Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Dordrecht met de Venetiaanse watertaxi van Si Barone

Aan de driesprong van de rivieren de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas ligt een van de oudste steden van Nederland: Dordrecht – of zoals de Dordtenaren zelf zeggen: Dordt.

Het historisch centrum met de oude havens, vele bruggetjes en historische panden direct aan het water ademen al eeuwenlang de sfeer van Venetië, maar sinds begin augustus waan je je echt even in Venetiaanse sferen in Dordrecht, met dank aan de originele Venetiaanse watertaxi van Si Barone. Ga je mee aan boord om Dordrecht te bewonderen vanaf het water?

Erwin ontmoet Sirio Barone, de eigenaar van Si Barone, aan de Wijnbrug, midden in het historische hart van Dordrecht. Hier ligt Sirio’s grote trots aangemeerd: de Elena, vernoemd naar zijn Venetiaanse oma.

Erwin: ‘Sirio helpt mij aan boord van de Venetiaanse watertaxi, die is gebouwd in 1997, door Serenella in Venetië. Deze boot is niet zomaar een boot, maar Sirio’s grote droom die werkelijkheid is geworden.

Het avontuur van Sirio start in 2007, als het idee begint te spelen om zelf kleinschalig rondvaarten te gaan aanbieden in en om Dordrecht. Hij start met de aankoop van de kleine boot Nereide, maar al snel komt er een grotere en snellere boot, de Fraternita.

Met de blik op de toekomst wil Sirio ook graag de mogelijkheid hebben om luxere rondvaarten te gaan aanbieden met bijvoorbeeld een diner aan boord. Zo laat hij zijn oog vallen op een derde klassieke houten boot, de Talamod.

Als ik aan Sirio vraag waar de passie voor varen en de wens voor de Venetiaanse klassieker vandaan komt, is het antwoord verrassend simpel. Sirio is geboren in Dordrecht, maar heeft vijftig procent Venetiaans bloed door zijn lichaam stromen, met een Venetiaanse vader.

De mooie verhalen van zijn vader over de drijvende stad hebben gezorgd voor een grote passie voor water én varen. Een ander groot voordeel van de Venetiaanse watertaxi is dat de gasten ook droog en indien nodig zelfs warm binnen kunnen zitten. Hierdoor kan Sirio ook in de wintermaanden rondvaarten aanbieden.

De zoektocht naar de watertaxi is er echter een van een lange adem geweest. Het valt niet mee om een originele watertaxi van de hand van Serenella te vinden. Buiten Venetië varen er al niet heel veel rond en buiten Italië is het aanbod helemaal mager. Na een lange zoektocht is het Sirio dit jaar echter gelukt.

De boot, die te koop stond in Loosdrecht, voldeed aan de eisen van Sirio, al waren de kleur en de inrichting nog wel een punt van aandacht. De boot was namelijk wit en paste qua uitstraling niet bij de overige drie boten. Na een grondige opknapbeurt van de binnenzijde is de Elena vervolgens aan de buitenkant volledig gewrapt in een mahoniehout look en zo volledig in stijl met de rest van de vloot.

Dat Dordrecht behoorlijk wat overeenkomsten heeft met Venetië wordt direct duidelijk als de trossen los zijn en we via de Wijnhaven richting de rivier varen. De huizen staan op veel plaatsen net als in Venetië direct aan het water en als we de Nieuwbrug passeren, is het plaatje helemaal compleet.

Voor we het open water van het Drierivierenpunt op varen, moeten we nog onder de Boombrug door – dat lukt met de hoge waterstand nog nét. Ook hier is weer een overeenkomst met Venetië te vinden. Net als in de Venetiaanse lagune heeft Dordrecht namelijk te maken met getijden. Bij hoog water is het soms niet mogelijk om onder alle bruggetjes door te varen.

Eenmaal op open water is het de hoogste tijd om de tweehonderd paardenkrachten los te laten van de Elena. Andiamo! De watertaxi’s van Serenella zijn net als de wereldberoemde boten van Riva geroemd om de stabiele ligging in het water en de mogelijkheid om op hoge snelheid scherpe bochten te maken.

Als we de rivier oversteken richting Papendrecht en Zwijndrecht tippen we de vijfenzestig kilometer per uur aan. Door deze hoge snelheid is de Elena ook prima te gebruiken waar hij eigenlijk voor is gebouwd, namelijk een taxiservice.

Vanuit Dordrecht brengt Sirio je desgewenst in een mum van tijd naar bijvoorbeeld Rotterdam of Gorinchem, maar ook de monumenten Slot Loevestein en Kinderdijk behoren tot de mogelijkheden.

Een van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan het historisch centrum van Dordrecht is zonder meer de Wolwevershaven, die in 1609 werd uitgegraven. Net als Venetië heeft Dordrecht een rijk handelsverleden, waarvoor de vele pakhuizen aan deze haven symbool staan.

Het pakhuis Stokholm is hier een prachtig voorbeeld van. Het pakhuis is gebouwd in 1730 en dankt zijn naam aan de opdrachtgever voor de bouw, de in Stockholm geboren Anthony de Bruijn. Het pakhuis heeft een aantal eeuwen dienst gedaan voor de opslag van graan.

Een ander opvallend monument in de Wolwevershaven is het Schroevendok. Met deze constructie konden schepen deels uit het water worden opgelicht om vanaf een drijvend vlot onderhoud te plegen aan scheepsroeren en schroeven.

Bij een lagere waterstand is het mogelijk om vanuit de Wolwevershaven onder de Roobrug door te varen naar de Nieuwe Haven. Omdat het water nu behoorlijk hoog staat, is het passeren van de brug niet mogelijk en varen we terug de rivier op om de Nieuwe Haven vanaf de Oude Maas binnen te varen.

Op de rivier spreekt Sirio, die zichtbaar geniet van elke minuut op de Elena, de paardenkrachten weer aan en voor we het weten zijn we aan de andere kant van de Nieuwe Haven. De haven, die wordt gedomineerd door de Lange IJzeren Brug, geeft een prachtig uitzicht op de trots van Dordrecht, de Grote Kerk.

Vanuit de Nieuwe Haven is het maar een klein stukje varen naar de Voorstraathaven. We passeren de Leuvebrug en varen de Voorstraathaven in. Hier staan rechts de huizen weer direct aan het water, net als in Venetië. Links ligt de pittoreske Pottenkade, met wederom een mooie blik op de Grote Kerk.

Voor ons zien we de Pelserbrug verschijnen en als je niet beter weet waan je je volledig in de drijvende stad in Noord-Italië. Net voordat we de Lombardbrug passeren, zien we links een staaltje prachtige street art: de Grachtwacht van kunstenaars Frans Kromeich en Rob van Kooten. Op het schilderij staan vijf beroemde Dordtenaren. De gebroeders De Witt, Ferdinand Bol, Albert Cuyp en Ary Scheffer.

Door de hoge waterstand is het niet mogelijk om de Voorstraathaven verder uit te varen richting de Wijnhaven. We passen niet meer onder het Stadhuis door…

We keren om en varen via de Oude Maas terug naar de Wijnbrug, waar we worden opgewacht door Peter van Wijnbar Rood, wit & rosé aan de Voorstraat. Peter heeft uit zijn uitgebreide, voornamelijk Italiaanse wijnassortiment een fijne fles prosecco van het wijnhuis Le Pianure meegenomen, zodat we kunnen proosten op de elegante Elena en Si Barone.’

foto: Erik Brand van Si Barone

Praktische informatie
De boten van Si Barone zijn breed inzetbaar voor zowel een rondvaart als een (water)taxiritje. Op de website van Si Barone zijn de diverse mogelijkheden met de bijbehorende tarieven te vinden.

Buiten de regulieren rondvaarten door Dordrecht en het natuurpark De Biesbosch is het ook mogelijk om gepersonaliseerde boottochten te maken. Wil je genieten van een romige cappuccino, een goed glas wijn of een romantisch diner aan boord? Dat is geen enkel probleem, Si Barone werkt samen met uitstekende lokale horecaondernemers die hun producten aan boord leveren.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *