Download gratis de Ciao tutti app!

Soffritto – Italiaanse smaakmaker in Sittard

Soffritto is onmisbaar in de Italiaanse keuken. De zeer fijngesneden mix van ui, wortel en selderij die op laag vuur wordt gebakken, geeft smaak aan veel Italiaanse gerechten.

In Sittard zorgt Soffritto echter voor een veel uitgebreidere smaakbeleving, van cornetti en cannoli voor bij je cappuccino tot pizza al taglio, pasta al forno en tiramisù. Saskia genoot er van een zonnige lunch en nam meteen een tas vol lekkers mee naar huis om nóg meer te proeven.

Een dubbele Italiaanse droom
Frank en Sanne Braam, de eigenaren van Soffritto, stonden bijna op het punt om naar Italië te verhuizen, waar ze een agriturismo zouden overnemen. Helaas voor hen gooide corona roet in het eten. De grenzen gingen dicht, de overname ging niet door.

Maar de droom doofde niet uit. Sterker nog, het Italiaanse vuurtje werd flink aangewakkerd. De liefde voor Italië zit bij Frank en Sanne te diep om opzij te zetten. Als zij dan niet naar Italië konden, dan haalden ze Italië wel naar Sittard.

Italiaans Luilekkerland
Ze toverden een pand aan de Paardestraat, net achter de Markt van Sittard, om tot een Italiaans Luilekkerland. Saskia: ‘Na het sluiten van mijn favoriete Italiaanse koffiebar in Maastricht zijn er eindelijk weer échte cornetti in de buurt.

Net als bij veel kleine koffiebarretjes in Italië lachen ze je toe vanaf de toonbank, in zoet gezelschap van knapperige cannoli. Bestel er een cappuccino of caffè bij, luister naar de Italiaanse muziek die op de achtergrond speelt en je bent echt even in Italië.

Je vindt bij Soffritto heerlijk herkenbare Italiaanse merken op de planken: Aperol, Fonzies (!), Ichnusa, illy, Moretti, Mulino Bianco, Mutti… In de vitrine allerlei kazen, vleeswaren en versbereide gerechten om mee naar huis te nemen. Ik reserveer voor vanavond alvast een schaal antipasti, cannelloni met ricotta en spinazie en tiramisù met kersen.

Ook een paar stukken pizza al taglio mogen mee naar huis. De stukken Romeinse plaatpizza gaan rap over de toonbank. Als ik alvast een stukje proef, begrijp ik meteen waarom: de bodem is lekker luchtig, het beleg smaakvol en verrassend anders dan bij de meeste pizzeria’s.

Zo is er pizza met aardappel, burrata en truffel, pizza met gekarameliseerde rode ui uit Tropea en pizza met salsiccia en friarielli, die ik tijdens mijn verblijf in Napels minimaal één keer per week bestelde.

Terwijl Sanne mijn bestelling inpakt, vertelt ze dat ze de pizza elke dag vers maken. ’s Ochtends vroeg schuift ze samen met Frank de bakplaten in de oven, zodat je ook voor de lunch of als tussendoortje een lekker stuk pizza kunt halen.

Sanne en Frank konden vanwege corona geen pizzacursus in Italië volgen, maar gelukkig was een collega-pizzabakker in Den Haag zo aardig om hen de fijne kneepjes van het kneden en bakken bij te brengen.

Als de keuze voor het lekkers voor die avond is gemaakt, loop ik langs het zitgedeelte achter in de zaak, met kleurrijke posters aan de muur, naar het terras in de tuin.

Een lunch als in het zonnige zuiden
Mijn tafeltje biedt uitzicht op wapperende was, net als het balkon van mijn appartementje in Napels toen ik daar aan Mijn Napels werkte. Er klinkt alleen geen Napolitaans maar Limburgs om me heen.

Al snel zet Sanne de tafel vol met allerlei lekkers: taralli, ansjovisjes en sardientjes met nog warm brood en burrata met in vijgenextract gemarineerde druiven die vervolgens zijn gebakken in de oven. Zo simpel, maar zo smaakvol!

Dat geldt ook voor het verrassende varkentje dat Sanne op tafel zet. Boven het flakkerende vlammetje een schaaltje met ‘nduja: pittige worst uit Calabrië die je smaakpapillen streelt alsof een Calabrees engeltje met pit even komt overgevlogen.

Heerlijk! Ik doe wel eens wat ‘nduja door de tomatensaus, voor wat extra pit, of op een pizza, maar at het al lang niet meer zo, met wat brood. Aanrader!

Je kunt het varkentje overigens ook, net als een stukje ‘nduja, kopen voor thuis. Al raad ik je aan om een keer lekker op het terras van Soffritto neer te strijken en je te laten verwennen, of je nu komt voor koffie met iets lekkers, een lunch of een aperitivo.

In de prachtig gewelfde kelder kun je op vrijdagavond ook aanschuiven voor een van de speciale A tavola-diners die Sanne en Frank organiseren.

Lekker Italiaans genieten bij Soffritto (Paardestraat 9A, Sittard) kan elke dag behalve maandag. De openingstijden vind je via deze link. Via de Instagram-pagina van Soffritto blijf je op de hoogte.’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *