Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een Italiaans rondje Rotterdam met de Ciao tutti app

De succesvolle Ciao tutti app kreeg eerder dit jaar een update. Niet alleen het design werd vernieuwd, er werden ook ruim duizend Italiaanse adressen in Nederland toegevoegd – van restaurants tot musea, van delicatessenzaken tot ijssalons en andere plekken met een tricolore tintje. Ideaal om in eigen land toch een beetje van Italië te kunnen genieten!

Felicia van Salerno Travel zorgde voor veel Italiaanse tips in haar geboortestad Rotterdam, waarvan ze er in dit artikel een aantal deelt, voor een heerlijk Italiaans rondje Rotterdam!

Felicia: ‘Als klein meisje nam mijn vader mij en mijn zussen geregeld mee naar de plekken waar hij zich even thuis kon voelen, zijn favoriete pasta’s in kon slaan of kon genieten van een goed kopje koffie.

In de tussentijd zijn er heel wat adressen bijgekomen, zoals ik merkte toen ik voor Ciao tutti aan de slag ging om in ‘mijn’ stad de Italiaanse hotspots op de kaart te zetten.

Ik besloot om samen met mijn tweelingzus Giulia een aantal leuke adressen aan te doen om in Italiaanse sferen bij te tanken en nog wat extra inkopen te doen. Met de app in de aanslag trokken we richting het centrum van Rotterdam om ons onder te dompelen in Italiaanse sferen.

DeKoffiebar

Er is geen betere manier om de dag te starten dan met een caffè. In het bruisende centrum van Rotterdam kun je hiervoor neerstrijken bij DeKoffiebar (Karel Doormanstraat 352), een sfeervol ingerichte zaak waar je je direct op je gemak voelt. De bakstenen muren geven de bar karakter en de luxe Chesterfield-banken zien er uitnodigend uit.

In de zaak zijn nergens verwijzingen naar Italië te vinden in de vorm van vlaggen of andere tricolore versieringen, maar hier krijg je wél de smaak van Italië in een kopje geserveerd.

DeKoffiebar is ontstaan uit liefde voor kwalitatieve koffie. Alle koffie-experts die hier werkzaam zijn, gebruiken daarom enkel de traditionele koffie van Buscaglione, een Romeins familiebedrijf dat al sinds 1899 koffie van topkwaliteit levert met een pure en unieke smaak.

Ik bestel een espresso, die perfect en vol van smaak is, mijn zus gaat voor een cappuccino, die is voorzien van een perfecte schuimlaag. Pluspunten voor het glaasje water dat je bij de bestelling krijgt, iets wat zelfs in Italië niet overal standaard is maar in de regio Campanië onmisbaar is.

Het is leuk om te merken dat het behendige en vriendelijke personeel van DeKoffiebar ook precies weet uit te leggen waarom je het glas water bij de koffie krijgt geserveerd, namelijk om je mond schoon te maken zodat je de koffie beter proeft. Je drinkt het dus vóór je een slokje koffie neemt.

De menukaart biedt een aantal typisch Rotterdamse lekkernijen aan, maar je kunt ook kiezen voor een cannolo of een goed belegd broodje met mozzarella, pesto en zongedroogde tomaten, om in Italiaanse sferen te blijven.

DeKoffiebar is een fijne plek om tussen het shoppen door even neer te strijken, te genieten van een lekker hapje en de onmiskenbare smaak van Italiaanse koffie te proeven. Dankzij deze eerste geslaagde stop duiken we vol energie de drukte van de stad weer in, met het volgende adres in de app al paraat.

Little Italy

Na een wandeling door de stad en over de markt, komen we bij Little Italy (Lombardkade 51A). Als klein kind ging ik maar al te graag met mijn vader mee wanneer hij hier inkopen ging doen. De reden: de heerlijke stukken pizza die hier de hele dag door uit de oven worden getoverd.

Dat deze nog steeds erg in trek zijn, blijkt uit de lange rij die zich in dit gedeelte van de zaak heeft gevormd. De heerlijke geur van vers gebakken pizza komt je al van ver tegemoet en vult langzaam de hele zaak.

Zodra je voet over de drempel van Little Italy zet, krijg je het gevoel een supermarkt in Italië te zijn binnengestapt. De schappen zijn gevuld met allerlei soorten pasta, pesto, sauzen en balsamico en je kunt zo vlak voor Pasen ook nog een traditionele colomba pasquale inslaan.

Ook de wijnafdeling trekt mijn aandacht. Ze hebben enorm veel keuze, zodat je ook gewoon in Nederland voor een fijne prijs van een goede Italiaanse wijn kunt genieten.

De versafdeling is eveneens een feestje voor liefhebbers van Italiaanse delicatessen. Hier koop je goede Italiaanse vleeswaren, spek voor een pasta alla carbonara of pasta all’amatriciana, verschillende soorten kaas en olijven en er is een heel scala aan gegrilde groenten.

Wanneer je Italië en dan met name de heerlijke producten mist, wandel dan zeker eens binnen bij Little Italy, waar Italië plots heel dichtbij lijkt te zijn.

La Vita è Bella

Na een flink aantal stappen te hebben gezet, is het tijd om ergens iets te gaan eten en onze voeten wat rust te gunnen. Ik open de app om te kijken waar we in de buurt terecht kunnen. Mijn oog valt op La Vita è Bella (Oostzeedijk beneden 229).

De naam belooft al veel goeds en wanneer we aan komen lopen, zijn de tafeltjes op het kleine terras voor de zaak al bezet met mensen die heerlijk in het zonnetje genieten van iets lekkers. Voor ons geen probleem; we stappen de zaak binnen om daar een kijkje te nemen.

Wanneer je La Vita è Bella binnenloopt, ben je meteen in Italië. De geuren, kleuren en muziek dragen daar aan bij, maar het is vooral Davide die de toon zet. Met een enthousiast Buongiorno belle!, gevolgd door een brede glimlach, worden we verwelkomd.

We kiezen een plekje uit en nemen plaats om de vele details in de zaak in ons op te nemen. De planken zijn gevuld met pakken pasta’s, tomatensauzen, wijnen en er is een selectie kleurrijk keramiek.

De vitrine is gevuld met parmigiana, pasta’s, groenten, kazen en vleeswaren, ideaal om af te halen om thuis op te warmen en te smullen van een echte Italiaanse maaltijd.

Het is een komen en gaan van Italianen die even komen buurten om een praatje met Davide te maken en een caffè al banco (koffie aan de bar) te drinken. Een eenvoudig detail dat ervoor zorgt dat je je echt even in Italië waant.

Naast verse pasta’s kun je ook je tanden zetten in heerlijke supplì, een rijkelijk belegd broodje of een cannolo siciliano. Wij kiezen voor de bruschetta en een panino tartufo, een knapperig broodje belegd met truffelcrème, mozzarella, Parmaham en basilicum dat door Lena voor ons wordt bereid.

De gerechtjes zijn een feest voor het oog maar ook onze neuzen worden direct geprikkeld door de heerlijke geuren die er vrij komen wanneer het op tafel wordt gezet.

De bruschetta’s blijken perfect knapperig, de tomaatjes fris en fruitig met een lichtzoete smaak; de smaakcombinatie van het broodje is goddelijk.

Davide vraagt of alles naar wens is, waarop we niet anders kunnen dan hem complimenteren. Later schuift hij gezellig aan om met ons in gesprek te gaan, iets wat hij overigens bij alle gasten doet, waarmee hij iedereen het gevoel geeft alsof ze persoonlijk door hem zijn uitgenodigd.

Op verschillende manieren ervaar je bij La Vita è Bella het échte Italië, maar met name Davides enthousiasme en gastvrijheid zorgen ervoor dat je hier graag langer blijft hangen.

La Mozza

Na nog een paar duizend stappen op de stappenteller is het tijd om deze heerlijke Italiaanse dag in stijl af te sluiten. Giulia en ik strijken hiervoor neer op het terras van La Mozza (Goudsesingel 73), de eerste mozzarellabar van Nederland waar de enige echte mozzarella centraal staat.

Je kunt hier dagelijks lunchen en borrelen, met op de kaart uiteraard veel gerechten waarin mozzarella is verwerkt. Wanneer je liever iets anders eet dan mozzarella, kun je ook smullen van een borrelplank gevuld met vleessoorten, knapperige broodjes zonder kaas en smakelijke hapjes zoals de gefrituurde calamari.

Terwijl je gewoon in hartje Rotterdam van je bol mozzarella hapt of nipt van een Italiaans glas wijn, word je even meegenomen naar Italië. Heerlijk tegen de heimwee!’

Nog meer tips in de gratis Ciao tutti app

Ook genieten van een Italiaans dagje uit in Rotterdam of elders in Nederland? Download dan via deze link de gratis Ciao tutti app en geniet van de lekkerste Italiaanse tips!

Naast de ruim duizend tips in Nederland vind je in de Ciao tutti app ook bijna vijfduizend tips in Italië (nog veel meer dan hier op de website) en ook steeds meer Italiaanse tips in België, die we wekelijks aanvullen.

Je kunt ook zelf een review achterlaten en je favoriete restaurant(s) tippen, plus een favorietenlijstje maken van onze tips voor je volgende (vakantie)bestemming.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *