdingang van het Certosa. Ook diverse stalletjes met grafkaarsen hebben hier een plek gevonden. Zo kunnen bezoekers een bloemetje of kaars kopen voor de dierbare die ze bezoeken.
Dat het Certosa niet zomaar een begraafplaats is, is al snel duidelijk wanneer je het pad op loopt. Veel tombes en graven lijken meer op kunstwerken, waardoor het kerkhof bijna voelt als een openluchtmuseum.
Daarnaast ademt deze plek historie. Slachtoffers van beide wereldoorlogen, maar ook bekende Italianen als Lucio Dalla en Giosuè Carducci liggen op het Certosa begraven....
Trentino-Alto Adige Castel Toblino, een sprookjeskasteel in de Valle dei Laghi
Er was eens… een kasteel in een meer: Castel Toblino. Dit middeleeuwse kasteel vind je in de Valle dei Laghi, in de regio Trentino-Alto Adige.
Het lijkt wel een sprookjeskasteel, dat zijn beroemdheid dankt aan de unieke ligging, de prachtige omgeving die het kasteel omringt en de talrijke legenden die van generatie op generatie zijn overgegaan.
Castel Toblino is gebouwd in de elfde eeuw. Het vervulde toen een militair-strategische functie langs de weg naar de Valli Giudicarie. Het bouwwerk dat je vandaag de dag kunt bewonderen, stamt uit de zestiende eeuw. De bisschoppen van Trento, Cles en Madruzzo hebben in die tijd namelijk nog een aantal moderniseringswerkzaamheden uit laten voeren.
De fresco’s van Castel Toblino
In het kasteel bevinden zich prachtige fresco’s, waarvan sommige zijn gemaakt door Marcello Fogolino (een Italiaanse renaissanceschilder die ook een Maria met kind en heiligen heeft geschilderd die te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam – zie deze link)....
Bologna Antica Osteria Le Mura – traditioneel én creatief genieten van de Bolognese keuken
Het menu van veel osteria’s in Bologna is nagenoeg gelijk, met crescentine, tagliatelle al ragù, tortellini en cotoletta alla bolognese als hoofdrolspelers.
Nu moet je deze gerechten ook zéker een keer proeven als je in Bologna bent, maar als je er net als wij wat langer verblijft, wil je ook wel een keer iets anders. Schuif daarvoor zeker aan bij Antica Osteria Le Mura, ten zuiden van het centrum, bij de oude stadsmuren.
Tradizione of creatività?
Het menu is onderverdeeld in twee secties: tradizione (traditie) en creatività (creativiteit). Bij de traditionele gerechten vind je onder meer de eerder genoemde crescentine (gefrituurde hartige deegflapjes) met squacquarone (een soort roomkaas) en vleeswaren als mortadella, prosciutto en salami, tagliatelle al ragù, tortellini in crema e noce moscata en cotoletta alla bolognese.
Op het creatieve deel van de kaart wordt met veelal lokaal ingekochte ingrediënten buiten de Bolognese boekjes gekookt, maar wel met de Bolognese...
Bologna Portico dei Bastardini – een duivelse straathoek in Bologna
Een van de zeven geheimen van Bologna is het duivelse hoofd dat uit de gevel van het Palazzo Bolognini Amorini Salina aan de Via Santo Stefano steekt. Maar wist je dat er ook aan de Via d’Azeglio een duivel te vinden is?
Portico dei Bastardini
Daarvoor wandel je naar het voormalige weeshuis aan de Via d’Azeglio 47. De duivel prijkt op de hoek van de portico van het vroegere Ospedale degli Innocenti, dat in de volksmond het Ospedale dei Bastardini werd genoemd.
Tot 1860 draaide hier nog een ruota degli esposti, een vondelingenton, waar wanhopige moeders hun kindjes in konden leggen, zonder dat ze door iemand werden gezien. Alleen de duivel zag wie het wiel liet draaien…
Duivelse kopie uit Florence
De duivel hangt naast een prachtige Madonna met kind, alsof ze een wedstrijd aangingen om de jonge moeders te verleiden. Hij komt ons meteen bekend voor en wat blijkt: het is een exacte kopie van de duivel van Giambologna die het Palazzo Vecchietti in Florence siert, op de hoek van...
Emilia-Romagna Il Fenicottero Rosa Gourmet – het fenomenale restaurant van Villa Abbondanzi Resort in Faenza
Dit voorjaar namen we jullie al mee naar Villa Abbondanzi Resort, een viersterren superior hotel mét wellness en spa in een prachtig park waar je onder meer flamingo’s kunt spotten.
Het restaurant van het resort dankt zijn naam aan deze flamingo’s. Bij Il Fenicottero Rosa Gourmet zorgen Massimo en Martina Bucci ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Ze leggen je culinair gezien volledig in de watten, waarbij ze je een fenomenale reeks schitterend opgemaakte borden voorschotelen.
Verse vis en ander lekkers in een filmdecor
Achter het meertje waar de flamingo’s lekker badderen, word je verwelkomd in de stijlvol ingerichte villa, die hier en daar wel iets weg heeft van een filmdecor. De villa biedt onder meer onderdak aan Il Fenicottero Rosa Gourmet, met op het menu vooral gerechten met vis uit de Adriatische Zee.
De chef baseert zich deels op authentieke ingrediënten en recepten, maar geeft er altijd een eigen(zinnige), wereldse en eigentijdse touch aan, zodat je keer op keer...
Abruzzen Fara San Martino – hét pastadorp van Italië
Tijdens haar reis naar Vieste ontdekt Marlou dit keer Fara San Martino, in de regio Abruzzo. Dit dorpje telt slechts vijftienhonderd inwoners, maar er zijn maar liefst vier pastafabrieken te vinden, waaronder die van de bekende De Cecco-pasta.
Nieuwsgierig naar dit pastadorp ging Marlou op bezoek bij een van de pastaproducenten, om te achterhalen waarom juist hier zoveel pasta wordt gemaakt.
Vier pastafabrieken in één dorp
Marlou: ‘Fara San Martino wordt gedomineerd door de bergen van het Parco Nazionale della Majella. Ik stop hier tijdens mijn reis naar het zuiden dan ook in eerste instantie voor het natuurschoon, waarover Jessica in deze blog al schreef.
Het eerste dat me opvalt is echter de grote De Cecco-fabriek. Aan de bar hoor ik dat er in Fara San Martino opmerkelijk genoeg nog drie (!) andere pastaproducenten gevestigd zijn. Allemaal op een steenworp afstand van elkaar en van de Verde, de rivier die door Fara San Martino stroomt.
Ik ben nieuwsgierig naar het verhaal...
Bologna Portico di San Luca – 666 bogen brengen je naar het Santuario della Madonna di San Luca in Bologna
Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor.
Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst 666 bogen!
We zetten flink de pas erin. Het eerste stukje zuilengalerij biedt tal van barretjes, trattoria’s en winkeltjes, maar we bezweken niet en stapten stevig door. De zuilengalerij verveelde geen seconde; zowel onder de galerij als erbuiten was steeds iets nieuws te zien.
De schitterende buitenwijken van de stad, oude fresco’s, een voormalig kerkje waar een hele groep oude...
Trentino-Alto Adige Castel Roncolo – een middeleeuws kasteel vol prachtige fresco’s in Bolzano
Bolzano staat bekend om het indrukwekkende Piazza Walther, de kleurrijke groente- en fruitmarkt op het Piazza delle Erbe en het archeologisch museum met Ötzi, zoals we je in onze stadswandeling in Bolzano allemaal laten zien.
Ook net buiten het centrum valt er veel moois te ontdekken. Op de top van een imposante rotsachtige uitloper hoog boven Bolzano prijkt bijvoorbeeld Castel Roncolo (of Schloss Runkelstein in het Duits).
Schitterende fresco’s
Dit middeleeuwse kasteel is niet alleen een bezoek waard vanwege de intrigerende ligging, maar ook vanwege de schoonheid van het interieur en met name vanwege de prachtige fresco’s.
Verschillende muren van het kasteel zijn namelijk versierd met fresco’s met allerlei thema’s. Zo zie je ridderlijke toernooien en elegante dames en ridders die dansend, spelend of pratend zijn afgebeeld, maar ook verhalen over de liefde en middeleeuwse legenden.
Je kunt er bijvoorbeeld voorstellingen van de avonturen van Tristan en Isolde bewonderen en...
Trentino-Alto Adige Wijn proeven bij Cantina Bolzano – een prachtige kubus tussen de wijnranken
Cantina Bolzano (of Kellerei Bozen) is sinds de herfst van 2018 te herkennen aan de enorme kubus die even buiten het centrum van Bolzano tussen de wijngaarden prijkt.
De kubus wordt ’s avonds prachtig verlicht, zodat de nerven van de bladeren van de wijnranken nog mooier uitkomen.
foto: Cantina Bolzano
Wij waren er op een strakblauwe septembermiddag, vlak voor de start van de druivenoogst. Het was nog rustig in de cantina, zodat een van de medewerkers alle tijd had voor een rondleiding én een proeverij. Kijken en proeven jullie mee?
Meer dan tweehonderd wijnboeren
De kubus van Cantina Bolzano is het kloppend hart van een coöperatie van meer dan tweehonderd wijnboeren die samen meer dan driehonderd hectare aan prachtig gelegen wijngaarden in Bolzano en omstreken beheren.
De druiven voor de rode wijn, van Cabernet tot Lagrein, rijpen in Gries, San Maurizio, Settequerce, Santa Maddalena en Coste, op een hoogte tussen de tweehonderd en duizend meter.
Iets hoger doen de druiven voor...
Dolomieten Lago di Braies – spiegelend meer in de Dolomieten
Tijdens ons verblijf bij Boutique Hotel Zenana in San Candido neemt eigenaresse Anna ons mee naar een van de populairste plekken in de Dolomieten: het Lago di Braies – of de Pragser Wildsee, zoals de Duitse naam luidt.
Cappella di Lerschach in Dobbiaco
Vanwege de enorme populariteit van dit bergmeer, rijden we er aan het einde van de middag naartoe, zodat het niet meer zo heel druk is.
We maken eerst nog een tussenstop bij de Cappella di Lerschach in Dobbiaco, die in 1958 werd ingewijd, met San Giuseppe, de heilige Jozef, als beschermheilige. Zeker in het gouden namiddaglicht is dit minstens zo’n fotogenieke plek, maar we zijn hier de enige bezoekers…
Het is een van de vijf kapellen van de oudste Via Crucis van Zuid-Tirol. Deze zogenaamde Monte Calvario begint bij het kerkhof van Dobbiaco en leidt je langs verschillende plekken waar je de scènes uit het lijdensverhaal van Jezus ziet in basreliëfs.
De kruisweg werd gemaakt in opdracht van de broers Christoph en Kaspar Herbst,...
Chianti Birrificio Fratelli Casalini – proef bijzonder bier uit de Chianti
Als je Chianti hoort, denk je waarschijnlijk direct aan wijn. In dit wijngebied, dat zich uitstrekt tussen Florence en Siena, wordt onder meer de bekende Chianti Classico gemaakt, met il gallo nero, de zwarte haan, als symbool.
Twee broers, zeven biertjes
In het dorpje Tavarnelle Val di Pesa, in het hart van de Chianti-streek, wordt naast wijn ook een bijzonder bier gebrouwen, door de fratelli Casalini. De broers Marco en Matteo besloten in 2018 om hun passie voor bier om te zetten in een eigen brouwerij, waar sindsdien bijzondere flesjes birra artigianale worden gecreëerd.
Marco en Matteo deden jarenlang onderzoek naar de beste ingrediënten en de lekkerste combinaties, zodat ze de naam van de streek hoog houden.
Tommaso en Denise leerden hen kennen tijdens hun zwerftochten door Toscane, op zoek naar de beste producten voor Radici Italiane, waarbij ze de lekkerste lokale delicatessen aanbieden in prachtig ontworpen dozen.
In hun Florence-box vind je naast wijn, koffie, olijfolie...