Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 Napolitaanse hits

De Amsterdamse volkszanger Wesly Bronkhorst was afgelopen maand in opspraak.Niet in eigen land, maar in Napels. Zijn liedje Jij en ik bleek hij gestolen te hebben van niemand minder dan Gigi D’Alessio: sinds de jaren negentig een van de populairste zangers van Napels. Een oplettende fan in Nederland hoorde het liedje en herkende direct Fotomodelle un po povere uit 1995.

Napels is een muzikale stad. In de zeventiende eeuw was Napels zelfs de muzikale hoofdstad van Europa. Ook nu nog hoor je overal in Napels muziek, of je nu door de steegjes van de Quartieri Spagnoli dwaalt, in een trattoria in het historisch centrum zit of op de rotsen aan lungomare ligt. Altijd staat er wel een radiootje, telefoon of stereo aan met Napolitaanse muziek.

Om alvast in de stemming te komen voor je bezoek aan Napels, maakten Iris en Joël van Ontdek Napels een Napolitaanse playlist voor je, met tien Napolitaanse hits.

Napule è – Pino Daniele
Pino Daniele is Napels’ populairste zanger aller tijden en waarschijnlijk ook de meest veelzijdige. Voor hij in 2015 stierf, maakte hij ruim twintig studioalbums. Zijn stijl had invloeden uit de jazz en rock, maar was vooral afkomstig uit de blues. Napule è is zijn bekendste nummer. Het is het onofficiële volkslied van Napels dat elke Napolitaan kan meezingen.

Non dirgli mai – Gigi D’Alessio
Een echte tranentrekker van Gigi D’Alessio. Sinds zijn debuut in het begin van de jaren negentig verkocht hij al meer dan twintig miljoen platen en nog altijd is hij terug te vinden in de Italiaanse hitlijsten. We zien een gelijkenis met Marco Borsato (die overigens ook vaak Italiaanse liedjes kopieerde).

Abbracciame – Andrea Sannino
In 2015 scoorde Andrea Sannino met dit nummer een grote hit in Napels. Twee jaar later beleefde het een revival en werd het nog vaker gestreamd. Oorzaak was een filmpje van Napoli-sterspeler Dries Mertens die op de massagetafel meezong met Sannino’s hit.

Passione Eterna – Valentina Stella
Als je de film Benvenuti al Sud hebt gezien, komt dit nummer je ongetwijfeld bekend voor. Valentina Stella zingt de sterren van de hemel in de slotscène van deze film, wanneer ze een optreden geeft op het strand.

Perchè ti amo – Alessio
De stem van Alessio doet het hart van menig vrouw in de volkswijken van Napels smelten. Alessio is een van de populairste zangers in het neomelodico genre: klassieke Napolitaanse liefdesliedjes, maar in een modern jasje.

Chiamate Napoli… 081 – Mario Merola
Een echte smartlap van een icoon uit de Napolitaanse muziek: Mario Merola. Legendarisch is ook deze video waarin Bono van U2 tijdens een optreden Mario Merola tegen het lijf loopt en voor hem buigt. Waarschijnlijk had Bono geen idee dat hij boog voor een Napolitaanse collega. Toch gelooft men in Napels graag dat de U2-zanger diep respect toonde voor deze grote Napolitaanse zanger.

Tu t’e scurdat’ ‘e me – Liberato
Deze anonieme Napolitaanse zanger verschijnt steevast vermomd in een zwarte hoodie op zijn concerten. Twee jaar na zijn eerste singles (waaronder deze) is zijn identiteit nog steeds onbekend.

Liberato mixt de populaire Napolitaanse neomelodico stijl met r&b, electro en hiphop. Zijn video’s geven je als bonus een prachtig kijkje in de Napolitaanse jeugdcultuur.

Madama Blu – Franco Ricciardi
Franco Ricciardi groeide op in Secondigliano, het gebied in het noorden van de stad dat vooral bekend is van de film en serie Gomorra. Zijn melancholische stem en duistere muziek zijn een perfecte match met Gomorra, waar veel van zijn nummers in voorkomen.

O surdato ‘nnammurato – Massimo Ranieri
Massimo Ranieri is ook een oude rot in het vak. Naast zanger is hij ook een bekend acteur in Italië. Zijn vertolking van het klassieke Napolitaanse liefdesliedje O surdato ‘nnammurato was megapopulair tijdens het tijdperk van Maradona. Herken je het uit de film over Maradona?

Male – Rosario Miraggio
Rosario Miraggio zingt al sinds zijn achtste en is vooral populair vanwege zijn zoete neomelodico, maar uiteraard ook om zijn prachtige stem. Male is onze persoonlijk favoriet van hem.’

De volledige playlist kun je hier luisteren op YouTube. Meer inspiratie voor je trip naar Napels? Volg Iris & Joël op Facebook, Instagram of YouTube.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Wat een prachtige reisblog die over Italië gaat!

  2. Grazie!

  3. Claudi Verhoeven

    mooie liedjes die canzones napolitana,had allemaal cd tjes en bladmuziek hiervan.alles kwijtgeraakt tijdens een chaotische verhuizing
    Bijna niet meer te krijgen,zoals dicitencello viu(heb dit zelf ook eens gezongen op een ouderen songfestival0k,zou heel blij zijn als weer eens bladmuziek van had (het liefst in A min)en con te partiro ook een toontje lager (heb ik ook eens op een ouderensong festival gezongen begeleide ik mezelf op rijer harmonica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *