Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Il Pacioccone – authentiek Italiaans eten in hartje Amsterdam

Na ruim tien jaar in Amsterdam te wonen en te werken, ontdekten we tot onze grote verrassing begin deze maand een nieuw Italiaans pareltje. Verstopt in de steegjes tussen het Centraal Station en de Dam schuilt een Italiaanse trattoria, die je smaakpapillen meevoert naar de authentieke keuken van Toscane en Umbrië: Il Pacioccone.

Paolo en Marco, de eigenaren van Il Pacioccone (dat letterlijk ‘de goeiige dikzak’ betekent), hebben hun culinaire opvoeding vooral te danken aan la nonna – hetgeen in Italië meestal garant staat voor de lekkerste recepten, met dat ene extra ingrediënt dat het gerecht nét even smaakvoller maakt maar dat alleen van generatie op generatie wordt doorgegeven en nooit in een kookboek beland.

In het geval van deze nonna gaat het echter niet alleen om de recepten, maar ook om de bijzondere manier van bereiden. Met maar liefst dertien zonen moest nonna slim koken. Ze bereidde dan ook alles in de grote forno a legna, houtoven, waar alles langzaam maar zeker de juiste smaak en structuur kreeg.

Il-Pacioccone-Amsterdam-3

Dat doen Paolo en Marco ook: alles wat er bij Il Pacioccone op de kaart staat, is gemaakt in de grote Italiaanse houtoven achter in de keuken. Deze cucina lenta, langzame keuken, is het grote geheim van de authentieke smaken van alles wat er bij Il Pacioccone op tafel komt. De terracotta schaaltjes, afkomstig uit het Umbrische keramiekdorpje Deruta, worden zo uit de over op tafel gezet.

In deze schaaltjes vind je bijna dagelijks iets anders. Paolo en Marco koken namelijk met producten van het seizoen, deels ingekocht bij kleine Italiaanse producenten die een product maken vanuit passie en traditie, deels vers gekocht op de Amsterdamse markt. Andere geheimen hebben de twee niet: het gebruik van uitstekende ingrediënten én de langzame bereiding in de houtoven zorgen samen voor een onvergetelijke smaak.

Il-Pacioccone-Amsterdam-4 Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (1)

Zo proefden we een stevige worst uit Norcia als appetizer, gevolgd door ‘dronken broccoli’ (gestoofd in verleidelijk zoete balsamico) en een bordje vol gerookte kaas, overgoten met fluwelen honing.

Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (3) Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (5)

Het volgende gerecht, een traditionele bonensoep, lepelen we tot het laatste restje op. Nog nooit aten we zo’n lekker schaaltje soep.

Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (6)

Erbij dronken we een volle rode wijn, L’Arringatore van Goretti. Op de wijnkaart vooral mooie wijnen uit Toscane en Umbrië, met onder meer Vino Nobile di Montepulciano en Chianti Superiore.

Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (4)

Als primo kozen we voor een traditionele spaghetti met ragù. Geen bolognese uiteraard (die eet je immers met tagliatelle en komt niet uit Toscane of Umbrië), maar een smaakvolle tomatensaus met stukjes vlees. Zo aten de herders vroeger namelijk hun pasta: als een piatto unico waar ook meteen vlees in was verwerkt. Lekker, voedzaam en tegelijkertijd heerlijk verfijnd.

Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (8)

Eigenlijk kunnen we hierna geen pap meer zeggen, maar de tiramisù voor twee ziet er te verleidelijk uit om niet even te proeven. Het feit dat het schaaltje schoon op ging, zegt genoeg over de kwaliteit van de inhoud. Deze tiramisù is een van de romigste die we ooit oplepelden…

Il-Pacioccone-Italiaans-restaurant-Amsterdam (9)

Ook genieten van de kookkunsten van Paolo en Marco? Je vindt Il Pacioccone aan de Sint Jacobstraat  8 in Amsterdam, tussen het Centraal Station en de Dam. Een tafeltje reserveren kan via 0031-203419099, 0031-627538318 of via info@theredwinedistrict.com.

Even verderop, aan de Nieuwe Nieuwstraat 22, ligt La Zoccola del Pacioccone, een authentieke Italiaanse pizzeria (met een mooi menu vol pizza’s en authentiek gebrouwen Italiaanse bieren) waar de houtoven net als bij Il Pacioccone de hoofdrol speelt. Reserveren kan via 0031-645837219 of via pizzeria@theredwinedistrict.com.

pizza-La-Zoccola-di-Pacioccone pizza-La-Zoccola-di-Pacioccone-2Buon appetito!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *