Na een heerlijke tijd in MilaanDeze link opent in een nieuw tabblad – waar we jullie nog veel over gaan vertellen – misten we even terug in Nederland vooral de dagelijkse aperitivo.
In Italië genieten we ’s avonds meestal van een uitgebreid scala aan hapjes bij een Aperol Spritz of een cocktail, in plaats van een diner. Het is niet alleen heerlijk om van allerlei lekkers te kunnen proeven, het is vooral ook gezellig om wat ‘losser’ te eten.
Het aperitivo-concept waarbij je zo veel lekkere hapjes kunt proeven dat je niet meer hoeft te dineren, wordt in Italië wel apericena genoemd, een samentrekking van aperitivo en cena (diner). In Nederland kennen we dit zoals gezegd nog niet, maar bij PaskamerDeze link opent in een nieuw tabblad in de Amsterdamse wijk De Pijp vonden we iets dat zich in alles kan meten met een apericena.
Op de kaart van Paskamer staan namelijk allereerst minstens zo veel dranken als hapjes. In Milaan verbaasden we ons geregeld over de enorme keuze op de cocktail- en wijnkaart en ook hier hadden we even tijd nodig om een keuze te maken. Vooral ook omdat de combinaties verre van standaard zijn en we echt even in de smaaksamenstellingen wilden duiken.
Wat denk je bijvoorbeeld van wodka met cherrytomaatjes, dille en balsamico? Of van gin, met zoete vermouth en Campari, Barrel aged Negroni genoemd? Vanwege de naam kozen we eerst voor een Italian Inspiration (met Zuidam inspiration likeur, droge vermouth, Campari, munt en tonic) en Isaac’s Margarita (met tequila, grapefruit en Maldon zout).
Het heerlijke aan Paskamer is dat je na de keuze van je drankje in principe achterover kunt leunen. De naam van deze cocktailbar verhult het al een beetje: hier wordt ervoor gezorgd dat hapjes en drankjes perfect bij elkaar passen.
Gastheer Horace is tijdens onze apericena verantwoordelijk voor dat maatwerk. Op basis van de keuze voor onze drankjes – en voor onze voorliefde voor Italië, die we natuurlijk hebben laten doorschemeren – schotelt hij ons een reeks schitterend opgemaakte borden voor.
Simpel maar prachtig is de avocado met gedroogde tomaat, limoen en Maldon zout. De crudité, op een bedje van olijven- en paddenstoelentapenade, is dankzij de kleuren een waar kunststukje.
De Iberico-ham wordt geserveerd met een bijzondere panzanella. Deze Toscaanse tomatensalade bestaat normaal gesproken uit stukjes brood, vermengd met onder meer tomaat – hier heeft chef James het brood zelf omgetoverd tot de ‘salade’.
De zoete aardappelfrietjes, met yoghurt en sinaasappel, zijn dan wel niet Italiaans, maar erg smakelijk. Wel heel Italiaans is de melanzane alla parmigiana, hier in een mooie mini-uitvoering van torentjes met aubergine, tomaat en mozzarella, met een heerlijk knapperig koekje van Parmezaanse kaas. Zo gaan we onze melanzane alla parmigiana volgende keer ook thuis maken. Net zo lekker als in een grote schaal, maar veel mooier – en makkelijker – om te serveren.
Ook de radicchio komt op de lijst om thuis een keer te maken. Het roodlof wordt gebakken geserveerd, gecombineerd met een frisse granaatappeldressing. Een perfecte combinatie – ook op gerechtniveau maakt Paskamer zijn naam waar.
Overigens werkt het concept natuurlijk ook andersom: je kunt ook de hapjeskaart als basis nemen, een paar gerechten uitzoeken en van Horace en zijn collega’s advies krijgen over wat je daar het beste bij kunt drinken. Beide kan ook, natuurlijk – zo moesten onze cocktails bij de vis plaatsmaken voor een ietwat ziltige witte wijn.
De kunst van het combineren wordt perfect beheerst, zo blijkt ook bij het ‘toetje’. We zijn namelijk razend benieuwd naar de canelé met kippenlevercrème. In Toscane eten we deze crème meestal vooraf, als antipasto, op crostini, hier combineren ze hem met een zoete canelé – een van banketbakkersroom gemaakt hoog ‘cakeje’.
Op de smaaksensatie die dit gerechtje (dat je in één keer in je mond moet stoppen) zal menig Italiaanse kok jaloers zijn. Alleen al voor deze canelés moet je bij Paskamer aanschuiven.
Al geldt dat eigenlijk ook voor het tweede ‘toetje’ dat we kozen: de Paskamer Espresso Martini, een cocktail met onder meer espresso, aqua di cedro en koffielikeur.
De aqua di cedro, hier van het Italiaanse familiebedrijf Nardini, is een soort grote broer van limoncello. Het wordt gemaakt van cedri, muskaatcitroenen, in plaats van gewone citroenen. Deze citroenen hebben een ontzettend dikke schil en kunnen ook ontzettend groot worden. De smaak van deze citroen is iets minder zoet, waardoor de likeur die ervan gemaakt wordt mooi matcht met espresso.
Wij zullen ons komende weken, tussen onze reizen in Italië door, regelmatig warmen aan de originele cocktails en culinaire kunststukjes van Paskamer – waarbij de gedachte aan de canelés ons nu al doet watertanden.
Wil je ook genieten van al het hierboven beschreven lekkers en meer? Je vindt Paskamer aan de Lutmastraat 132 in Amsterdam. Je kunt er elke dag terecht – met uitzondering van maandag ook voor de lunch.
Cara Saskia,
Soms zijn er artikelen die ik graag zou willen doorsturen aan iemand.
Is het een idee, om per artikel een doorstuurknop te maken??!!
Zonnige groet uit Casa Nuova.
Marita.
Ciao Marita! Die knop hadden we, maar die levert erg veel problemen op in combinatie met andere plugins helaas. Om een artikel door te sturen, kun je nu het makkelijkste de link kopiëren van de blog zelf – om die dan aan de eventuele geïnteresseerde te mailen. Een kleine omweg, maar daardoor werkt de rest van de blog voor ons wel zoals het hoort, ook niet onbelangrijk. Alvast grazie voor het delen!