Het dorpje Merana, de woonplaats van Natascha en Nicolas, staat bekend om de overheerlijke ravioli. Volgens de dorpsgenoten zou het zelfs de lekkerste ter wereld zijn. Natascha gaat voor ons proeven en deelt haar bevindingen.
Natascha: ‘Allereerst luistert het nauw over welke ravioli we het precies hebben. Want onze culinaire specialiteit, de Meranese ravioli, zorgt voor twee kampen.
Aan de ene kant is er de ‘feestravioli’ van de Pro Loco, het gerecht dat je geserveerd krijgt tijdens de jaarlijkse raviolifeesten die telkens plaatsvinden tijdens het tweede en het derde weekend van juni én tijdens het feest van San Fermo, op 8 augustus.
Gedurende drie maanden per jaar worden deze ravioli met de hand gemaakt door een twintigtal vrijwilligers die hiervoor drie avonden per week samenkomen. Het eerste jaar dat ik hier woonde was ik soms ook van de partij, maar ik heb dat vrij snel opgegeven.
Ik hoopte een gezellige avond mee te maken vol vrolijk geklets, maar dat liep iets anders dan verwacht. Iedereen werkte geconcentreerd door om aan twintig kilo te geraken, om zo in totaal jaarlijks bijna duizend kilo ravioli te creëren. Elke raviolo is handwerk en dat zie je er ook aan, geen twee ravioli zijn gelijk. Gelukkig zijn ze wel allemaal even lekker!
Op het feest kun je kiezen tussen ravioli met ragù (gehakt/tomatensausje) of pure ravioli waarbij je dan een boterklontje krijgt dat je op de pasta kunt laten smelten. Als je een typisch Piemontese ervaring wil, kun je er ook een scheutje rode wijn bij gieten.
Deze Meranese feestjes vallen ook bij onze gasten goed in de smaak. Sommigen komen er zelfs jaarlijks voor terug. Wie voor het eerst zo’n feest meemaakt, staat versteld van de hoeveelheid mensen die komen smullen. Op de drukste avonden zijn er maar liefst achthonderd eters!
Het is dus alle hens aan dek en iedereen die kan, wordt opgetrommeld om mee te helpen. Zo kun je mij altijd vinden bij de afruimdienst, samen met mijn 85 (!)-jarige collega Aldo.
Maar dit is niet de enige ravioli die in ons dorp gemaakt wordt. We hebben namelijk ook een heus pastalaboratorium, Tradizione e SaporiDeze link opent in een nieuw tabblad. Vroeger was dit zaakje in handen van de huidige burgemeester, maar een paar jaar geleden nam Cristina de pastificio over en transformeerde het geheel tot een echt fabriekje. Alle ingrediënten worden zelf gemaakt, maar dan wel met machines, waardoor elke raviolo gelijk is.
Volgens sommige dorpsgenoten is dat echter niet het enige gevolg. Ook de textuur van het deeg, de dikte en zelfs de smaak zouden door de machinale bewerking beïnvloed worden. Uren kunnen ze erover discussiëren, want ravioli is niet zomaar pasta hier in Merana, het is een levensstijl, een filosofie waar iedereen een uitgesproken mening over heeft.
Ook deze ravioli heeft zijn fans onder onze gasten, die soms speciaal een koelbox meebrengen om de diepgevroren ravioli mee naar huis te kunnen nemen.
Al deze ravioli-gekte is zelfs overgewaaid naar België, want een van onze gasten, Kristl, is er een eigen succesvolle pasta- en raviolizaak begonnen, PastatiDeze link opent in een nieuw tabblad geheten. Uiteraard geloven de Meranesi maar al te graag dat het hun ravioli was die haar geïnspireerd heeft om Pastati te starten – en dan zijn ze ineens zeer eensgezind…
Ook denken ze ongetwijfeld het hunne van de creatieve (in)vulling ‘op zijn Vlaams’ (met ham en witlof bijvoorbeeld) die deze Belgische dame ‘durft’ te geven aan hun klassieke ravioli, maar goed, vermoedelijk overheerst toch trots. En terecht, want onze ravioli is inderdaad de lekkerste!’
Mooie bijdrage! Meestal denk je er niet aan dat ravioli op zoveel verschillende manieren gemaakt kan worden.
Graag gelezen!
Even terug in Merana door jouw verhaal. Ook wij stonden verbaasd over het grote aantal deelnemers aan het ravioli feest maar het was fantastisch en héél gezellig
Echt een aanrader :-)))