Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Hoera! We vieren negen jaar Ciao tutti in Italiaans Maastricht!

Het is feest! Afgelopen weekend vierde Ciao tutti alweer haar negende verjaardag! Saskia: ‘Ik had nooit durven dromen dat wat begon met een cappuccino en een notitieboekje in Rome, op een dag zou uitgroeien tot een blog die wekelijks meer lezers trekt dan in het Colosseum passen….

Zaterdag vierde ik negen jaar reizen, duizenden blogs, ontelbaar veel foto’s, kilo’s pasta & pizza, bijzondere ontmoetingen, onvergetelijke ervaringen, liters koffie, wijn & Spritz met het Ciao tutti-team in Maastricht.

Daar doe ik hieronder verslag van, met ook voor jullie de Italiaanse (foto)speurtocht die ik had uitgestippeld. Maar eerst wil ik jullie bedanken, lezers, fans & Italiëliefhebbers die regelmatig een kijkje komen nemen op Ciao tutti en meegenieten van la bella Italia. Grazie mille!

La Dolce Vita – Italiaanse koffiebar in Maastricht
Waar kan een Italiaanse verjaardag beter beginnen dan in een échte Italiaanse koffiebar. We verzamelen bij La Dolce Vita (inmiddels helaas gesloten, juli 2020) aan de Kesselskade, waar Rosario en Guido moeiteloos de ene na de andere cappuccino, caffè of macchiato op de toonbank toveren.

Guido & Rosario van La Dolce Vita Annerike
Lianne & SaskiaCarola & dochter RenéeElke & MarloesErwinIngeManon & Aimée

Van daaruit vertrekken vier teams met kleine tussenpozen voor een fotospeurtocht door mijn nieuwe thuisstad. Na ruim vier maanden struinen en proeven heeft de stad steeds minder geheimen meer voor me, maar als bezoeker kun je vast wat hulp gebruiken bij het verkennen van Italiaans Mestreech…

Op veler verzoek deel ik die speurtocht vandaag ook hier. Aan de hand van onderstaande vragen en foto-opdrachten ontdek je een aantal mooie Italiaanse plekken in de stad.

Vraag 1
Waar vind je de Maastrichtse variant van de Italiaanse Bacio?
Tip 1 – je vindt hem in het donker
Tip 2 – neem een doosje Baci mee voor thuis 😉

Opdracht 1
Maak een groepsfoto (of selfie) met de Mestreechter Geis, een van de symbolen van de Maastrichter Commedia dell’Arte.

v.l.n.r. Inge, Marloes, Elke, Carola, Tim & Renéev.l.n.r. Erwin, Nadine, Aimée, Nicole & Peter

Vraag 2
Leonardo da Vinci ontwierp een groots bronzen paard, waarvan je een reconstructie kunt bewonderen in Milaan. Op het meest Romeinse pleintje van Maastricht vind je ook een beeld van een paard. Welke kunstenaar maakte dit paard?

Vraag 3
Maastricht heeft haar eigen Bernini: een olifantje met een zuil, te vinden in de Stokstraat. Op welk nummer?

Opdracht 2
Maak een originele foto naast het beeldje van Pieke met zijn hond Maoke.

Marloes, Peter-Paul & Erwin bij Pieke en Maoke

Vraag 4
Vertaal (of omschrijf) deze Maastrichtse woorden in het Italiaans (zoek er gerust een gezellig cafeetje voor op): batse | batsegeziech | batteraof | beie | bougies | doors | gezèt | gruuts | kemissies | klasjenere | kuusjke | lótsj | patsj | poen | poor | riestevlaoj | rijstartel | sjattepoemelke | sjevraoje | sjogkel | sjotelsplak | teske | tuutsje | zeibaor | zwegelestekskes

Vraag 5
Zes jaar geleden alweer trad ik, net als Dan Brown, in de voetsporen van Dante. Dat kan ook in Maastricht, bijvoorbeeld bij de Helpoort. Maar waar vind je het vagevuur en de hemel (en nee, ik bedoel niet de engelen die in de stad zijn neergedaald)?

Vraag 6
De engel op de foto hierboven is te bewonderen in de Onze Lieve Vrouwekerk, waar ik – net als vroeger met mijn opa – vaak een kaarsje brand, aan de voet van de altijd prachtig geklede Sterre der Zee. Vlak bij de kerk vind je een prachtig Maria-altaar, net als in de straten van Rome, Napels en Florence. Welke twee jaartallen staan links en rechts van het hoofd van Maria?

Vraag 7
Loop dan via het plein van de liefde naar het plein dat je op de volgende foto ziet. Hier heb ik een paar muziekvragen voor je.

A Welke Maastrichts-Italiaanse zanger zong over Vespa’s en maakte een heel eigen, Maastrichter versie van Bella Ciao?

B Welke musicus vult dit plein zo’n tien keer per jaar met walsend publiek van over de hele wereld?

C Met wie walste Fietsefreem?

D Welke Maastrichtse zanger maakte de nummers Azzurro en Het Spaghetti Lied?

E Uit welk lied komt deze zin: ‘t oug geriech op ’t stareleech’? En wat betekent het?

F Vul aan:
Mestreech is neet breid mer Mestreech dat is …
Mestreech is de stad vaan de gezèlle van de …
Dit is het clublied van de zingende …

G Wat is de naam van het Vastelaovendsleedsje van dit jaar (2019)?

 

Venetiaans feestje aan het Vrijthof
Na deze muzikale finale was Il Bacaro het eindpunt van de speurtocht. Hier schoven we aan voor een heerlijke antipasti-lunch. Er was burrata met gestoofde prei, een prachtig tartaartje van artisjok, baccalà mantecato met crostini, vleeswaren (waaronder mortadella en prosciutto) met taralli, gegrilde groenten, crostini met sarde in saor, gebakken polenta met cotechino en goudbruine arancini.

Een tafel vol lekkers én veel gezelligheid, want we zitten bijna nooit met elkaar aan tafel. Heerlijk om te zien hoe de team spirit desondanks volop aanwezig is, mede met dank aan Italië, onze grote gedeelde liefde.

Ik verzamelde de antwoorden op alle vragen (het teamlid met de hoogste score mag een vlucht naar Italië uitkiezen) en werd vervolgens enorm verrast door het hele team. Maar liefst negen cadeaus werden me overhandigd, allemaal met veel zorg uitgezocht in / bij al mijn lievelingsplekken en –steden.

Er waren cadeaus uit Rome (vers ingevlogen door Erwin), Amsterdam en Maastricht. Er waren fijne Rituals-spullen en een prachtig notitieboek mét Ciao tutti-logo voor op reis en een mooie herinnering aan al die reizen voor thuis.

Er was heel, heel veel lekkers: van chocolade en koffie tot koekjes en bijzonder bier, van noga en snoepjes tot een heerlijk kookboek om zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Extra fijn voor deze week, want vandaag is de fotodeadline voor mijn nieuwe boek, dus dan komen die koffie en al dat lekkers wel van pas.

Grazie di cuore aan Willemijn & Peter-Paul, Tim, Carola en Renée, Paul & Lianne, Elena, Annerike & René, Manon & Jeroen, Djoni & Bart, Nadine & Peter, Wendelijn, Erwin & Nicole, Aimée, Marloes, Inge, Elke & Pepijn voor de enorme verwennerij en de gezellige dag. Ik kijk uit naar een nieuw jaar vol prachtige reizen, verhalen en foto’s!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

 1. Irene Malvina Grisèl

  Lief Ciao tutti Team,

  Jullie zo levenslustig bij elkaar te zien is een plezierige wetenschap
  en ook nog praktiserend waar Jullie voor ons lezer mee bezig zijn
  plus gaan.Maastricht heb ik wel bezocht, wou er geboren zijn,
  maar ik laat de finesses aan Jullie over!,

  Veel Succes met wat Jullie al weer zo lang doen,

  Met een hartelijke groet van

  Irene Malvina Grisèl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *