Naar hoofdinhoud Naar navigatie
1 september 2025

Frisromige citroenrisotto uit de Citrusbijbel

In de zonnige Citrusbijbel heeft Julia Hulleman meer dan tweehonderdvijftig recepten verzameld met verschillende citrusvruchten; van grapefruit tot mandarijn en van bergamot tot citroen.

Er is voor ieder wat wils, van crostini met citroenboter als voorafje tot citroenrisotto of citroenfocaccia met olijven, ‘nduja en venkelzaad, van tartelettes met limoenricotta en pancetta tot citroenschuitjes en een omgekeerde bloedsinaasappelcake voor bij de koffie, een picknick of een feestelijk ontbijt. Met al dat lekkers is de Citrusbijbel hét naslagwerk voor iedereen die geen genoeg krijgt van citrusvruchten!

Het geheim van een perfecte citroenrisotto

Als voorproefje delen we het recept voor citroenrisotto. Hiervoor heb je nodig (voor vier personen): 80 gram boter | 2 sjalotten, gesnipperd | 300 gram risottorijst, het liefst carnaroli | 120 milliliter droge witte wijn | sap en rasp van twee biologische citroenen, plus eventueel extra citroenplakjes voor de garnering | 100 gram geraspte Parmezaanse kaas

Voor de meeste risottorecepten begin je met het maken van een  goede bouillon, maar door alleen heet water te gebruiken, proef je de citroen intenser. De rijst neemt langzaam het vocht en de frisheid op, zonder bijsmaak van de bouillon.

Hoe maak je de citroenrisotto?

Smelt de helft van de boter op laag vuur. Voeg de gesnipperde sjalot en een snufje zout toe en fruit tien minuten. Roer regelmatig en zorg dat de sjalotjes niet bruin worden.

Breng intussen anderhalve liter water met een flinke snuf zout aan de kook in een aparte pan. Voeg de risottorijst toe aan de sjalotjes en bak op middelhoog vuur tot de rijstkorrels doorschijnend worden. Blus af met de witte wijn en laat twee tot drie minuten inkoken.

Voeg een soeplepel kokend water toe aan de risotto en roer goed door tot de rijst het water heeft opgenomen. Herhaal dit proces door steeds een soeplepel water toe te voegen en te roeren, tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Je hebt misschien niet al het water nodig.

Roer het citroensap, de citroenrasp, de Parmezaanse kaas en de resterende boter door de risotto. Proef en breng op smaak met peper en eventueel nog wat extra zout. Garneer eventueel met wat citroenplakjes.

Citroenrisotto is lekker met een stukje gegrilde witvis, kabeljauw of zeevruchten, gewokte andijvie met citroen, geschaafde spruitjessalade met citroenvinaigrette of gegrilde groene asperges.

Geniet van alle recepten in

Citrusbijbel | Julia Hulleman | ISBN 9789048876204 | € 34,99 | Carrera Culinair | bestel de Citrusbijbel bij je lokale boekhandel of bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen