Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

‘Life is too short not to be Italian’

Van de zomer wijdde ik al een blog aan de documentaire Italy: love it or leave it, die te zien was tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen. Morgen gaat dit docudrama in première in de Nederlandse filmhuizen en kunnen we allemaal gaan genieten van de symbolische verhalen en anekdotes van en over ‘de echte Italiaan’.

De grote vraag waar Luca en Gustav, de twee hoofdrolspelers, mee worstelen is: blijven we in Italië of moeten we elders op zoek naar een betere toekomst? Ze zien veel van hun vrienden vertrekken naar welvarendere steden als Berlijn en Londen. Stuk voor stuk zijn dit creatieve jongeren die geen toekomst meer zien in Italië, een land dat steeds verder weg lijkt te zakken.

Zelf twijfelen ze nog of ze weg willen gaan. Gustav pakt liever vandaag dan morgen zijn koffers, maar Luca wil hem overhalen om in Italië te blijven. Ze besluiten zes maanden lang in een Fiat 500, het Italië symbool bij uitstek, door hun eigen land te reizen, om de liefde voor Italië weer nieuw leven in te blazen. Is dat aan het eind van de rit niet gelukt, dan trekken ze de grens over.

de Fiat 500 en de moka – Italiaanse symbolen bij uitstek

Gustav en Luca reizen het hele land door, op zoek naar al die prachtige plekken die vooral buitenlanders steeds weer weten te betoveren. Ze ontdekken een sterk verdeeld land, dat veel tegenstellingen kent, maar ook een land waar veel mensen hoopvol en positief zijn over de op handen zijnde veranderingen. Zoals Luca het zo mooi op een T-shirt geformuleerd zag: ‘Life is too short not to be Italian’.

Wat de reis Gustav en Luca uiteindelijk doet beslissen, zal ik niet verklappen, dat moeten jullie vanaf morgen echt zelf gaan zien in een van de filmtheaters. Humor en heimwee gegarandeerd!

Italy: love it or leave it is onder andere te zien in filmtheaters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Maastricht, Hilversum, Zwolle, Apeldoorn en Deventer.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Dit is een film ik zeker wil zien! Zo heerlijk dat er nog steeds zulke films gemaakt worden, zowel door de Fransen als door de Spanjaarden en Italianen!
    Zegt het voort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *