Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Saffraan plukken in Piemonte

Volle rode wijnen zoals Barolo en Barbaresco, zeldzame truffels, heerlijke hazelnoten, funghi porcini en andere delicate paddenstoelen… Op culinair gebied kom je in Piemonte niets te kort!

Maar een kostbare delicatesse die in Piemonte ook steeds meer geteeld wordt, maar waar nog weinig over te lezen valt, is saffraan, een van de duurste specerijen ter wereld. Diverse kleine landbouwbedrijven kweken de saffraankrokus. Natascha was door een van hen uitgenodigd om de saffraanpluk bij te wonen.

Natascha: ‘Ik had beloofd er rond tien uur te zijn, maar even na negenen word ik gebeld door Grazia, de eigenaresse van Agriturismo La Ratatouille in Dego, met de mededeling dat de bloemetjes nog niet open zijn gegaan. Het was die nacht wat kouder geweest dan de voorgaande nachten, de ochtend was van start gegaan met wat mist, dus we zouden pas rond elf uur kunnen starten. Tja, met de natuur valt niet te sollen hè…

Ik weet niet wat ik ervan verwacht had, maar bij aankomst sta ik ervan te kijken hoe klein de twee krokusveldjes zijn. Slechts een paar meter lang, met rijen vol kleine paarse bloemetjes.

Grazia vertelde dat ze altijd op haar knieën werkt, want zoals de boeren hier zeggen: ‘De grond is laag’. Elke dag openen nieuwe bloemetjes hun kopjes. Deze moeten allemaal op de dag zelf geplukt worden. Geen dag vakantie kan er genomen worden tijdens de oogstperiode, want dat zou een rampzalig verlies betekenen.

Na het plukken, begint het echte werk eigenlijk pas. Alle bloemen worden uitgespreid op tafel en uit elk bloemetje worden de drie rode stampers gehaald. Een secuur werk dat veel aandacht en tijd vereist.

Grazia vertelt dat ze de dag ervoor tot middernacht bezig was. Ook dit mag je namelijk geen dag uitstellen indien je een kwaliteitsproduct wilt leveren.

De saffraanstampers worden minstens een uur in de oven gedroogd, op een temperatuur van 30° C, met de ovendeur op een kier. Daarna bewaar je ze het beste in een glazen bokaal. Pas na een maand zijn de saffraandraden klaar voor consumptie.

Na het zien van al deze inspanningen begrijp ik waarom saffraan zo duur is.  Bij Grazia betaal je twintig euro per gram en dat heeft ze met al het werk dat ze ervoor moet doen dubbel en dik verdiend.

In het verleden dachten verschillende Italianen ‘slim’ te zijn door de stampers van wilde krokussen te plukken, aangezien deze erg lijken op de saffraankrokus. Helaas moesten sommigen dit met hun leven bekopen, deze zijn namelijk erg giftig!

In de winkel vind je twee soorten saffraan: poeder of draadjes. Bij Grazia kun je enkel de draadjes kopen, maar die zijn dan ook veel sterker van smaak. Lees je bijvoorbeeld in een recept dat je 0,5 gram poeder nodig hebt, dan volstaat het volgens Grazia om 0,25 gram draadjes saffraan te gebruiken. Die moet je dan wel eerst een uurtje in lauw water laten weken.

Gnocchi met saffraan en spek
Na het harde werk maakte Grazia haar lievelingsrecept voor ons, dat ze ook met jullie deelt: gnocchi met saffraan en spek. Grazia maakt haar gnocchi natuurlijk zelf, maar je kunt die ook kant en klaar kopen.

Ingrediënten: gnocchi voor vier personen | 1 ui, in kleine stukjes | 3 tot 4 eetlepels extra vergine olijfolie | 100 gram spek in blokjes | 150 ml room | 0,5 gram saffraanpoeder (of de helft als je saffraandraadjes gebruikt) | zwarte peper en zout naar smaak

Breng water aan de kook voor de gnocchi. Ondertussen bak je in een grote pan de stukjes ui in extra vergine olijfolie. Wanneer deze lichtbruin geworden zijn, voeg je de spekblokjes toe en bak je deze twee tot drie minuten mee. Daarna giet je er de room bij. Wacht vier minuten en meng er als laatste de saffraan door.

Doe de gnocchi in de pan en kook ze gaar. Wanneer ze klaar zijn, meng je ze door de saus en voeg je naar smaak zout en zwarte peper toe. Roer nog een keer goed door en serveer direct. Eenvoudig, maar overheerlijk!’

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *