Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Duizend mijl, 1001 smaken – een culinaire roadtrip door Italië

De meeste kookboeken die we krijgen, belanden meteen op het aanrecht – simpelweg omdat we er meteen uit willen koken. Sommige exemplaren komen echter maar niet in de keuken terecht – simpelweg omdat ze te mooi zijn en we er elke keer in blijven kijken en lezen.

Duizend mijl, 1001 smaken is zo’n boek. Op de cover belooft het boek je een culinaire roadtrip door Italië en dat is ook precies wat je krijgt: een reis in de rook van de antieke auto’s die de Mille Miglia rijden, een schitterend parcours dwars door Italië.

Duizend-mijl-1001-smaken-Peter-De-Clercq

De auteur, Peter De Clercq, laat de reis, net als de race zelf, van start gaan in Brescia, waar de oldtimers een dag voor de race worden gekeurd: ‘De ene na de andere oldtimer rijdt het parkeerterrein op, zet zijn motor voor de poort af en wordt dan door behendige handen naar binnen geduwd.

Langzaam maar zeker vult de enorme ruimte zich met de mooiste racewagens die tussen 1921 en 1957 geproduceerd werden. Een imposante Alfa Romeo G1 uit de beginjaren van de race staat naast een gestroomlijnde Mercedes 300 SL waarvan de portieren naar boven klappen.’

Duizend-mijl-1001-smaken Duizend-mijl-1001-smaken-2

Door de sprekende foto’s sta je als het ware tussen de racers en hun wagens. Er is lang aan de auto’s gesleuteld om ze helemaal raceklaar te maken. Veel van onze lezers – en wij zelf stiekem ook – dromen ervan ooit mee te kunnen rijden, met hun eigen oldtimer.

Wij gaan voor de Alfa van onze Italiaanse buurman, maar daaraan moet eerst nog goed gesleuteld worden. Dankzij Onderdelenwebshop24.nl zijn er al heel wat stukjes op hun plek beland, maar een race rijden zit er voorlopig nog niet in.

Gelukkig krijgen we dankzij het boek al een fijn voorproefje, van het startsein op de Viale Venezia tot aan de Autodromo di Modena, waar men met de eindstreep in zicht nog even vol gas kan geven. De auto’s zien eruit om te zoenen, maar er is ook buiten de oldtimers veel moois en lekkers te zien.

Zo staat Peter De Clercq stil bij een bijzondere wijngaard nabij Brescia, bij de Slow Food-kok van restaurant Dispensa Pani e Vini, bij lokale producten die met liefde worden gemaakt (en waarvan eveneens met liefde wordt genoten) en bij de schoonheid van alles wat er langs je raampje voorbijschiet.

Duizend-mijl-1001-smaken-3 Duizend-mijl-1001-smaken-4foto’s: Heikki Verdurme

De hele route van de Mille Miglia weet hij te verrassen met oogstrelende foto’s en tongstrelende recepten. En het fijne van deze roadtrip is dat je na het omslaan van de laatste pagina gewoon weer lekker van voren af aan kan beginnen!

Nieuwsgierig naar al dit lekkers? Vanmiddag delen we een recept uit het boek!

Duizend-mijl-1001-smaken-Peter-De-Clercq

Duizend mijl, 1001 smaken | Peter De Clercq | met foto’s van Heikki Verdurme | ISBN 9789401420327 | € 16,50 | uitgeverij Terra Lannoo | bestel Duizend mijl, 1001 smaken via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *