Trentino-Alto Adige De toppers van Trentino – Monte Vioz
Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Voor Ciao tutti doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer het eerste deel in de serie ‘De toppers van Trentino’, waarin Roos de mooiste dagtochten in Trentino beschrijft.
Tochten die ze zelf een aantal keren liep en die ze zeker nog vaker gaat lopen, met insider tips over de mooiste bergwandelingen die je in het noordwesten van Trentino kunt maken.
Roos: ‘Flavio daagde me in oktober 2012 uit om de Monte Vioz te lopen. Het is enkele maanden na onze eerste ontmoeting en ik reis voor een week af naar Trentino om mijn toekomstige partner beter te leren kennen. We nemen een week vrij om te wandelen in de bergen. Flavio, die erg sportief is, daagt me uit om de Monte Vioz te beklimmen, met 3645 meter de op een na hoogste bergtop in Trentino.
We slapen beneden in een van de valleien, in het berghuisje van de familie. Flavio ontpopt zich als personal trainer: elke dag werken we aan onze...
Trentino-Alto Adige Via Ferrata’s in Trentino – een week lang klettersteigen
Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze doet voor Ciao tutti regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer een aantal Via Ferrata’s in de hoofdrol.
Roos: ‘Het is 12 september en in plaats van een warm herfstzonnetje wacht buiten kou en miezerregen. Dat bevalt me niet, ik verwacht mijn vrienden Gerard en Olaf voor een week vol Via Ferrata-routes in de Brenta Dolomieten. We kennen elkaar vanaf onze studententijd via een gezamenlijke hobby: speleologie. Er zijn jaren verstreken sinds we elkaar voor het laatst hebben gezien.
Via Ferrata betekent letterlijk ‘ijzeren pad’ en wordt ook wel klettersteigen genoemd. De routes bestaan uit een netwerk van stalen ladders en kabels. Daarvoor hebben we goed weer nodig.
Op het programma staat het summum van de alpiene Vie Ferrate in Trentino. De routes kenmerken zich doordat ze hoog in de bergen liggen. Ze zijn alleen toegankelijk van juni tot en met september – mits het weer het toelaat...
Dolomieten De mooiste Via Ferrata’s in de Dolomieten
Roos Schellings woont in de Noord-Italiaanse regio Trentino-Alto Adige. Ze maakte van haar passie haar werk en runt een aantal bijzondere en betaalbare slaapplekken in de Dolomieten.
Ook heeft ze een eigen bed & breakfast en verhuurt ze een berghuisje. Voor Ciao tutti doet Roos regelmatig verslag van haar leven in de bergen, met dit keer de Via Ferrata in de hoofdrol.
Roos: ‘Op 4 juli 2015 is het dan eindelijke zover; een lang verwacht bezoek breekt aan. Ruim twee jaar na mijn vertrek uit het noorden komt Carine, een van mijn beste vriendinnen op bezoek. We kennen elkaar van onze speleo-tijd. We hebben avontuurlijk bloed gemeen en hebben al menig ondergronds avontuur samen beleefd. Er worden dan ook plannetjes gesmeed om samen een Via Ferrata te doen.
Via Ferrata oftewel klettersteigen
Via Ferrata, betekent letterlijk ‘ijzeren pad’ en wordt ook wel klettersteigen genoemd. De eerste routes, de alpiene routes in de bergen, dateren uit de negentiende eeuw en bestaan uit een...
Dolomieten Hemelhoog hiken – naar de top van de Seceda (2518 meter)
De berg Seceda (2518 meter) ligt in het Puez-Odle natuurpark, midden in de Dolomieten, een berggebied dat sinds enkele jaren op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. En die Seceda-berg, die gaan wij beklimmen!
Het is vroeg in de ochtend en vanuit het treintje dat ons een eindje op weg helpt, zien we de zon langzaam over het dal van Ortisei/St. Ulrich schijnen. Het belooft een mooie dag te worden…
De wandeling begint rustig, over een breed pad dat uitzicht biedt over de vele bergketens van het gebied. We hebben geluk met het weer, want hoewel het in de bergen elk moment kan omslaan, zet de zon nu nog wat extra kracht bij.
Pratend over de schoonheid van de natuur passeren we enkele torentjes van stenen. Voor sommige mensen is dit een vorm van vermaak, voor anderen is het een vorm van geluk zoeken.
Na een aantal uurtjes rustig lopen, arriveren we bij de Brogles-hut, in een omgeving die meteen gebruikt kan worden in een reclame voor wasmiddel of een romig toetje. De kleurrijke was...
Dolomieten Mensen van hout – kunstige boomstammen uit Val Gardena
Houtsnijwerk is onlosmakelijk verbonden met Val Gardena. Deze eeuwenoude traditie komt voort uit de koude winters – het is een prima tijdverdrijf voor de lange, gure avonden. Al sinds de zestiende eeuw maken de boeren houten speelgoed en religieuze beeldjes uit stukken boomstam.
Inmiddels is het meer dan een tijdverdrijf en geven houtkunstenaars op unieke wijze uiting aan hun gevoelens en fantasieën.
De eerste houtsnijschool wordt in de zeventiende eeuw opgericht. Niet in de Zuid-Tiroolse bergen, maar in Venetië. Enkele bewoners van Val Gardena leren daar de kneepjes van het vak en tillen ook de houtsnijkunst in Val Gardena naar een hoger niveau.
Door de komst van het toerisme in de jaren vijftig wordt de houtsnijcultuur langzaam aan steeds bekender bij het grote publiek. De ongeveer tweehonderd kunstenaars in het gebied zoeken tegenwoordig allemaal naar hun eigen stijl, wat leidt tot een prachtige diversiteit aan kunstwerken.
Hoewel er nog altijd voornamelijk religieuze beelden...
Emilia-Romagna Labirinto della Masone – het grootste doolhof ter wereld waar je kunt dwalen tussen bamboe en bijzondere kunst
Vlak bij Fontanellato, een dorpje in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto della Masone, naar een idee van Franco Maria Ricci.
Verzamelaar van schoonheid
‘Het enige waar ik echt goed in was, is mooi van lelijk onderscheiden,’ zo zei Franco Maria Ricci een paar jaar voor zijn dood in 2020. Marc Leijendekker werd jaren geleden al gegrepen door het prachtige kunsttijdschrift dat deze bruisende ‘verzamelaar van schoonheid’ uitgaf, misschien wel het mooiste magazine over kunst ter wereld.
Benieuwd naar een andere tastbare erfenis van Ricci nam Marc op de autostrada in de buurt van Parma de afslag naar het Labirinto della Masone. Dat is niet zomaar een labyrint, maar een doolhof van bamboe met ook een museum waar je een deel van Ricci’s kunstcollectie kunt bewonderen.
Droomdoolhof vol kunst
Marc: ‘Een labyrint is nu niet direct het eerste waar ik Franco Maria Ricci mee associeer. Ricci was een wereldberoemd uitgever, een...
Trentino-Alto Adige Een culinaire avond bij La Stüa de Michil in Corvara (Zuid-Tirol)
Gisteren liet Elena je al proeven van het culinaire Zuid-Tirol, vandaag neemt ze je mee naar een restaurant met een Michelinster: La Stüa de Michil.
De naam is Ladinisch voor ‘de stübe van Michil’, verwijzend naar de houten kamers in het restaurant van eigenaar Michil Costa. Elena had de eer om te genieten van een diner in dit restaurant en ze deelt haar ervaringen graag!
Elena: ‘Voordat we aan tafel gaan, brengen we een bezoek aan de, op z’n zachtst gezegd, eigenaardige wijnkelder, genaamd Mahatma Wine. Alles wat je niet verwacht, kom je hier tegen. Bij binnenkomst loop je tegen een muur aan met tientallen brilmonturen zonder glazen. ‘Kies een bril uit en zet hem op’, dat is de opdracht. Een lichte aarzeling gaat door ons heen, we voelen ons wat in de maling genomen. Gedurende onze reis door de wijnkelder wordt ons duidelijk waarom: we betreden een andere wereld, een wereld waarin we met andere ogen naar wijn kijken.
De wijnkelder bestaat uit vele ruimtes met ieder een...
Trentino-Alto Adige Skiën met smaak – sterrengerechten op de piste in Zuid-Tirol
In de blog van vanochtend lieten we al zien dat ze in Zuid-Tirol wel verstand hebben van culinaire vakanties. Nu nog zo’n smakelijk initiatief: Sciare con Gusto.
Zuid-Tirol telt maar liefst negentien Michelin-sterrenrestaurants met in totaal ruim twintig sterren. Om die culinaire eigenschap van de regio ook op de piste te kunnen vieren, is Sciare con Gusto bedacht. Sterrenchefs uit de regio ontwikkelen recepten voor berghutten, waardoor ieder restaurant een of meerdere bijzondere gerechten op de kaart heeft staan. Door dit leuke evenement kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met de kookkunsten van sterrenchefs. Elena probeerde het uit!
Elena: ‘Op wintersport eet je vaak niet de meest culinaire gerechten. Een flink bord pasta, frietjes met steak, goulashsoep en kaiserschmarrn zijn eerder regel dan uitzondering. Maar in Alta Badia ontkom je niet aan een bijzondere lunch. Bij maar liefst veertien berghutten geniet je van een lunch op sterrenniveau, en vervolgens weer...
Dolomieten In een paardenslee door de besneeuwde Dolomieten
De Dolomieten staan sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Niet voor niets, want de verticale wanden, steile kliffen, pieken en smalle valleien vormen internationaal gezien een bijzonder landschap.
De kalkstenen formaties behoren tot de hoogste ter wereld en hebben veel kunstenaars van inspiratie voorzien. De goed zichtbare fossielen hebben geologen tevens inzicht gegeven in de geschiedenis van de aarde.
De grote variatie in de Dolomieten maakt de bergketen geschikt voor vele activiteiten. Gisteren stonden we op de ski’s, vandaag laten we de sportiviteit even voor wat hij is en leunen we lekker achterover terwijl we ondertussen genieten van het landschap in de Alpe di Siusi (Seiser Alm), het westelijke deel van de Dolomieten. Hoe dat kan? Heel simpel: door net als Elena plaats te nemen in een ouderwetse paardenslee.
Elena: ‘Vandaag gaan we opnieuw met de skilift omhoog, maar ditmaal zonder ski’s. Eenmaal boven staat de paardenslee al voor ons klaar. We installeren ons...
Umbrië Museo Atelier Giuditta Brozzetti in Perugia – waar vier generaties vrouwen de touwtjes in handen houden
In het hart van Perugia ligt het Museo Atelier Giuditta Brozzetti, een van de bijzonderste plekken van de stad. Geen gewoon atelier, maar een levend museum waar vier generaties vrouwen het ambacht van het handweven doorgaven, tussen tikkende weefgetouwen in een oude kerk.
Elke stapt nieuwsgierig door de grote poort en wordt begroet door Bella en Penelope, de lieve huishonden die haar zonder aarzelen naar hun baasje brengen. Marta ontvangt Elke met een brede glimlach, een stevige handdruk en open blik. Meteen voel je: deze intrigerende vrouw heeft meer dan zomaar een atelier.
Hoe een lerares te paard een traditie redde
Elke: ‘Het hele verhaal begint tijdens de Eerste Wereldoorlog, zo vertelt Marta. Terwijl de mannen aan het front vochten, trok Giuditta Brozzetti, een jonge onderwijzeres, te paard over het Umbrische platteland om toezicht te houden op de dorpsschooltjes rond Perugia.
Tijdens haar tochten hoorde ze vreemde ritmes uit de boerenhuizen. Nieuwsgierig klopte ze aan....
Umbrië Een modern wonder: de wedergeboorte van Castello di Postignano
Als je door Postignano wandelt, kun je niet anders dan een gevoel van ontzag krijgen. Dit gehucht in Umbrië veranderde van een spookdorp in een levendig plaatsje vol sfeervolle straatjes en mooie restaurants.
Ciao tutti’s Jesper bezocht het dorp in gezelschap van architect Gennaro Matacena, die verantwoordelijk is voor de wedergeboorte van Castello di Postignano. Hij neemt je graag mee naar dit moderne wonder met een lange historie.
Een modern wonder met eeuwenoude wortels
‘Toen ik te horen kreeg dat het dorp in zijn geheel te koop stond, werd ik erg enthousiast. Na jaren gewerkt te hebben aan monumentale restauraties zou het restaureren van een volledig dorp echt een droom zijn,’ aldus architect Gennaro Matacena uit Napels.
Terwijl hij Jesper vertelt over de start van dit bijzondere verhaal kijken ze gezamenlijk uit over een stukje van de Valnerina. Onder hen ligt de Nero, een lange kronkelige rivier die door het bos slingert.
Als je hier voor het eerst komt, snap je...
Emilia-Romagna Schuif aan bij onze favoriete restaurants in Parma – met tips voor koffie, chocolade en ijs
Als je in Parma bent, wil je natuurlijk een keer genieten van traditionele delicatessen uit de stad, zoals Parmaham, Parmezaanse kaas, anolini di brodo (gevulde pasta in bouillon) en tortelli di erbette.
Dat kan onder meer bij onze favoriete restaurants als Brisla Trattoria, Osteria dello Zingaro en Officina Alimentare Dedicata. Daarnaast delen we nog een aantal tips voor een lekker kopje koffie, bijzondere chocolade en ijs. Buon appetito!
Bar Giacomo
Drink tijdens je bezoek aan Parma zeker een keer een espresso bij Bar Giacomo (Borgo Angelo Mazza 2), waar de negentigjarige Giacomo (ook wel bekend als Jack) achter de bar staat. Met een chique strikje zet hij een perfect kopje koffie voor ons, terwijl zijn net iets jongere vrouw de bestellingen voor verderop in de straat rondbrengt in kopjes met een mooi warmhouddekseltje. Grandissimo!
Brisla Trattoria
Met stip op één voor een onvergetelijk diner: Brisla Trattoria (Strada Farini 41A). In deze eigentijdse trattoria serveren ze...