De meeste kookboeken die we krijgen, belanden meteen op het aanrecht – simpelweg omdat we er meteen uit willen koken. Sommige exemplaren komen echter maar niet in de keuken terecht – omdat ze te mooi zijn en we er elke keer in blijven kijken en lezen.
Duizend mijl, 1001 smaken is zo’n boek. Op de cover belooft het boek je een culinaire roadtrip door Italië en dat is ook precies wat je krijgt: een reis in de rook van de antieke auto’s die de Mille Miglia rijden, een schitterend parcours dwars door Italië.
De auteur, Peter De Clercq, laat de reis, net als de race zelf, van start gaan in Brescia, waar de oldtimers een dag voor de race worden gekeurd: ‘De ene na de andere oldtimer rijdt het parkeerterrein op, zet zijn motor voor de poort af en wordt dan door behendige handen naar binnen geduwd.
Langzaam maar zeker vult de enorme ruimte zich met de mooiste racewagens die tussen 1921 en 1957 geproduceerd werden. Een imposante Alfa Romeo G1 uit de beginjaren van de race staat naast een gestroomlijnde Mercedes 300 SL waarvan de portieren naar boven klappen.’
Door de sprekende foto’s sta je als het ware tussen de racers en hun wagens. Er is lang aan de auto’s gesleuteld om ze helemaal raceklaar te maken. Veel van onze lezers – en wij zelf stiekem ook – dromen ervan ooit mee te kunnen rijden, met hun eigen oldtimer.
Gelukkig krijgen we dankzij het boek al een fijn voorproefje, van het startsein op de Viale Venezia tot aan de Autodromo di Modena, waar men met de eindstreep in zicht nog even vol gas kan geven. De auto’s zien eruit om te zoenen, maar er is ook buiten de oldtimers veel moois en lekkers te zien.
Zo staat Peter De Clercq stil bij een bijzondere wijngaard nabij Brescia, bij de Slow Food-kok van restaurant Dispensa Pani e Vini, bij lokale producten die met liefde worden gemaakt (en waarvan eveneens met liefde wordt genoten) en bij de schoonheid van alles wat er langs je raampje voorbijschiet.
foto’s: Heikki Verdurme
De hele route van de Mille Miglia weet hij te verrassen met oogstrelende foto’s en tongstrelende recepten. En het fijne van deze roadtrip is dat je na het omslaan van de laatste pagina gewoon weer lekker van voren af aan kan beginnen!
Duizend mijl, 1001 smaken | Peter De Clercq | met foto’s van Heikki Verdurme | ISBN 9789401420327 | uitgeverij Terra Lannoo | bestel Duizend mijl, 1001 smaken via deze link bij bol.com
Risotto met saffraan, sovrano en mascarpone
We delen als voorproefje een recept uit het kook- en kijkboek Duizend mijlen, 1001 smaken. We kozen voor een heerlijk zachte risotto, prachtig goudgeel gekleurd door de saffraan.
Voor vier personen heb je nodig: 1 zoete witte ui | 2 eetlepels olijfolie | boter | 350 gram risottorijst | 6 dl droge witte wijn | 6 dl kippenbouillon | enkele draadjes saffraan | een takje rozemarijn | 75 gram vers geraspte sovrano | 75 gram mascarpone | peper en zout
Sovrano is een kaas die lijkt op Parmezaan of Grana Padano. Hij wordt gemaakt van een mix van buffel en koemelk en rijpt minstens achttien maanden. Door de buffelmelk is sovrano wat romiger dan Parmezaan of Grana Padano en heeft hij een nootachtige, wat scherpere smaak.
Pel de ui en snipper hem fijn. Fruit de ui in de olijfolie met een klontje boter zonder dat de stukjes verkleuren. Warm de bouillon alvast. Voeg de rijst toe en roer goed om, zodat alle korrels bedekt worden met een laagje boter/olijfolie.
Schenk de wijn erbij, voeg de saffraan toe en laat de rijst alle wijn opnemen. Roer voorzichtig. Doe de rozemarijn en een flinke lepel bouillon bij de rijst. Blijf goed roeren en voeg steeds een volgende lepel bouillon toe als alle vloeistof is opgenomen.
Enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de risotto roer je de sovrano en de mascarpone erdoor. Breng de risotto op smaak met peper en zout, roer nog een keer goed door en serveer de goudgele pracht als hij nog goed warm is. Buon appetito!