In Pasta semplice, het nieuwe kookboek van Janneke Philippi, vind je meer dan honderd eenvoudige recepten, grotendeels voor pasta maar ook voor brood en ander lekkers voor erbij.
Of je nu zin hebt in een klassieke pasta, een snelle doordeweekse pasta, een eenpanspasta of een pastaschotel uit de oven – er is voor elk wat wils.
Als je in het weekend meer tijd hebt of extra uit wil pakken, maak je een pasta met stoofvlees of verse pasta zonder pastamachine. Die vragen wat meer tijd, maar zijn net zo makkelijk te bereiden.
Pasta rapida
Janneke: ‘Semplice, eenvoud! Dat is waar het om draait in dit pastaboek. Pasta is simpel, smaakt op elk moment en verveelt nooit. Of je nu weinig tijd hebt of uitgebreid wil koken, pasta is altijd goed.
Voor drukke doordeweekse dagen bijvoorbeeld vind je volop inspiratie in het hoofdstuk Pasta rapida, met snelle pasta’s met vertrouwde ingrediënten die zonder allure of opsmuk binnen twintig minuten op tafel staan. Ook de eenpanspasta’s staan voor gemak en comfort. Met alle ingrediënten in één pan gaat geen smaak verloren.
Deze pasta met gorgonzolasaus, gezouten walnootkruim en krokante salie is daar een perfect voorbeeld van!’
Pasta met gorgonzola, gezouten walnootkruim en krokante salie
Voor 2 personen heb je nodig: 200 gram mezzi rigatoni | 2 eetlepels walnoten | 4 eetlepels olijfolie | 250 gram cherrytomaatjes | 100 gram gorgonzola piccante | 100 ml slagroom | 2 takjes salie
Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar. Hak de walnoten fijn. Verhit in een koekenpan een halve eetlepel olijfolie. Bak het walnootkruim in een à twee minuten goudbruin. Voeg zout naar smaak toe en schud het kruim op een bord.
Veeg de pan schoon met keukenpapier. Halveer de tomaatjes. Verhit in de pan een eetlepel olijfolie. Bak de tomaatjes in vijf minuten zacht en sappig. Breek de gorgonzola in stukjes boven de pan en bak een minuut mee.
Schenk de slagroom in de pan en verwarm nog twee minuten zachtjes. Verhit intussen in een tweede koekenpan de resterende olijfolie. Bak de blaadjes van de takjes salie krokant in de hete olie, laat ze niet te donker kleuren.
Giet de pasta af. Meng de mezzi rigatoni door de gorgonzolasaus en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met het walnootkruim en de krokante salieblaadjes. Buon appetito!
Geniet van alle pastarecepten in
Pasta semplice | Janneke Philippi | foto’s: Serge Philippi | ISBN 9789048876167 | € 32,99 | Carrera Culinair | bestel Pasta semplice bij je lokale boekhandel of bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)