Home » Nieuws uit Italië » Fare bella figura
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fare bella figura

De uitdrukking fare bella figura klinkt de meeste Italiëliefhebbers niet vreemd in de oren. Het is immers een kunst waar de Italianen meer dan bedreven in zijn. Voor hen betekent het dan ook veel meer dan een goed figuur slaan. Het is eigenlijk een mooie uitdrukking voor ‘goed voor de dag komen’, in alle opzichten. Daarmee gaat het verder dan alleen je kleding; je hele uitstraling werkt mee aan la bella figura.

Tijdens mijn boekpresentatie van afgelopen donderdag, waarvan ik gisteren uitgebreid verslag deed, moest ik natuurlijk ook voldoen aan het fenomeen van fare bella figura. Nu is fare bella figura meestal niet de beste eigenschap van schrijvers. Niet dat ik op afgetrapte gympen door Rome of Florence wandel, maar toch ook niet hooggehakt en met perfect gestifte lippen.

Gelukkig kwam ik tijdens een van mijn wandelingen in Rome, ondanks het gebrek aan hoge hakken, een stijlvol duo tegen dat bepakt en bezakt een schuilplaats zocht voor de plots losgebarsten hoosbui. Ook mijn reisgenootje en ik probeerden de grootste druppels te ontwijken. Zo belandden we samen met de twee shopping ladies in een gezellige wijnbar, waar we meteen maar besloten samen te lunchen.

Juliette en Renée in Rome

Tijdens deze onverwachte ontmoeting ontdekten mijn reisgenootje en ik al snel dat Juliette en Renée, zoals deze stijlvolle dames bleken te heten, alles maar dan ook alles weten van kledingstijlen, kleurgebruik, trends en maatkleding. Onder de naam Su Misura (Italiaans voor ‘op maat’) geven ze, samen met nog drie andere coaches, on- en offline stijladvies. Ze leren je hoe je kunt zijn en uitstralen wie je bent. Mijn reisgenootje en ik hingen aan hun lippen, en het even schuilen voor de regen werd een verrassend inspirerende middag.

Toen we buiten kwamen, waren de straten alweer helemaal opgedroogd en gingen de winkels weer open. De ogen van Juliette en Renée schitterden bij het zien van al dat moois. Alsof er nog niet genoeg tassen aan hun armen bungelden… Hun enthousiasme werkte zo aanstekelijk, dat we beloofden snel een keer mee op pad te gaan. Als er een goede reden was om ons eens helemaal in het nieuw te steken.

Jullie raden het al, mijn boekpresentatie was een meer dan goede reden voor een bijzondere aanvulling van mijn garderobe. Na een uitgebreide analyse van mijn persoon (aan de hand van kenmerken als de kleur van huid, haar, ogen etc.), werden we mee op sleeptouw genomen. Wie denkt dat er nu een ellenlange winkelsessie volgde, die heeft het mis!

Het is ongelooflijk maar waar: de geoefende ogen van Juliette en Renée toverden de schrijfster in mij, in een simpel zwart jurkje en laarzen, bij de eerste de beste winkel die we bezochten om tot een ware ster, in een roze jurkje, een goudkleurig vestje en bijpassende pumps. Terwijl ik nog een beetje beduusd naar mijn spiegelbeeld keek, speldde Renée de laatste zoompjes vast, om aan te geven waar een en ander nog ietsiepietsie aangepast moest worden.

het resultaat van onze shopsessie

Binnen de kortste keren zaten we met z’n vieren aan de pasta en wijn om de succesvolle missie te vieren. Het enige wat nog op mijn wensenlijstje stond, was een nieuwe coupe. Ook daarmee wisten Juliette en Renée wel raad. Als ik toch in Amsterdam was voor het voorbereiden van de boekpresentatie, dan moest ik echt even langs bij hun Su Misura-collega Jeanine. Als imagokapper zou zij als geen ander weten wat het best bij mij – en bij mijn nieuwe outfit – zou passen.

Het resultaat van beide sessies hebben jullie tijdens mijn boekpresentatie of gisteren in het verslag daarvan kunnen zien. Het grote voordeel van vooral de krullen is dat ik als auteur nog lekker onherkenbaar over straat kan – in het boek ben ik namelijk alleen maar met steil haar te zien 😉

Maar het allerfijnst is het toch wel dat fare bella figura meer is dan een nieuw jurkje aantrekken. Ik voelde me dankzij Juliette, Renée en Jeanine tijdens mijn boekpresentatie echt even Italiaans, van top tot teen Italiaans. Grazie ragazze!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Juliette Kouters

    #bloost Heel graag gedaan!
    Het is heerlijk werk om mensen te ondersteunen in hun authentieke uitstraling en dat was bij jou Sas, met je sprankelende persoonlijkheid, een feestje om te doen!
    Regel jij maar weer een gelegenheid (boekpresentatie, Italië-evenement) en dan laten wij dat weer vooraf gaan door een gezellige personal shopsessie! 😉
    Un bacio, Jx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *