Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

L’immensità – Italiaanse film met hoofdrollen voor Penélope Cruz en de muziek van Raffaella Carrà

Vanaf 23 maart geniet je in de bioscoop van de Italiaanse film L’immensità van regisseur Emanuele Crialese.

De film voert je mee naar het Rome van de jaren zeventig, op de klanken van populaire muziek uit die tijd. Nieuwe buurten zijn in aanbouw, televisieprogramma’s zijn nog in stemmig zwart-wit en de sociale verhoudingen in Italië staan op een kantelpunt.

Prachtige rol voor Penélope Cruz

Clara (prachtig vertolkt door Penélope Cruz) en Felice (Vincenzo Amaro) zijn net verhuisd naar een nieuw appartement, maar hun huwelijk is voorbij. Ze houden niet meer van elkaar, toch is scheiden niet bespreekbaar. Alleen hun kinderen Adri(ana), Gino en Diana, op wie Clara haar verlangen naar vrijheid projecteert, houden hen bij elkaar.

De twaalfjarige Adri (Luana Giuliani) ziet als oudste dochter het best hoe de spanningen tussen haar ouders steeds groter worden. Voor haar zorgen en gedachten – Adri wil graag een jongen zijn – is er geen ruimte.

Ze hoopt op een wonder, een teken van bovenaf, van een andere planeet, zodat ze eindelijk thuis kan komen en kan zijn wie ze is.

Bewogen autobiografie van Emanuele Crialese

Voor L’immensità baseerde regisseur Emanuele Crialese (die je wellicht kent van zijn eerdere films Respiro en Terraferma) zich op zijn eigen jeugd. Hij werd net als Adriana geboren als meisje, maar wilde niets liever dan een jongen zijn.

Mede door deze persoonlijke ervaring wordt het verhaal nergens ongeloofwaardig of overdreven. Niet voor niets kreeg Crialese na de eerste vertoning van de film, op het internationale filmfestival in Venetië, maar liefst twaalf minuten lang applaus.

De hoofdpersonen kruipen onder je huid en nemen nog lang na de aftiteling bezit van je brein. Ze voelen al snel als familie en je blijft je afvragen hoe het ze is vergaan, met Crialeses succes als hoopvol toekomstbeeld.

Bekijk de trailer van L’immensità

 

Muzikaal eerbetoon aan de jaren zeventig

De film is ook een prachtig muzikaal eerbetoon aan de jaren zeventig in Italië. Zo word je aan het begin getrakteerd op een musicalachtige scène waarbij mamma Clara en de drie kinderen de tafel dekken terwijl ze uit volle borst Rumore van Raffaella Carrà meezingen.

Penélope Cruz is dol op de muziek van Carrà. ‘Sono pazza di Raffaella da sempre, cantavo le sue canzoni a squarciagola per tutta la mia famiglia, è stata una donna molto importante per me,’ aldus Cruz.

Je geniet van Prisencolinensinainciusol – een duet van Raffaella Carrà met Adriano Celentano – en natuurlijk van L’immensità van Don Backy (dat ook door Mina is gezongen):

Io son sicuro che, per ogni goccia
per ogni goccia che cadrà, un nuovo fiore nascerà
e su quel fiore una farfalla volerà
Io son sicuro che, in questa grande immensità
qualcuno pensa un poco a me
non mi scorderà
Sì, io lo so
tutta la vita sempre solo non sarò
un giorno troverò
un po’ d’amore anche per me

De film eindigt ook met een prachtig muzikaal eerbetoon. Je ziet Adri in smoking, met vlinderdasje, terwijl ze een hit van Johnny Dorelli uit de film Love Story ten gehore brengt:

Grazie, amore mio
di aver sfidato tutto il mondo insieme a me
di aver cercato un’altra vita accanto a me
di aver sbagliato e poi pagato anche di più insieme a me.

Grazie, perché so
che questo amore non potrà finire mai,
anche se il mondo sta crollando intorno a noi.
Non piangerò—in qualche modo riuscirò a dirti addio.

Via deze link vind je een Spotify-playlist met alle liedjes uit de film L’immensità, die je vanaf 23 maart in de Nederlandse filmhuizen kunt zien.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *