Home » Italië dichtbij » Kleurrijke Italiaanse liefde & bloemen – Amsterdam Light Festival
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kleurrijke Italiaanse liefde & bloemen – Amsterdam Light Festival

De Italiaanse straten en pleinen baden in december in sfeervol licht, maar ook Amsterdam straalt deze winter weer. Tijdens het Amsterdam Light Festival kun je je onderdompelen in kleurrijke lichtkunstwerken die de donkerste dagen van het jaar opfleuren.

amsterdam-light-festival-2016-2017

Natuur, techniek en wetenschap
De vijfde editie van het Amsterdam Light Festival is een feestelijke en uitbundige openluchttentoonstelling van verrassende lichtkunst van gerenommeerde ontwerpers. Het thema is dit jaar Biomimicry; je ziet hoe de natuur ons inspireert oplossingen te vinden voor belangrijke vraagstukken.

Je kunt van de lichtkunstwerken op het snijvlak van natuur, techniek en wetenschap genieten tijdens de Water Colors vaarroute of de Illuminade wandelroute. Mariska laat je in deze blog alvast meegenieten van twee kunstwerken van Italiaanse makers en tipt een paar kunstwerken in, boven en langs de grachten en in de Weesper- en Plantagebuurt die je niet mag missen.

impressie-amsterdam-light-festival-together-luigi-console-valentina-novembre-01

Liefde is gevaarlijk
Danger Zone. Love is contagious. Pericolo. L’amore e contagioso. Zona peligrosa. El amor es contagiosa. Zone dangereuse. L’amour est contagieux. Gefahrenzone. Die Liebe is ansteckend. Honderdzeventig woorden in verschillende kleuren vormen samen de Italiaanse inzending Together. Luigi Console en Valentina Novembre maken hiermee een statement over liefde in de eenentwintigste eeuw. Ze waarschuwen ons voor de liefde: in de liefde verlies je gemakkelijk de controle en je verstand, waarbij je het bekende vaak verruilt voor het onbekende. Wat betekent liefde nog in dit tijdperk van losse verbanden en sterke individualiteit?

De Italiaanse kunstenaars hebben met Together een pakkend, dubbelzinnig statement over de liefde anno nu gemaakt. Met de verschillende talen hopen ze het internationale publiek in Amsterdam te raken en te inspireren om na te denken over de liefde. Dat maakt deze lichtinstallatie tot een bitterzoete woordenzee om je in te verliezen.

Luigi Console en Valentina Novembre komen beiden uit het zuiden van Italië. Console werkt met verschillende soorten media, van zeefdruk tot creatief coderen en digitale media. Novembre ontwikkelt activiteiten die digitale media combineren met gemeenschapsactiviteiten en innovatie.

impressie-amsterdam-light-festival-flower-strip-aether-hemera

Kleurige bloemenstroken op de Herengracht
Een veld van bloemen siert deze winter de Herengracht, ter hoogte van het Ambassade Hotel. Elk voorjaar veranderen de Nederlandse landschappen van kleur en rijken de gekleurde bollenvelden tot zover je oog reikt. Bezoekers van over de hele wereld komen naar Nederland om van dit indrukwekkende tafereel te genieten. Door het Italiaanse duo Aether & Hemera wordt het voorjaar een paar maanden naar voor gehaald. Hoe doe je dat? Door in plaats van echte planten bloemen te ontwerpen die licht geven.

‘Het werk onderzoekt licht en zijn creatieve en artistieke mogelijkheden om voor nieuwe ideeën, emoties en verrassingen te zorgen; het zorgt voor een gevoel van vreugde bij iedereen: van kinderen tot volwassenen,’ aldus het creatieve duo, dat bestaat uit Gloria Ronchi en Claudio Bengi. Zij zijn niet alleen elkaars creatieve sparpartner, maar ook elkaars geliefden.

Hun creatieve projecten zijn kruisingen tussen installaties, lichtkunst en interactiedesign. Gloria Ronchi heeft een achtergrond in de wetenschap en de beeldende kunst terwijl Claudio Bengi media en architectuur combineert. Samen proberen ze herinneringen te provoceren, esthetische interacties te onderzoeken en verbintenissen te creëren tussen de toeschouwers van hun werken.

impressie-amsterdam-light-festival-15000-and-more-anna-musch-cleo-de-brabander-eliza-mante1 impressie-amsterdam-light-festival-a-window-in-time-motion-paintings1 impressie-amsterdam-light-festival-wolferts-dog-tatiana-titova-2

Toparchitecten aan het werk
Naast deze Italiaanse lichtkunstwerken zijn er tijdens het Amsterdam Light Festival ook werken van bekende internationale architectenbureaus te zien. Onder meer Benthem Crouwel Architects, UNStudio, DP Architects, Verhuisbedrijf Amsterdam en Choi + Shine Architects ontwierpen lichtkunstwerken die Amsterdam deze winter nog mooier maken dan dat ze normaal gesproken al is.

Lightwaves bijvoorbeeld is een cocreatie van Benthem Crouwel Architects en de Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel. Dit kunstwerk, dat en deel uitmaakt van de Water Colors vaarroute, is gebaseerd op zeevonken, kleine organismen die licht geven als ze bewegen in het water. ’s Zomers zorgen ze voor een sprookjesachtige gloed aan de kust. Lightwaves probeert het gedrag van de zeevonken na te bootsen. Het kunstwerk fonkelt en schittert als het waait en zorgt voor een fascinerend lichteffect. Duizenden led-lichtjes vangen de onzichtbare wind en je verliest je daardoor bijna in een magische golf.

impressie-amsterdam-light-festival-lightwaves-benthem-crouwel-architects-jolan-van-der-wiel-2 impressie-amsterdam-light-festival-lightwaves-benthem-crouwel-architects-jolan-van-der-wiel

Eye_Beacon van UNStudio is niet alleen te bewonderen tijdens de Water Colors vaarroute, maar is ook het startpunt van de Illuminade wandelroute, op de Blauwbrug. Diep in de zee creëren organismen in de duisternis van hun omgeving zelf licht om met andere wezens te communiceren. Eye_Beacon imiteert dit gedrag en communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren.

impressie-amsterdam-light-festival-eye_beacon-unstudio-kiosk-1

Ook het lichtproject van het toonaangevende DP Architects straalt. Speciaal voor het Amsterdam Light Festival ontwikkelde dit architectenbureau Rhizome House, gebaseerd op een wortelstok (een rizoom). Als bezoeker zoek je je weg tussen de krioelende wortels. Als je binnenkomt, reageert het licht, dat verandert van koel blauw naar fel roze, en begeef je je in een sprookjesachtige werkelijkheid.

impressie-amsterdam-light-festival-rhizome-house-dp-architects3 impressie-amsterdam-light-festival-rhizome-house-dp-architects4

Misschien wel het mooiste kunstwerk van het vijfde Amsterdam Light Festival werd ontworpen door Choi + Shine Architects. Dit duo geeft een eigentijdse draai aan traditioneel Noord-Hollands kantwerk. The Lace is een enorme kanten muts, die bestaat uit een weefsel van gloeiende draden van licht.

Het magisch zwevende driedimensionale werk van tien meter breed staat voor de culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant verbindt de inwoners van Amsterdam en staat ook voor de kronkelende straten, stegen en grachten. The Lace bewonder je boven Herengracht. Er moest een nieuwe constructie bedacht worden voor dit kunstig gevlochten ‘kantwerkje’. Het kunstwerk weegt namelijk maar liefst 650 kilo en kon daardoor niet aan de bomen worden bevestigd.’

impressie-amsterdam-light-festival-the-lace-choi-shine-architects1 impressie-amsterdam-light-festival-the-lace-choi-shine-architects2

Praktische informatie
De vijfde editie van het Amsterdam Light Festival vindt plaats van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017. Mariska vaart namens Artifex mee tijdens de rondvaarten op de grachten en vertelt je graag meer over de spannende lichtinstallaties en de bijzondere verhalen die met de kunstwerken verbonden zijn.

Liever te voet? De Illuminade wandelingen vinden plaats van 15 december 2016 tot en met 8 januari 2017.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ziet er mooi uit zeg!

    Gr.
    Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *