Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van cinema all’aperto in Italië – de mooiste films onder een zomerse sterrenhemel

’s Zomers geniet je in Italië op veel plekken van cinema all’aperto: films in de openlucht, onder een schitterende sterrenhemel. Heerlijk om je even helemaal te verliezen in een bijzonder verhaal, in een unieke omgeving.

We hebben de mooiste openluchtfilmfestivals in heel Italië voor je op een rijtje gezet!

Sotto le stelle del cinema – Bologna

Het Piazza Maggiore in Bologna wordt elke zomer omgetoverd tot een grote openluchtbioscoop. Dit jaar worden er maar liefst vijftig filmavonden georganiseerd, met een gevarieerd programma, met onder meer Caro diario, Ennio, Vacanze romane en Il Gattopardo.

foto: Cineteca di Bologna

Apriti Cinema – Florence

De Cortile degli Uffizi verandert op zomeravonden in een prachtige filmzaal. Cinema la Compagnia heeft een mooi programma samengesteld, met onder meer Un tè con Mussolini, Le meraviglie, Lazzaro felice en Mamma Roma.

Cinema in Fortezza – Siena

Het Fortezza in Siena omarmt elke zomer een openluchtfilmfestival, Cinema in Fortezza genaamd. Nadat de zon onder is gegaan, geniet je van films als Campioni, Il sol dell’avvenire, Le otto montagne en Il primo giorno della mia vita. Het volledige programma vind je via deze link.

Quo Vadis? – Rome

In samenwerking met het nationale filmarchief organiseert het Parco Archeologico del Colosseo een gratis filmfestival, bij de Tempel van Venus en Roma. Van 4 tot 16 juli 2023 geniet je hier elke avond rond 20.00 uur van dertien films, van Federico Fellini’s Roma tot Sofia Coppola’s Lost in Translation.

Meer openluchtfilms in Rome bekijk je tijdens Il Cinema in Piazza, op Piazza Vittorio, in het Parco degli Acquedotti, in het Floating Theater in Villa Ada en bij Casa del Cinema in Villa Borghese.

AriAnteo – Milaan

De historische arena bij het Chiostro dell’Incoronata doet ’s zomers dienst als openluchtbioscoop, met dit jaar onder meer Il sol dell’avvenire, Grazie ragazzi en Il primo giorno della mia vita. Via deze link vind je het complete programma, met dit jaar ook films in de wijk CityLife en de Fabbrica del Vapore.

Cinema all’aperto Frontone – Perugia

De Giardini del Frontone vormen het decor van de openluchtcinema van Perugia. Cinegatti heeft een veelzijdig programma samengesteld, met films als Le otto montagne, Astolfo, Stranizza d’Amuri, The Fabelmans, Signorelli, L’ombra del Caravaggio en L’ultima notte di amore.

CinemaUno Estate – Padova

Het Bastione Moro II in Padova doet ’s zomers dienst als bioscoopzaal. Je geniet hier onder meer van Le otto montagne, Siccità, Eo en Everything Everywhere all at once. Via deze link kun je het programmaboekje bekijken.

Cinema sotto le stelle – Pavia

Het Castello Viscontei in Pavia wordt ’s zomers omgetoverd tot een cinema onder de sterrenhemel, met dit jaar onder meer Il primo giorno della mia vita, Stranizza d’Amuri, Passeggeri della notte en Scordato. Het complete programma vind je via deze link.

Arena 4 Palme – Bari

De openluchtbioscoop van de Multicinema Galleria in Bari toont ’s zomers de mooiste films van het afgelopen jaar, met dit keer bijvoorbeeld Il sol dell’avvenire, Disko Boy, Gli spiriti dell’isola en Toro scatenato. Via deze link vind je het volledige programma.

Italiaanse films onder de sterrenhemel in Nederland

De Jardin d’Isabelle in Sittard wordt deze zomer omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Op 30 september schittert de film Supereroi van regisseur Paolo Genovese op het witte doek, een prachtig liefdesverhaal dat zich op twee verschillende momenten in de tijd afspeelt.

Je kunt er ook een heerlijk mediterraan driegangendiner bij boeken, waarvan je dan voorafgaand aan de film geniet. Alle details vind je via deze link.

Meer tips voor Italiaanse films in de openlucht, zowel in Nederland en België als in Italië, zijn altijd welkom!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Benieuwd naar de film van Moretti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *