Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bagna cauda – een warm bad naar recept van Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo

Nu we zo heerlijk hebben liggen weken in het Romeinse water ook een warm bad voor op tafel. Deze bagna cauda is een traditioneel gerecht uit Piemonte, waar het als een soort fondue wordt gegeten. De saus op basis van ansjovis en knoflook wordt in het midden van de tafel warm gehouden en iedereen doopt er naar eigen smaak stukjes groente en brood in.

Antonio Carluccio maakt een meesterlijke bagna cauda, die hier vaak op tafel staat omdat het zo gezellig eet, zo Italiaans dippend. Je hoeft overigens niet bang te zijn voor de hoeveelheid knoflook. Zoals Carluccio het zelf zegt: ‘Vanwege de knoflook zullen velen het een asociaal gerecht vinden, maar deze versie is buitengewoon lekker en heeft geen bijverschijnselen. Ik zou zelf het tegenovergestelde willen beweren – het kan het beste met een groot gezelschap rond de tafel worden gegeten, die allemaal hun groenten dopen in dezelfde warme saus.’

Voor een voorgerecht voor 6 tot 8 personen heb je nodig: 8 teentjes knoflook, in dunne plakjes | melk | 12 ansjovisfilets | 70 gram ongezouten boter | 150 milliliter extra vergine olijfolie | 100 milliliter room |brood | verschillende soorten groente (bleekselderij, wortel, groene asperges, paprika, witlof, bloemkool, komkommer, courgette), eventueel kort geblancheerd

Verwarm de in plakjes gesneden knoflook in een beetje melk. Zorg ervoor dat de plakjes knoflook net door de melk worden bedekt.

Spoel de ansjovisfilets af onder stromend water. Verwijder eventuele graten, hak de filets in kleine stukjes en roer deze door de melk tot de ansjovisstukjes zijn gesmolten. Voeg de boter, de olijfolie en de room toe en roer alles tot een gladde massa. Schenk er eventueel nog wat olijfolie bij als de saus te dik is.

Schenk de bagna cauda-saus in een diep schaaltje en houd de saus net als bij kaasfondue warm boven een theelichtje, zodat hij goed vloeibaar blijft. Doop stukjes brood en verschillende soorten groente in dit warme badje. Buon appetito!

Dit recept is afkomstig uit

De streken van twee gulzige Italianen | Antonio Carluccio & Gennaro Contaldo | ISBN 9789059564466 | Fontaine Uitgevers

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. webdesign apeldoorn

    Super, mooie blog! Hoe lang blog je al? je schrijft leuk.
    Het geheel van je site ziet er ook super uit en ook je tekst in interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *