Home » Reizen door Italië » Piemonte » Klaar voor een reisje naar de Melkweg!
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Klaar voor een reisje naar de Melkweg!

Buongiorno!

Als jullie dit lezen, is Saskia letterlijk en figuurlijk in de wolken, op weg naar de Via Lattea, de Melkweg, in Piemonte. De Via Lattea is een van de grootste internationale skigebieden in Europa, dat onder andere bestaat uit de  plaatsen Sestriere, Cesana Torinese en Pragelato. Sestriere is de komende dagen onze uitvalsbasis, vanwaar we deze Italiaanse Melkweg gaan verkennen.

Sestriere

Dat doen we op uitnodiging van InfoPiemonte.eu, een nieuwe website over alle facetten van deze bijzondere Italiaanse regio. Precies een week geleden, op de Vakantiebeurs in Utrecht, werd onze reiskoorts flink aangewakkerd door initatiefnemers Marco Becker en Marc Breugelmans. Ze namen ons virtueel al even mee naar tal van bijzondere plekken in deze regio, waaronder het gebied rondom Turijn en Sestriere, waar we komende dagen verblijven.

Sestriere
Het wintersportgebied van de Via Lattea heeft meer dan 200 hellingen, die in hoogte variëren van 1350 meter bij Cesana tot 2800 meter op de top van de Monte Motta, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bergen. Je kunt hier skiën, schansspringen, snowboarden en bobsleeën – mede dankzij de faciliteiten die ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen van 2006 zijn aangelegd.

Cesana-Torino

Het wintersportgebied is echter al veel langer populair. Zo werden de twee torens (in rood en wit) die de skyline van Sestriere domineren al gebouwd in 1930, op initiatief van Giovanni Agnelli, de oprichter van Fiat, die de werknemers van de Fiat-fabriek in Turijn graag een plek wilde bieden voor een weekendje weg of een weekje wintersport. Hier werd gretig gebruik van gemaakt, hetgeen niet verwonderlijk is als je de vele kilometers schitterende piste ziet. Ongemerkt zoef je op je ski’s de Franse grens over, maar nog bijzonderder is een tochtje op de verlichte skipiste, waar elk jaar de grote kampioenen om de World Cup strijden

Om het winterplaatje compleet te maken kun je op een sneeuwscooter rijden of gaan ‘schneeschuwandern’ (wandeltochten waarbij je met speciale sneeuwschoenen door de sneeuw banjert). Ook kun je een tocht in een hondenslee maken, waarbij getrainde honden je door het schitterende sneeuwlandschap leiden. Natuurlijk is ook aan de kleine skiërs gedacht, met een Baby Fun Park in San Sicario en speciaal uitgeruste luchtkussens in Sauze d’Oulx.

Oulx

Pragelato
Als thuisbasis van het langlaufen en off-piste skiën is Pragelato aangesloten op het Via Lattea-skigebied dankzij de nieuwe kabelbaan Pattemouche-Anfiteatro en een piste die de wintersporters met een adembenemend uitzicht omgeeft. Pragelato was de Olympische zetel van drie grote disciplines: schansspringen, langlaufen (crosscountry) en noordse combinatie.

Pragelato

Mede door deze historie én door de bijzondere aandacht voor duurzaam toerisme maakt Pragelato deel uit van het internationale Alpine Pearls Associatie, een netwerk van 28 gemeentes die duurzame opties bieden om te genieten van een skivakantie. Als een ketting van parels zijn deze Alpine Pearls met elkaar verbonden, tot ver over de Italiaanse grenzen.

Wij blijven echter op Italiaans grondgebied en zijn klaar voor een vliegende kennismaking met de Via Lattea en een landing in de sneeuw van Piemonte. Uiteraard laten we jullie meegenieten van onze belevenissen in Turijn en in de sneeuw van Sestriere. A dopo!

Clavierefoto’s: InfoPiemonte.eu

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *