Naar hoofdinhoud Naar navigatie
15 augustus 2025

Italiaanse barbecue – puur en vol van smaak

Barbecueën in Italië is geen urenlang marineren of stapelen van smaken. Het draait om eenvoud, kwaliteit en respect voor het product. Een paar goede ingrediënten, vers van het land of de markt, en een gloeiendhete grill, meer heb je niet nodig om iets bijzonders op tafel te zetten.

De Italianen laten hun vlees, vis of groenten spreken. Kruiden worden spaarzaam, maar effectief ingezet. Denk aan grof zeezout, een scheut goede olijfolie, citroen, knoflook en een paar takjes rozemarijn of basilicum. Alles staat in dienst van pure, herkenbare smaken. Precies zoals we het graag zien.

Kenmerken van Italiaanse barbecuestijl

Allereerst een korte bereidingstijd. Veel gerechten staan binnen tien tot twintig minuten op tafel. Dan een hoge temperatuur: snel dichtschroeien voor een sappig resultaat.

Zoals we al schreven in de inleiding van dit artikel, gaat het vooral ook om pure smaken. Geen zware marinades, maar lichte kruiden en goede extra vergine olijfolie. Het belangrijkste zijn echter de verse ingrediënten. Seizoensproducten spelen de hoofdrol, liefst van het land, anders van de (boeren)markt of van een goede slager of visboer.

Klassiekers van de Italiaanse gril

We tippen een aantal klassieke gerechten die hun smaak danken aan de barbecue of gril.

Bistecca alla fiorentina

Misschien wel hét icoon van de Toscaanse keuken en op-en-top BBQ-vlees: bistecca alla fiorentina. Een dikke T-bone steak van Chianina-rund, gegrild boven houtskool tot medium rare, geserveerd met grof zeezout en een scheut olijfolie. Meer heeft deze steak niet nodig.

Tip: laat de steak op kamertemperatuur komen, gril ‘m kort op hoge hitte en laat daarna even rusten voor de perfecte malsheid.

Spiedini di pesce

Vis en barbecue gaan in Italië vaak hand in hand, zeker langs de kust. Spiedini di pesce zijn spiesjes van bijvoorbeeld gamba’s, zeebaars of tonijn, afgewisseld met groenten zoals paprika en courgette. Kort grillen en afmaken met citroensap en fijngehakte peterselie.

Tip: marineer de vis heel licht in olijfolie en citroen, maar niet te lang, dan wordt de structuur te zacht.

Gegrilde groenten met balsamico

Courgette, aubergine en paprika zijn vaste gasten op de Italiaanse barbecue. Ze worden in plakken gesneden, ingesmeerd met olijfolie en kort gegrild. Een scheutje balsamico en wat verse kruiden maken het af.

Tip: leg groenten niet te dicht bij het heetste punt van de grill, zo blijven ze stevig en krijgen ze mooie grillstrepen.

Caprese Burger

De insalata caprese is een klassieke salade van Capri en een ode aan de Italiaanse vlag: rood (tomaat), wit (mozzarella) en groen (basilicum). Op de barbecue krijgt dit gerecht een nieuwe dimensie in de vorm van de Caprese Burger.

Hiervoor heb je per persoon nodig: een luxe burger, mozzarella di bufala, vleestomaat, verse basilicum, pesto, balsamico en een (groen) briochebroodje.

Steek de barbecue aan voor directe hitte (ca. 220°C) met een gietijzeren rooster. Toast de broodjes goudbruin.

Grill de burgers een minuut en draai ze dan een kwartslag voor een ruitpatroon. Keer om en herhaal.

Bouw je broodje op met een laagje pesto, tomaat, burger, plak mozzarella, eventueel wat extra pesto, basilicum, een paar druppels balsamico en de bovenkant van het broodje.

Het resultaat: sappig vlees, romige mozzarella en frisse basilicum — een burger die je zo naar een Italiaans terras transporteert.

foto: Butchery

Meer inspiratie voor een Italiaanse barbecue

Andere gerechten die je kunt maken zijn pollo al limone (kippenbouten gemarineerd in citroen, knoflook en olijfolie, langzaam gegaard en kort afgemaakt boven hete kolen), porchetta van de grill (buikspek gevuld met venkelzaad, rozemarijn en knoflook, langzaam geroosterd tot het vel knapperig is) en zelfs pizza (met dunne bodem en simpele toppings, dankzij de hoge hitte smaakt ’ie alsof hij zo uit een houtoven komt).

We benadrukken nogmaals het belang van mooie ingrediënten en vlees van goede kwaliteit om de pure smaken tot hun recht te laten komen.

Houd ook het menu eenvoudig. Twee à drie gerechten, een frisse salade en goed brood zijn meer dan genoeg. Serveer er een glas koele Vermentino of een koud biertje bij en je waant je in Italië!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen