Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Merenda: een Italiaans middagritueel

Op een zonovergoten middag in de heuvels van Piemonte, lezen wij op ons programma dat ons een merenda sinòira te wachten staat. Een ritueel dat typisch is voor Piemonte, wordt ons later uitgelegd.
De merenda in de late middag is in heel Italië bekend: Italiaanse moeders en oma’s maken een klein, zoet hapje klaar, dat om een uur of vier in de middag gegeten wordt, een beetje zoals ons kopje thee met koekjes rond datzelfde tijdstip. In Piemonte hebben ze zoveel lekkers in huis, dat de merenda is uitgegroeid tot een klein culinair feestje, met niet alleen zoetigheden, maar ook stukjes kaas, vers brood met olijfolie en bijvoorbeeld wat stukjes worst.

Monforte-d-Alba

Pastificio
Als we uit de bus stappen in Monforte d’Alba zien we aan onze voeten een prachtig landelijk complex liggen, waar de houten tafels gedekt en al klaar staan in het gras. Daarachter ontwaren zich talloze kraampjes, terwijl uit de stenen schoorsteen van een oventje de heerlijkste geuren opstijgen.
Wij vragen ons meteen af waar die andere geur vandaan komt – die van vers gekneed deeg, om precies te zijn. We worden vriendelijk begeleid naar de bron: in een van de gebouwen van de voormalige boerderij zit een kleine pastificio gevestigd genaamd La Monfortina, waar met zichtbaar plezier pasta wordt gemaakt. Precies als wij binnenkomen zijn ze bezig met het maken van Tajarin, een typische lokale pastasoort die een beetje het midden houdt tussen spaghetti en tagliatelle.

Pastificio

Laatste avondmaal
Wanneer we na de pastamakers ook de enorme voorraad aceto in houten tonnen bekijken (van Acetificio Monforte Acerba), wordt het hoog tijd om ook iets lekkers te proeven. Daarvoor zijn we tenslotte hier gekomen: de merenda-deluxe!
Wat als een bescheiden hapje en drankje begint ontaardt al snel in een soort boerenfeestmaal. We wandelen in de avondzon tussen de kraampjes die zijn opgesteld – met verse vleeswaren, gigantische gamba’s uit het verderop gelegen Ligurië, focaccia’s, frittate di zucchine met azijn van barolodruiven en verse broodjes en zoete specialiteiten gemaakt van hazelnoten. De wijnen worden warm aanbevolen door de Barolo Boys, het lokale voetbalteam dat is vernoemd naar de wereldberoemde trots van de streek. Een klein verslag van al dat lekkers in beeld:

Merenda-3

Merenda-1

Merenda-5

Merenda-4

Merenda-2

We eten, drinken, lachen, ontmoeten talloze mensen van over de hele wereld en zijn zo druk aan het kletsen dat we de tijd vergeten. Toch moeten we zo langzamerhand afscheid gaan nemen, niet alleen van deze Italiaanse avond, maar ook van Piemonte. Morgenochtend gaat de reis verder; dan verruilen we de glooiende heuvels van de Langhe en Roero voor de azuurblauwe wateren van Ligurië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *