Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder een unieke maquette van het oude Rome in Brussel

Wil je je dicht bij huis even in Romeinse sferen wanen? In het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel bewonder je een schitterende maquette van Rome zoals de stad er in de vierde eeuw na Christus uitzag, op het toppunt van haar pracht.

De maquette was altijd al een van de topstukken van het museum, maar dankzij de recente restauratie van het schaalmodel én de geheel vernieuwde combinatie met video, touchscreens, 3D-animatie en augmented reality kunnen nog meer bezoekers genieten van een blik op de hoofdstad van het Romeinse Rijk.

De maquette is sinds 6 februari 2020 weer te zien, met rondom een interactieve en meeslepende ervaring die de geschiedenis van de Eeuwige Stad en het dagelijks leven van haar inwoners op een unieke manier tot leven brengt, dankzij een techniek die de stad nog meer laat schitteren dan voorheen. De verlichting en het projectiesysteem hebben een volledige transformatie ondergaan, met integratie van allerlei nieuwe technologieën.

Het originele schaalmodel werd gemaakt door de Franse architect Paul Bigot. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan de reconstructie van het oude Rome. Hij maakte vier exemplaren, waarvan alleen zijn werkmodel (aan de universiteit van Caen) en de maquette in Brussel bewaard zijn gebleven.

De maquette is gebouwd op een schaal van één op vierhonderd en meet elf bij vier meter. De Brusselse maquette werd als enige ook ingekleurd.

Op de bovenverdieping van het museum maak je via videoschermen kennis met het dagelijks leven in Rome Via touchscreens krijg je uitgebreide informatie over tien iconische gebouwen in Rome, zoals het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum, de Thermen van Caracalla en het Pantheon.

Op de verdieping daaronder, die voor het eerst in twintig jaar toegankelijk is voor het publiek, heb je uniek uitzicht op de maquette. Dankzij tablets (verkrijgbaar bij de kassa) kun je dankzij augmented reality een selectie van gebouwen in 3D verkennen.

Vlakbij de maquette is er een nieuwe zaal ingericht met vier grote schermen, waar vier virtuele Romeinen je meer vertellen over de culturele en sociale diversiteit van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De personages vertellen in het Latijn (met ondertiteling) over hun leven, hun reizen en hun aspiraties.

Je maakt kennis met een senator, als vertegenwoordiger van de hoogste sociale klasse, maar ook met een bevrijde slavin, afkomstig uit het oosten, die handelaarster wordt in Rome. Daarnaast is er het verhaal van een jonge man uit Noord-Afrika die naar Rome is gekomen om architect te worden, en dat van een vrouwelijke gladiator, die eerst de schapen hoedde in de bergen van Midden-Italië, die over haar ongewone carrière vertelt.

Deze vier getuigenissen benadrukken het multiculturele karakter van de oude Romeinse samenleving, de mogelijkheden tot het opklimmen op de sociale ladder en de belangrijke rol die vrouwen daarin konden spelen.

Tot slot is er nog een extraatje voor groepen: zij krijgen de kans om via virtual reality de straten van het oude Rome te verkennen!

© foto’s: KMKG-MRAH

Wil je de maquette van het oude Rome bewonderen? Dat kan in het Museum Kunst & Geschiedenis (Jubelpark 10, 1000 Brussel). Het museum is dagelijks geopend, behalve op maandag. Je kunt er doordeweeks van 9.30 tot 17.00 uur terecht, in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. De kassa sluit een uur eerder.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *