Mutti is een van de bekendste fabrikanten van tomaten in blik, tomatensaus en tomatenpuree in Italië. Het historische familiebedrijf uit Parma heeft in de loop der tijd niet alleen in Italië de supermarktschappen veroverd, ook in Nederland en België zijn hun producten geliefd. Tijd om eens in de wereld van de pomodori, passata, polpa en pelati van Mutti te duiken!

Al meer dan honderdvijfentwintig jaar tussen de tomaten
Mutti bestaat al sinds 1899 en is nog altijd een familiebedrijf. Het verhaal begint met Giovanni Mutti, die halverwege de negentiende eeuw start met allerlei landbouwexperimenten om zijn tomatenteelt te optimaliseren.
Giovanni’s neven, de broers Marcellino en Callisto, delen in het succes. In 1899 richten ze gezamenlijk Fratelli Mutti op, waar tomaten op ambachtelijke wijze worden verwerkt. Met de komst van Marcellino’s zoon Ugo neemt de ontwikkeling van het bedrijf een vlucht, met name als hij in 1909 met nieuwe technieken ingeblikt tomatenextract weet te creëren, de voorloper van Mutti’s tomatenconcentraat.

Twee trotse leeuwen waken over de kwaliteit
Het duurt niet lang voor Ugo’s innovatieve conservenproduct wordt beloond met een kwaliteitsprijs, die hem inspireert tot een logo voor Mutti. Het worden twee leeuwen die de hoogstaande kwaliteit van Mutti-producten beschermen. Nog altijd zie je deze leeuwen terug op elk blik, elke tube en elke fles die de fabriek van Mutti verlaat.

In de loop der jaren heeft Mutti ontelbaar veel prestigieuze prijzen verzameld, maar de mooiste erkenning is wellicht dat Mutti’s tomatenextract erkend wordt als symbool van het uitmuntende niveau van de Italiaanse gastronomie.
Ondanks de vele prijzen rusten Mutti’s leeuwen niet op hun lauweren en blijven ze innoveren. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw brengt Mutti tomatenconcentraat, dubbel én driedubbel concentraat op de markt. Ook komen er kleine verpakkingen voor huishoudelijk gebruik.
De nieuwe Mutti-producten worden in korte tijd enorm populair en vullen vele voorraadkasten. Dankzij de blikken, flessen en tubes met tomaten kunnen Italianen namelijk makkelijk het hele jaar door de lekkerste tomatengerechten op tafel toveren en zijn ze niet langer afhankelijk van het seizoen.

Tube tomatensaus met vingerhoed en andere vernieuwingen
Een aluminium tube met tomatenpuree (of mayonaise of ketchup) mag tegenwoordig dan misschien niets bijzonders zijn, maar wist je dat het idee van een knijptube oorspronkelijk van de familie Mutti afkomstig is?
In de jaren vijftig is tomatenpuree in een tube revolutionair en de Mutti’s nemen een flink financieel risico door de tubes in productie te nemen. Ze geloven echter in het grote voordeel van een tube, de langere houdbaarheidsdatum, omdat het product minimaal in aanraking komt met lucht. Bovendien kunnen huisvrouwen de dop gebruiken als vingerhoed, zo redeneren de Mutti’s.
Gelukkig voor hen slaat het idee aan en ook zonder de bijkomstigheid van een gratis vingerhoed vliegen de tubes tomatenpuree de winkel uit.


Als in de jaren zestig steeds meer vrouwen de arbeidsmarkt betreden, speelt Mutti daar handig op in door ‘praktische producten’ te maken, zoals de tube met verdurine condidoro. Met deze al op smaak gebrachte saus kun je toch een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten, ook als je minder tijd kan doorbrengen in de keuken.


De jaren zeventig staan voor Mutti in het teken van polpa di pomodoro, fijngesneden ingeblikte tomatenstukjes, nog altijd een van de belangrijkste Mutti-producten. Om de klant alvast een voorproefje te geven van de smaak van vers geplukte tomaat, wordt de polpa vanaf de jaren tachtig ook in glazen flessen op de markt gebracht.

Eerlijke prijs voor de tomatenteler
Als de volgende generatie Mutti in de jaren negentig het roer overneemt, komen er niet alleen nieuwe producten op de markt, maar zet het bedrijf ook een belangrijke stap in het productieproces, die Mutti onderscheidt van andere tomatenconservenproducenten.
Francesco Mutti ziet dat andere tomatenmerken alleen concurreren aan de hand van prijs, een slechte zaak voor de tomatenteler, zo vindt hij. Francesco wil het anders doen, door een eerlijke prijs te betalen aan de tomatentelers met wie Mutti samenwerkt. Hij gelooft dat dat uiteindelijk een beter product oplevert, met een veel hogere kwaliteit.


Pomodorino d’Oro – gouden tomaat voor de beste telers
Om de tomatentelers te stimuleren hun productie te blijven verbeteren, bedenkt Francesco de Pomodorino d’Oro, de gouden tomaat, een prijs voor de beste telers die het maximale uit hun tomatenvelden weten te halen.
Elk jaar krijgen meer dan zestig telers uit Italië de Pomodorino d’Oro, die is onderverdeeld in de Pomodoro Tondo, Pomodoro Lungo, Pomodoro Ciliegino en Pomodoro Datterino, alle vier vereeuwigd in een goudkleurig beeldje.


Van polpa en passata tot pelati en concentrato
Zoals ze bij Mutti zeggen: ‘er is een tomaat voor elke maaltijd’. Mutti gebruikt voor hun reeks producten dan ook verschillende tomatensoorten, die op meerdere plekken in Italië groeien.
Rondom Parma, de bakermat van Mutti, wordt de Rotondo di Parma verbouwd. Aan de kust van Emilia-Romagna zijn de velden gevuld met datterini (pruimtomaten), die je ook in Puglia vindt. In Campanië groeien de San Marzano-tomaten die Mutti gebruikt.






Van al deze tomaten worden verschillende producten gemaakt, zoals de polpa, met een wat hoger watergehalte, waardoor deze perfect is voor gerechten die langer moeten koken bij hoge temperaturen, zoals sauzen, stoofpotjes en soepen.
Passata kun je gebruiken voor gerechten met een korte bereidingstijd. Het is de perfecte basis voor saus. Pelati, gepelde tomaten, zijn heel veelzijdig in de Italiaanse keuken en kun je onder andere gebruiken voor pastagerechten en pizza’s.
Wil je een rijke, intense tomatensmaak creëren, gebruik dan concentrato, al dan niet (drie)dubbel. Je voegt het toe aan een ander Mutti-product om de smaak van de tomaat te versterken.





Naast basisproducten maakt Mutti ook kant-en-klare pasta- en pizzasauzen, die ideaal zijn als je een keer wat minder tijd hebt. Een mooie toevoeging aan het assortiment zijn de regionale passata’s, met tomaten uit de regio’s Emilia-Romagna, Toscane, Puglia en Sicilië.


De lekkerste tomatenrecepten
Met de producten van Mutti kun je eindeloos veel gerechten maken met tomaat als hoofdrolspeler. Op de Nederlandstalige website van Mutti vind je de lekkerste tomatenrecepten, met bij elk recept een tip voor het Mutti-product dat je nodig hebt.
Van paccheri met tomaat, basilicum en buffelmozzarella (met pelati), pittige polpette (met polpa) en zalm met tomatenkorst (met pastasaus met gegrilde groenten) tot risotto met Italiaanse Alpenkaas (met driedubbel tomatenconcentraat), fagioli all’uccelletto uit Toscane (met passata) en panzanella (met kerstomaten), er is voor ieder wat wils.
Op de Italiaanse website van Mutti vind je ook een ricettario rosso, een rood receptenboek, met nog veel meer culinaire inspiratie.

Gooi overigens je lege verpakkingen niet weg! Mutti deelt naast recepten namelijk ook allerlei ideeën om de verpakkingen te upcyclen.
Wij zijn fan van de Mutti-opberghulp, die je maakt van lege Mutti-blikken. Je kunt ze laten zoals ze zijn, met het Mutti-etiket erop, of ze een likje verf geven. Een blikvanger aan de keukenmuur, met verse kruiden of keukengerei erin, of boven je bureau, voor pennen en andere kantoorartikelen.
Ook de Mutti-plantenpot voor vetplanten is origineel en geeft een Italiaans tintje aan je keuken of woonkamer. Een leuk cadeau-idee is een recept in een lege fles passata, die je vult met ingrediënten van je favoriete recept, zoals verschillende gedroogde bonen voor soep. Labeltje eraan met het recept en klaar!

Smakelijke souvenirs van Spaccio Mutti
Mocht je in de buurt van Parma zijn, dan is een bezoek aan Spaccio Mutti, de winkel van Mutti, een must. Je vindt de winkel naast de fabriek van Mutti, ten zuiden van Parma, aan de Via Artigianato 2 in Montechiarugolo.
Ook al vind je Mutti-producten gewoon in je eigen supermarkt, het is extra leuk om hier wat tomatenlekkers in te slaan, als smakelijk souvenir!
met dank aan Mutti voor een aantal foto’s

Mijn lievelingsmerk.