Home » Italië dichtbij » In een gondel door de grachten van Utrecht
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

In een gondel door de grachten van Utrecht

Na ons bezoek aan DomUnder, onder het Utrechtse Domplein, liepen we nog even over de Oudegracht. We waren nog helemaal vol van de Romeinse geschiedenis die voor onze ogen tot leven was gekomen en moesten dan ook twee keer met onze ogen knipperen toen we een heuse Venetiaanse gondel door de gracht zagen varen.

Maar het was geen luchtspiegeling: er dobberde inderdaad een gondel in de gracht. Daar wilden we natuurlijk het fijne van weten, dus we volgden de gondelier, die vlak bij de Gaardbrug aanlegde.

Gondelier-Utrecht (1) Gondelier-Utrecht (3) Gondelier-Utrecht (5)

Arjen Heida, zoals de gondelier heet, is honderd procent Nederlands, maar zijn gondel is in Venetië gemaakt en dus net zo Venetiaans als de gondola’s die in het Canal Grande dobberen. De gondel is, net als haar Venetiaanse soortgenoten, elf meter lang en helemaal gemaakt van hout. Ook de forcola (het deel van de gondel waar de roeispaan in rust) is van hout, net als de roeispaan zelf, die gemaakt is door Saverio Pastor.

Arjen vertelt: ‘Het roeien op zijn Venetiaanse is zeer efficiënt. Uit studies is gebleken dat, wanneer er drie mensen aan boord van de gondel zijn, de inspanning vergelijkbaar is met normaal wandelen. De basistechniek bestaat in twee verschillende slagen: de voorwaartse slag (premèr) en de terugslag (stalìr).

Gondelier-Utrecht (17)

Bij de voorwaartse slag houdt de gondelier de roeispaan met de V-kant naar boven en brengt de roeispaan daarna licht verticaal van voor naar achter door het water. Wanneer de roeispaan het einde van de voorwaartse slag heeft bereikt, volgt de terugslag, die uiteindelijk de roeispaan weer in de startpositie brengt.’

De gondel draagt het stadswapen van Utrecht, maar verder ademt ze alleen maar romantisch Venetië – met aan boord onder meer maskers, rozen en een wijnkoeler zodat je onderweg kunt genieten van een fles prosecco.

Gondelier-Utrecht (6) Gondelier-Utrecht (7) Gondelier-Utrecht (9)

Op Arjens vraag of we een klein stukje willen varen, zeggen we natuurlijk geen nee. Terwijl de zon zich van haar zomerse kant laat zien, maken we een korte gondelvaart door de Utrechtse grachten . Arjen koerst af op Het Wed, een stukje van de Oudegracht dat ook wel ‘Klein-Venetië’ wordt genoemd. Net als in Venetië vaar je langs pakhuizen, onder bruggetjes en langs terrasjes, waarbij we steeds vrolijk – en ietwat verbaasd – worden toegezwaaid.

Gondelier-Utrecht (4) Gondelier-Utrecht (8) Gondelier-Utrecht (14)

Arjen duwt de gondel onverstoorbaar voort, gelukkig zonder de O Sole Mio’s waar zijn Venetiaanse collega’s bekend om staan, maar mét unieke verhalen over wat we onderweg allemaal zien.

Zo hebben alle lantaarnpalen aan de gracht een unieke steen. De stenen zijn een soort plaatsaanduidingen; er is bijvoorbeeld een steen die aangeeft waar vroeger de vismarkt was. Handig voor iedereen die zich per boot door de stad verplaatst.

Gondelier-Utrecht (11) Gondelier-Utrecht (12) Gondelier-Utrecht (13) Gondelier-Utrecht (13a) Gondelier-Utrecht (15)

Langs de typische werfkelders en met de Domtoren langszij varen we weer terug, van Klein-Venetië naar hartje Utrecht. Che viaggio straordinario!

Gondelier-Utrecht (2)

Wil je ook in een Venetiaanse gondel door de Utrechtse grachten varen? Je vindt De Gondelier van Utrecht aan de Oudegracht, beneden aan de werf ter hoogte van nummer 177, vlak bij de Gaardbrug. Op DeGondeliervanUtrecht.nl vind je meer informatie over tarieven, tijden en speciale arrangementen. Voor speciale verzoeken kun je ook contact opnemen via 06-14959505 of via e-mail.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *