Download gratis de Ciao tutti app

Het Romeinse gezicht van Nijmegen

Begin april werd een levensgroot masker verscheept naar het Nijmeegse stadseiland Veur-Lent. Het werk is een creatie van kunstenaar Andreas Hetfeld, als een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van een van de pronkstukken van Museum Het Valkhof, een Romeins gezichtsmasker.

foto: Museum Het Valkhof

In dit museum zal na de heropening de expositie ‘Het gezicht van Nijmegen, the making of’ te zien zijn, waar je stap voor stap wordt meegenomen in de totstandkoming van het reusachtige masker.

Het originele masker, dat tot de vaste collectie van Museum Het Valkhof behoort, zou gemaakt zijn voor een Romeinse soldaat, in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Het Romeinse masker werd begin twintigste eeuw gevonden tijdens een baggerexpeditie in de Waal.

foto: Museum Het Valkhof

Het is een van de meest markante bodemvondsten die in Nijmegen en omstreken werden gedaan. Hoewel het al lange tijd letterlijk en figuurlijk een gezicht gaf aan de Romeinse geschiedenis van Nijmegen, wordt dat gezicht met deze grote versie nog wat duidelijker. We kunnen niet wachten tot ook de bijbehorende expositie te bezoeken is en we het oorspronkelijke gezicht weer in de ogen kunnen kijken.

foto: Romeinen.nl

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *